Mint arról mi is hírt adtunk, a magyar kormány piros, I. zónának jelölte be a világ össze országát. Azaz egyikbe sem javasolják az utazást. Akik pedig a határon kívülről érkeznek hozzánk, azoknak két hét karantént kell vállalniuk, vagy két itthon elvégzett teszttel szabadulhatnak. Ez alól bizonyos esetekben – pl. sportolók, üzletemberek, indokolt családi esemény – adnak felmentést.

A pénteki bejelentés után a szabály szeptember 1-én lépett életbe. Ám előző nap még a kormány engedélyezte, hogy a visegrádi országok – Csehország, Szlovákia és Lengyelország – mentesüljön a szigorú rendelkezés alól. Az onnan beutazóktól elfogadják a belépés előtt, saját országukban készített tesztet is.

Az EU hétfőn reagált a döntésre, közölték, hogy az EU testületének álláspontja az, hogy a határzár nem hatékony intézkedés a járvány terjedése ellen. A bizottság júliusi iránymutatása az, hogy célzottabb intézkedésekkel helyettesítsék a határzárat, és a tagállamok ügyeljenek arra, ne legyen diszkriminatív a szabályozás.

[kapcsolodo]/europai-bizottsag-a-hatarzar-nem-hatekony-intezkedes-a-jarvany-terjedese-ellen/[kapcsolodo]

A döntés miatt két EU-biztos levelet írt a magyar kormánynak. Erről az Európai Bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján beszéltek kedden – írja a eurologus.eu.

Ylva Johansson belügyi és Didier Reyners igazságügyi biztos aggodalmukat fogalmazták meg, és felhívták a magyar kormány figyelmét arra, hogy

fontos a schengeni térség szabályainak betartása.
[next]

Levelükben azt is jelezték, hogy – az uniós szabályok értelmében – a határokon bevezetett korlátozó intézkedések mindenkire egyformán vonatkoznak, nem lehet megkülönböztetést alkalmazni.

Az, hogy Magyarország három másik ország állampolgárainak is más szabályt engedélyezett, ezzel diszkriminációt követnek el.

A lap szerint

a EB az ilyen esetet megvizsgálja, felveszi a kapcsolatot a hatóságokkal, és ha kell, kötelezettségszegési eljárást is indíthat.

Didier Reynders, az Európai Bizottság jogi ügyekért felelős biztosa pedig kedden egyeztetett a belügyi biztossal, majd a Twitteren két posztban is arról írt, hogy minden olyan intézkedést, amely nem felel meg az uniós alapszerződés alapelveinek, azonnal vissza kell vonni.

Arra is emlékeztetik a magyar vezetőket, hogy minden olyan szabályt, amely nem az EU-alapszerződés lefektetett elvei alapján hoztak meg, vissza kell vonni.

Jelezte azt is, hogy rövidesen egyeztetnek a magyar kormánnyal és további információkat kérnek tőlük az eset kapcsán.

[kapcsolodo]/a-vilag-osszes-orszaga-utazasra-nem-javasolt-piros-kategoriaba-kerult-magyarorszagon/[kapcsolodo]

Forrás: 444.hu

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay

A fényképek feltöltője és a cikk írója