A szeptemberi tanévkezdéskor 423 helyen léptek szolgálatba iskolaőrök – közölte Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. Az iskolaőrök toborzása további helyszínekre is folytatódik, hiszen máris kicsivel több igény van, mint amennyit jelenleg teljesíteni tudnak. Az első körben jelentkezők mintegy harmada bizonyult alkalmasnak a feladatra, így ők állnak most szolgálatba. Videónkban megszólal egy iskolaőr is, továbbá Maruzsa Zoltán, aki a járványhelyzet közepette elindított tanévről beszél.

Maruzsa Zoltán kijelentette, hogy az iskolában nincs helye az erőszaknak, ezért reagált a kormány az oktatási intézményekben az utóbbi időben markánsan erőszakos jelenségekre. Azokon a helyeken léptek szolgálatba az iskolaőrök, ahol a továbbképzés, az iskolapszichológus, a szociális munkás, a tantestület eddigi munkája nem volt elegendő a rend teljes körű fenntartásához.

Az iskolaőr olyan személy, aki sokkal több, mint egy portás, de nem rendőr

– fogalmazott az államtitkár. Elmondta, az iskolaőröket speciális képzésen arra készítették fel, hogy az iskolai közegben fegyverhasználat nélkül, a jelenlétükkel fenn tudják tartani a rendet. Olyan helyszíneken kezdenek szolgálatot, ahol azt az intézményvezető ezt kezdeményezte. Eddig 423 helyszínen kezdték meg az iskolaőrök a tevékenységüket, további 55 helyszínre a toborzás, képzés folyamatban van. Mint mondta, a programban részt vevő intézmények köre változhat, felmerülhetnek új igények, és az is elképzelhető, hogy valahol nem lesz szükség egy idő után az iskolaőrre. A szolgálat egyúttal kiterjeszthető a nem állami intézményekre is. Maruzsa emlékeztetett, hogy az ellenzék részéről az iskolaőri rendszert ért bírálatok nem célvitát, hanem eszközvitát jelentenek, hiszen abban ötpárti egyetértés van, hogy nincs helye erőszaknak az iskolában.

Sajátos jogokkal felruházva

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a biztonságérzet növelésével, a prevencióval és a konfliktuskezelés támogatásával indokolta a programhoz kapcsolódásukat. 39 szakképzési centrumban 185 szakképzési intézmény jelezte szándékát, hogy részt venne a programban, de a helyettes államtitkár a kör bővülését szeretné a továbbiakban. Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes arról beszélt, hogy másfél hónap állt rendelkezésükre egy teljesen új szervezet létrehozásához. Ismertette, hogy az  iskolaőrök tanítási időben teljesítenek szolgálatot, sajátos jogokkal vannak felruházva, egyenruhában végzik a munkájukat, szolgálati igazolványuk, jelvényük van, és rendelkeznek kényszerítő eszközzel, így bilinccsel, gumibottal és könnygáz spray-vel – utóbbiak használatára csak kiemelten indokolt esetben kerülhet sor. A feladatuk a pedagógusok, nevelők, oktatók munkájának biztosítása, a személyüket érő támadások megelőzése. Nevelési-oktatási kérdésekben nem, csak biztonsági kérdésekben fogalmazhatnak meg javaslatot.

Az iskolaőr nem rendőr, nem állít elő, nem fog el, nem hallgat ki, és a rendőr sem iskolaőr

– rögzítette. A szolgálatra 1409 fő jelentkezett, bő egyharmaduk felelt meg az elvárásoknak, a többieket jellemzően a fizikai és a pszichológiai alkalmatlanság miatt rostálták ki a szigorú kiválasztási folyamat során. A kiválasztott leendő iskolaőrök pedagógiai, pszichológiai és rendészeti képzést kaptak. A toborzás folytatódik, hiszen amellett, hogy új igények is megjelenhetnek, 55 – főleg budapesti, Pest és Bács-Kiskun megyei – intézménybe egyelőre nem jut iskolaőr, a cél az, hogy szeptember végére megoldódjon a helyzet. Az ősz során a rendőrség minden érintett intézményt felkeresve ki is értékeli az új szolgálat első tapasztalatait.

A Több, mint portás, kevesebb, mint rendőr – Szolgálatba álltak az iskolaőrök (PS-videó) bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója