[sz]Címkép: Pixabay[sz]

A Facebook megakadályozná, hogy ausztrál felhasználói megosszák a helyi és a nemzetközi híroldalak cikkeit a saját Facebook és Instagram-oldalaikon, ha életbe lép az új ausztrál médiatörvény – írja a Guardian.

Az elmúlt években ugyanis az online sajtótermékek legfontosabb bevételi forrását jelentő hirdetési piacot szinte teljesen a Facebook és a Google uralta, ez pedig számos kiadót nehéz helyzetbe hozott. Az új ausztrál szabályozás értelmében viszont a digitális platformok fenntartóinak, vagyis a Google-nak és a Facebooknak fizetnie kellene a híroldalaknak.

A tervezetet, aminek az a célja, hogy a sajtótermékek ismét több hirdetési bevételből részesülhessenek, az összes jelentős médiavállalat támogatta.

[kapcsolodo]videon-az-elso-japan-repulo-auto-amely-egy-pilotaval-percekig-korozott-a-levegoben/[kapcsolodo]

A Facebooknak viszont egyáltalán nem tetszett az ötlet. Sőt, nyílt zsarolásba kezdtek. Will Easton a Facebook ausztrál piacért felelős igazgatója kedden azt közölte:

ha valóban életbe lép az új szabályozás, akkor meg fogják akadályozni, hogy az ausztrál felhasználóik híreket osszanak meg a Facebookon, vagy a Facebook tulajdonában lévő Instagramon.

[next]

Will Easton hozzátette, hogy csak a legvégső esetben folyamodnának ehhez a megoldáshoz. A korlátozás egyébként elméletben azokat nem érintené, akik Ausztrálián kívül használják a Facebookot.

Az ausztrál pénzügyminiszter, Josh Frydenberg azt reagálta, nem fognak leállni a törvény megalkotásával. Az ország fogyasztóvédelmi bizottságának vezetője, Rod Sims szerint a Facebook már most is fizet egyes oldalaknak a hírekért, az új törvénnyel pedig csak tisztességesebbé és átláthatóbbá tennék ezt a rendszert, azért, hogy az összes ausztrál sajtótermék lehetőséget kapjon.

Will Easton szerint ugyanakkor nem igaz, hogy a Facebook pénzt keresne a híroldalaknak köszönhetően. Sőt, éppen fordítva: hiszen szerinte rengeteg kattintást hoznak össze a híroldalaknak “ingyen”.

A Guardian arról is írt, hogy a Facebook a korlátozásról előre értesítette az amerikai sajtót, az ausztrál oldalakat viszont nem. A lap forrásai szerint ez azért lehet, mert attól tartanak, hogy az ausztrál esetből nemzetközi precedens lehet.

A törvénytervezettel szemben egyébként a Google is heves kritikát fogalmazott meg, de nem kezdtek nyílt és ennyire konkrét fenyegetésbe.

A fényképek feltöltője és a cikk írója