Több évtizednyi kihagyás után tavaly újra engedélyezték a delfin- és bálnavadászatot Japánban. A szezon ősszel kezdődik és tavaszig tart. A várható tiltakozások miatt külön intézkedéseket is hoztak. Például a legtöbb delfint levadászó Taidzsiban betiltották a drónok használatát és a kisebb hajók sem mehetnek ki a tengerre. A vadászat idején pedig fokozott lesz a rendőri ellenőrzés.

A területet az itt forgatott – és Oscar-díjat kapott – Az öböl című film tette még ismertebbé. Ebben bemutatták, milyen véres öldöklés zajlik itt.

[kapcsolodo]/megrazo-kepek-delfintetemeket-sodort-partra-a-viz-mauritiuson/[kapcsolodo]

A taidzsi vidék különösen jó vásár a vadászoknak, mert számos fiatal állatot is befognak, amiket aztán delfináriumoknak adnak el, Kínába, Törökországba és Thaiföldre. Eközben a legyilkolt delfinek és kisebb bálnák száma folyamatosan nő.

Az állatokat egy kis öbölbe terelik be, ahol a legszebb példányokat kiemelik, a többit pedig egy másik öbölben lemészárolják. A japánok egyébként nem esznek a húsukból, mert a hús ólom és klórvegyülettel szennyezett.

[next]

Az IWC tagjaként Japán 1988-ban állította le a kereskedelmi célú bálnavadászatot, de kutatói célokra vadászott továbbra is bálnákra. Ezt azonban nemzetközi szinten sokan bírálták, úgy vélték, hogy ez csak a kereskedelmi célú bálnavadászatot fedezi.

Forrás: 24.hu és english.kyodonews.net

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay

A fényképek feltöltője és a cikk írója