Kezdőlap Aktuális Meghalt a vörös khmer tömeggyilkos, Pol Pot hóhéra, akit elsőként ítélt el...

Meghalt a vörös khmer tömeggyilkos, Pol Pot hóhéra, akit elsőként ítélt el nemzetközi bíróság

34
0

Hetvenhét éves korában egy phnompeni kórházban halt meg a „Duch elvtárs” néven emlegetett börtönparancsnok, akinek legalább 14 ezer kambodzsai halála száradt a lelkén az 1975-79 közötti Pol Pot-rezsim rémuralma idején – írta a Guardian.

Duch, eredeti nevén Kaing Guek Eav volt az első a vezető vörös khmerek közül, akit a rezsim által elkövetett népírtásban részvétel miatt 2010-ben nemzetközi bíróság ítélt el az emberiesség ellen elkövetett bűntettek vádjával. A Kína által támogatott rendszer négy és fél év alatt kiirtotta az ország közel egynegyedét, 1,7 millió ember esett a mészárlások áldozatául.

A rezsimet végül 1979 januárjában vietnami intervenció döntötte meg, de a polpotista erők utóvédharcai még az 1990-es években is folytak. Maga Pol Pot megúszta a felelősségre vonást: bár 1997-ben egykori hívei fogták el a kambodzsai dzsungelben és házi őrizetben tartották, egy évvel később meghalt maláriában. Duch nyomára Nic Dunlop ír fotóriporter bukkant 1999-ben a thaiföldi határ közelében és tárta fel rémtetteit.

Kaig Guek Eav volt az egy phompeni középiskolából átalakított, S-21 fedőnevű Tuol Sleng börtön parancsnoka, személyesen irányította férfiak, nők, gyermekek ezreinek megkínzását és kivégzését.

Sokukat arra kényszerítettek, hogy olyan bűnöket valljanak be, amelyeket soha nem követtek el, majd Choeung Ekbe, a rezsim hirhedt vesztőhelyén agyonverték őket. Az áldozatokkal időnként saját sírjukat is megásatták. Különösen kegyetlenül bántak azokkal, akiket értelmiségieknek tekintettek, ehhez elég volt, hogy valaki szemüveget hordjon, vagy beszéljen egy idegen nyelvet.

Duch, akinek eredeti szakmája matematika tanár volt, pere során kezdetben megbánást tanúsított, 2009-ben kijelentette a bíróság előtt, hogy személy szerint egyedül ő a felelős 12.380 ember haláláért.

Elmondta, hogy akit letartóztattak és az S-21-be vittek, gyakorlatilag halott ember volt. A foglyok közül talán tucatnyian szabadultak ki élve.

A volt börtönparancsnok azt is bevallotta, hogy mindezt azért tette, mert féltette a saját és családja életét, majd néhány nappal később már felmentését kérte, arra hivatkozva, hogy ő csak egy „alacsonyabb rangú parancsvégrehajtó” volt.

Az S-21 ma múzeumként emlékeztet a kambodzsai fővárosban a vörös khmer rezsim szörnyűségeire.

A fényképek feltöltője és a cikk írója