[sz] Fotó: Pixabay[sz]
Ha valakinek van Facebook-fiókja, biztosra veheti, hogy a Facebook begyűjti az adatait. De ha nincsen, jó eséllyel akkor is.

Zuckerbergék utolérnek bennünket a legkülönbözőbb weboldalakon, szolgáltatásokon, és az okostelefonra letöltött alkalmazásokon keresztül. Ráadásul övék a WhatsApp és az Instagram is.

A közösségi óriásplatform adatainkat elsősorban arra használja fel, hogy célzott reklámokat mutasson, vagyis olyan hirdetéseket, amelyek valószínűleg érdekelnek minket. De közben az adatok egy részét az elmúlt években kiadta külsős fejlesztőknek, partnereknek is. És hogy ők mire használják, azt szinte lehetetlen kideríteni.

A nagy kérdés, hogy lehet ez ellen védekezni? Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan védhetitek meg magatokat.

A Beállítások menüpontban létezik például egy Hirdetések fül. Erre kattintva megnézheted, mi mindent tud rólad a Facebook a közösségi aktivitásaid alapján. Ha például lájkoltál egy Rómával kapcsolatos posztot, hozzászóltál egy ilyen kommenthez, vagy bejelentkeztél egy külső utazási weboldalra a Facebook használatával, akkor a közösségi oldal elraktározza, hogy érdekel az olasz főváros. Tehát minden bizonnyal szívesen látnál római utazási célpontokkal, repjegyekkel, hotelekkel kapcsolatos hirdetéseket.

Ha mégsem, itt kitörölheted ezeket a rólad szóló érdeklődési köröket. A jobb felső sarokban található kis x-re nyomva a Facebook elvileg megjegyzi, hogy mégsem érdekel Róma.

Mondjuk el nem felejti, mert van egy olyan alrovat is, hogy “Eltávolított érdeklődési körök.”

A rólad vezetett listában rengeteg minden van, onnantól kezdve, hogy foglalkoztat-e épp a társkeresés, odáig, hogy milyen pártok iránt érdeklődsz. (Ezt az Életstílus és kultúra alrovatba rejtették el.)

A Facebook augusztusban bejelentette egy Off-Facebook Activity nevű eszköz beindítását is. Ezt mi is megkerestük, de nem volt egyszerű rátalálni.

A menüben a Beállításokra kell kattintani, majd megkeresni a “Facebook-adataid” részt. Itt találsz egy ikont, aminek az a neve: Facebookon kívüli tevékenységeid. Ez maga az új eszköz.

Azt mutatja meg, hogy a Facebook milyen információkhoz jut rólad más weboldalakon keresztül.

Ahhoz ugyanis nem kell a Facebook-azonosítóddal belépned egy külső weboldalra, hogy a Facebook követni tudjon. Elég, ha a külső oldalba be van építve az úgynevezett Facebook-képpont (és ez szinte minden nagyobb weboldalba be van építve). Ez információkat továbbít arról, ha például elolvasol egy cikket, megveszel valamit, adományt adsz, sőt akkor is, ha csak kívánságlistára teszel egy terméket valahol.

Ezen az oldalon ott van minden weboldal, ami infókat továbbít rólad, és az is, hogy pontosan hány aktivitásról kapott információkat a Facebook. Kicsit aggasztó, hogy ott vannak például a bankok weboldalai is, igaz, a szabályzatban az szerepel: “a kényes adatok (például pénzügyi vagy egészségügyi információk) továbbítása tiltott.”

Itt egyenként kikapcsolhatod az adattovábbítást minden egyes weboldalnál. Vagy az “Előzmények leválasztásra” gombra kattintva törölheted az összes rólad addig gyűjtött információt.

Ha kíváncsi vagy rá, pontosan milyen adatokat adtak tovább a weboldalak rólad a Facebooknak, a Saját információ letöltése menüpontban kikérheted a konkrét listát, igaz, ez eltart egy darabig.

Az adattovábbítás letiltása a Facebook tájékoztatása szerint 48 órába is beletelhet. Előfordulhat, hogy ezek után nem tudsz a Facebook-fiókoddal bejelentkezni az adott weboldalra.

És a közösségi oldal azt is leszögezi, hogy a külső weboldal szolgáltatásaiból így is megkaphatnak adatokat, csak ezeket nem kapcsolják hozzá a fiókodhoz. Tehát azt tudják, hogy hányan vásárolnak meg ott például egy adott cipőt, de azt a továbbiakban nem tartják nyilván, hogy te is a vásárlók egyike voltál. (Ugyanez igaz a korábban gyűjtött adatokra is, anonim módon a rendszerben maradnak.)

Az adatgyűjtések egy részét le lehet tiltani a Digital Advertising Alliance (vagyis a Digitális Reklámszövetség) által működtetett YourAdChoices oldalon is. Ezen az oldalon egy program térképezi fel, hogy az épp általunk használt böngésző adatai alapján milyen cégek gyűjtenek rólunk adatokat a hirdetések testreszabásához, és ezeket egyenként letilthatjuk. A listában természetesen ott van a Facebook is.

Azt persze mindig érdemes megfontolni, megéri-e a tiltás.

Ha kikapcsolod az adatszolgáltatást, nem csökken a reklámok száma, csak kevésbé lesznek relevánsak, számodra érdekesek.

És megnehezedhet egy csomó helyen a bejelentkezés, elő kell keresned a régi jelszavaid, vagy újakat kell kérned helyettük.

Bár azt talán megakadályozhatod, hogy újabb adatok keletkezzenek rólad, de a múltban keletkezett adatok jó eséllyel már ott vannak különböző cégeknél, különböző adatbázisokban. Ezeket már maga a Facebook sem tudja visszagyűjteni.

A fényképek feltöltője és a cikk írója