Panasszal fordult az Európa Tanács főtitkárához idősebb Lomnici Zoltán a felvidéki magyarok állampolgárságának elvétele, jogfosztása miatt. Ugyanis súlyos elfogultság gyanúját veti föl, hogy a szlovák állampolgársági törvény ügyében a felvidéki magyarok keresetéről olyan tanács dönthetett, amelynek egyik tagja Ján Sikuta (vezető képünkön) volt, a szlovák Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnöke. Egy közelmúltban napvilágot látott kutatásból az is kiderült: a strasbourgi bíróság minden ötödik bírája Soros György zsoldjában áll(t).

A Marija Pejcinovic Buric főtitkárnak írt levelében idősebb Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke fölidézte: 2012-ben kereste meg őt hat felvidéki magyar, akik felvették a magyar állampolgárságot, s emiatt megfosztották őket a szlovák állampolgárságuktól. Ráadásul úgy történt a jogfosztás, hogy sem közigazgatási, sem bírósági úton nem vitathatták az őket rendkívül hátrányosan érintő döntést. Több hónapra még az ingyenes orvosi ellátást is megtagadták tőlük a jogvesztésre hivatkozva – emlékeztetett a volt főbíró.

A hat jogfosztott felvidéki magyar képviseletében Lomnici Zoltán a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult (EJEB), ám ott elutasították keresetüket, noha a jogvédő szervezet elnöke az EJEB több korábbi döntésére is hivatkozott beadványában. Ugyanakkor Lomnici más uniós fórumoknál is próbálkozott, és végül – hét év után – az Európai Bizottság tavaly júliusban arról értesítette, hogy petíciója eredményre vezetett, Szlovákiának módosítania kell az állampolgársági törvényét. (A hírről a PestiSrácok.hu számolt be elsőként. Az Európai Bizottság egy holland állampolgársági ügyben született bírósági ítélet alapján mondta ki: nem illeszkedik az uniós jogba a szlovák jogszabály. Azóta eltelt több mint egy esztendő, mégsem módosították a szlovák törvényt úgy, hogy legyen jogorvoslati lehetőségük a jogfosztottaknak…)

Szlovákia még 2010-ben, az első Fico-kormány idején módosította állampolgársági törvényét – válaszul a magyar kettős állampolgársági törvényre. A szlovák jogszabály elrendelte: el kell venni a szlovák állampolgárságot attól, aki egy másik államét fölveszi. Ez még saját alkotmányukkal is ellentétes, mivel az tiltja, hogy bárkitől akarata ellenére vegyék el az állampolgárságát. A Lomnici Zoltán által képviselt hat jogfosztott: az akkor már több mint száz esztendős Tamás Aladárné Szűcs Ilona felvidéki tanítónő és lánya, Tamás Anikó, továbbá Dolník Erzsébet, Gubík László, a Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke és Fehér István komáromi tanár. A jogfosztással járó kálváriába, a szlovák hatóságok packázásába előbb Tamás Anikó (2012-ben), majd 2016-ban édesanyja, Ilonka néni is belehalt. Így ők már nem érhették meg az igazságtételt. Ilonka nénit a magyar kormány 2012. október 23-án Magyar Becsületrenddel tüntette ki.

Balról: Gubík László, a felvidéki Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Tamás Ilonka felvidéki tanítónő, Szunai Miklós, az Emberi Méltóság Tanácsának főtitkára, Fehér István, a felvidéki Komárom magyar gimnáziumának tanára és Dolník Erzsébet 2014. február 26-án a pozsonyi kormányhivatalban (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Lomnici Zoltán levelében kiemelte: a közelmúltban ismerte meg a strasbourgi European Centre for Law and Justice intézet kutatásainak eredményeit, amely szerint az elmúlt években számos ügyben elfogult, külső tényezők által befolyásolt bíró ítélkezett a strasbourgi bíróságon. (Mint arról portálunk is beszámolt: e kutatás szerint az EJEB minden ötödik bírája Soros György által finanszírozott szervezettől érkezett. A 2009 óta hivatalt betöltött száz bíróból legkevesebb 22 a spekuláns lekötelezettje! Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag nem nagyon van olyan strasbourgi per, amelybe a spekuláns legalább egy embere révén ne szólhatna bele, ne befolyásolhatná azt a neki tetsző irányba. Az elfogultság miatt valamennyi olyan ítélet megkérdőjelezhetővé válik, amelyhez ilyen bíráknak közük volt.)

A kutatás kapcsán Lomnici Zoltán megvizsgálta, kik azok a strasbourgi bírák, akik annak idején elutasították a jogfosztott felvidéki magyarok beadványát.

  • Ekkor azzal szembesült, hogy miközben az eljárásban magyar bíró nem vehetett részt, ám a szlovák Ján Sikuta igen, ráadásul ő jelenleg a szlovák Legfelsőbb Bíróság elnöke.

„Mivel a döntést a szlovák hatóság képviselője győzelemként tálalta, úgy, hogy az eredményről a sajtó tudósításából szereztünk tudomást, kérdéses, az adott ügyekben nem sérült-e a jogfosztottak tisztességes eljáráshoz fűződő alapvető joga” – fogalmazott levelében idősebb Lomnici Zoltán. Hozzátette:

Több mint negyven éves bírósági gyakorlattal a hátam mögött kijelenthetem, hogy az egyik legsúlyosabb bűn, ha az ügy elbírálásában elfogult bíró vesz részt. Az Emberi Jogok Európai Bírósága elvárja a nemzeti bíróságoktól a tisztességes eljárást, ezért mi is elvárhatjuk, hogy Strasbourgban elfogulatlan bírók döntsenek.

Mindezek alapján az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke arra kérte Marija Pejcinovic Buricot, az Európa Tanács főtitkárát, tegyen lépéseket annak tisztázására, nem sérült-e az adott ügyekben a fair eljárás elve.

Mint arról a PestiSrácok.hu sokszor beszámolt: a valódi jogfosztottak ügyeit Strasbourg rendszeresen lesöpri az asztalról. Nem érdekli őket a felvidéki magyarok jogfosztása, a jusztizmorddal börtönbe vetett erdélyi magyarok kálváriája, a himnuszéneklés vagy a székely zászló kitűzése miatti román bírságok témája. Ugyanakkor a köztörvényes bűnözők, korrupt balliberális politikusok, anyagyilkosok, trancsírozós mészárosok, erőszaktevők börtönkörülményei rendkívüli módon aggasztják a strasbourgi sóhivatalt. A nem megfelelő méretű, szellőzésű vagy nem elég világos börtöncellák miatt sok milliárd forintos bírságot vetettek már ki Magyarországra. A bűnszervezetben elkövetett csalásért elítélt egykori szocialista politikus, Zuschlag János például csaknem ötmillió forinttal vigasztalódhatott, amiért szűkös volt a tér a börtönben, illetőleg kellemetlennek találta, hogy a zárkában volt az illemhely, amit csak egy függöny takart el. Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes csaknem kétmillió forintot kapott, amiért a zárkájában penészfoltokra bukkant. A rendőrgyilkos Engel Zoltánnak pedig több mint hárommillió forintot ítélt meg Strasbourg, amiért fegyőrei nem bántak vele elég figyelmesen. És a többi, és a többi.

A Döbbenet: Strasbourgban szlovák bíró ítélt Szlovákia javára a jogfosztott magyarok ellenében bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója