Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem szeptember 1-jétől alapítványi fenntartásba került, az intézményt fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének pedig Vidnyánszky Attilát nevezték ki. Kinevezése után az SZFE több meghatározó tanára is lemondott. Hétfőn pedig az egyetem teljes vezetése és a szenátus is lemondott.

Az SZFE hallgatóinak kezdeményezésére hétfő estére szolidaritási tüntetést szerveztek Budapesten a Vas utcai épület elé. A diákok azóta elbarikádozták az intézmény bejáratát és nem engednek be senkit az épületbe. Kedden délután egy sajtótájékoztatón olvasták fel a közös nyilatkozatukat: 13 pontban fogalmazták meg a követeléseiket az egyetemet elbarikádozó diákok. Többek között Vidnyánszky és a kuratórium lemondását, valamint autonómiát követelnek.

Több neves színész, rendező, a szakma nagyjai is kiálltak már a színművészetisek mellett. Alföldi Róbert például nyílt levelet írt az SZFE-t felügyelő kuratórium egyik tagjának, barátjának, Rátóti Zoltánnak.

[kapcsolodo]neked-kellett-volna-lepned-alfoldi-robert-nyilt-levelet-irt-az-szfe-t-felugyelo-kuratorium-egyik-tagjanak/[kapcsolodo]

De kiállt a hallgatók mellett Nagy Ervin is, aki a Fókusznak adott interjújában mondta el a véleményét a Színművészetin kialakult helyzetről.

“Azt gondolom, hogy meg kell harcolniuk az egyetemistáknak a saját egyetemükért. Én nagyon sajnálom, hogy idáig jutottak ezek a dolgok. Az az igazság, hogy politikai ügyet csinálni a színészképzésből az szerintem egy ordas baklövés. Nincs olyan, hogy baloldali, meg jobboldali színészképzés Magyarországon”

– fogalmazott Nagy Ervin, aki azt is elmondta, hogy volt egy Színművészeti egyetem Budapesten, aztán lett egy Kaposváron is, de azt pont az az ember dúlta szét, aki most a budapestire is pályázik. Azt is megjegyzi, hogy annak idején ő dolgozott ezzel az emberrel, annak idején pedig még egy sokkal nyitottabb ember volt szerinte és nem tudja, hogy mi történt vele az elmúlt 10 évben.

A színész szerint nagyon fontos, hogy az emberek na hagyják megvezetni magukat, mert az SZFE-s diákok nem politikát csinálnak, hanem a tanáraikért állnak ki, azokért, akik miatt erre az egyetemre jelentkeztek.

“Nem akarják elviselni, hogy egyik pillanatról a másikra, olyan fajsúlyú döntéseket hozzanak a fejük felett, amivel arra kényszerítik a tanárikart, hogy felálljon. És hát ez nagyon Rákosi idők. Az, hogy fentről leszólnak a piros telefonon, hogy mától kezdve így van, az szerintem teljesen antidemokratikus. És egyébként minden jóérzésű magyar ember ezt érzi, akár jobb akár baloldalon. Ezt a baloldalnak ugyanúgy nem lehetne megtenni egy demokráciában, ilyet nem csinálunk demokráciában szerintem”

– mondta Nagy Ervin, aki arról is beszélt, hogy szerinte a nagy színészeink is mind azért ilyen jók a szakmájukban, mert ebben az intézményben tanultak. És szerinte úgy csinálni, mintha itt egy nagy változásra lenne szükség, az hazugság.

“Nem kell mindenképpen politikai tért foglalni, tessék a művészetet szabadon hagyni. Amely ország megpróbálja a saját művészetét és a tudományos életét befolyásolni, az zsákutcába kerül. Az egy olyan politikai rendszert épít ki, amibe az emberek fel fognak lázadni. És most ezek a kis emberek fellázadnak. És szerintem nagyon gyorsan kapcsolni kell a kormányzatnak, pillanatok alatt odamenni és meghallgatni és beszélni és tényleg valós beszélgetést elkezdeni, és amit ők kérnek, azt mindenképpen megadni nekik, különben ugye, ha jól emlékszem, történelmi nézetből, ha az egyetemek elkezdenek lázadni, ha jól emlékszem, akkor annak nem sok jó vége van egy országban”

– fogalmazott a színész, aki azt is elárulta, ha ő most lenne egyetemista, akkor bizony ő is ott lenne a barikádok mögött. Most úgy viselkedik, mint egy jó pedagógus, segíti, támogatja őket, akár ételt is visz nekik.

[next]

Nagy Ervin azt is elmondta, nagyon reméli, hogy a döntéshozók észbe kapnak és leülnek a hallgatókkal tárgyalni.

“Mindig mondom a politikának: százötven éves platánfát nem vágunk ki, mert néhány éven belül nem lesz helyette más, ezt értsük már meg. Nem lehet eltörölni a föld színéről és majd holnapután ugyanolyat kapni. Lesz egy csenevész fa, amit nyilván majd a politika marha gyorsan meg akar öregíteni” – mondja a színész, aki szerint nagyon rossz lesz majd, ha Vidnyánszky Attila egyedül ül majd ott az egyetemen.

“Biztos le lehet szerződtetni Gipsz Jakabokat is meg Futottak Még Rizibizit, de valójában itt most az egész szakma azt gondolja, hogy olyan visszafordíthatatlan folyamatok kezdődnek el, aminek aztán később egész ország kárát fogja látni”

– fogalmazott Nagy Ervin.

A fényképek feltöltője és a cikk írója