Amikor meghalljuk azt a szót Horvátország egyből az aranyhomokos tengerpart, luxusstrandok, tengerparti szórakozóhelyek, kirándulások, tengeri hajóutak jutnak eszünkbe, pedig ennél jóval többet takar az ország. Tele vannak olyan meglepetésekkel, melyek nagyon megdöbbenthetnek bennünket. Gondoltad volna, hogy a Dalmata fajtájú kutyák őshazája Horvátország, vagy, hogy több, mint 1000 szigete van, de csak ennek töredékén élnek emberek, vagy, hogy egy igazi egyiptomi szfinx található Splitben?! Ha nem, ne aggódj nem te vagy az egyetlen. Ám mai cikkünkben pontosan ezeket az érdekességeket fogjuk bemutatni nektek. Ha érdekel tartsatok velünk.

1, Horvátország egyik szigetén van egy másik sziget

Horvátországban több, mint 1000 sziget található, de csak kb. 47-en élnek rajta. Az egyik lenyűgöző szigetnek, név szerint Mljetnek van egy saját, különálló kis szigete. Több ember tulajdonában is volt már, sőt egyes rómaiak itt töltötték száműzetésüket. A sziget nyugati részén van egy nemzeti park, melynek két sós vizű tava van. Az aprócska szigeten pedig még egy 12. századi kolostor is van. A világ 10 legszebb szigete közé tartozik.

2, A világ egyik legkisebb városával rendelkezik

Horvátországban van egy nagyon aprócska falu, mely a Hum névre hallgat. Összesen 30 fő lakja, ami valljuk be elég családias. A falucska úgy néz ki, mint egy kőtömb, ami 350 méteres magasságban található. A történelem során több országhoz és városhoz is tartozott. Volt már pl. Rómáé, Velencéé, Ausztriáé, Franciaországé és Olaszországé is. Sőt volt, hogy felgyújtották, majd újjáépítették. Ennek ellenére, sikerült megtartania varázslatos légkörét.

Elmondások szerint Hum-ban összesen 3 házsor és 2 utca található. A legrégebbi épületek a “központban” találhatók. Gyakorlatilag 30 perc alatt be lehet járni az egészet. Ha valaki nem szereti a nyüzsgést, annak ez a hely tökéletes a kikapcsolódásra.

3, A Trónok Harca sorozat néhány epizódját itt forgatták

A Trónok Harca sorozat néhány epizódját Horvátországban forgatták, azon belül is Dubrovnikban. A tengeri csatákat, a város nyugati részén forgatták le, a meereeni jelenetek a Splitben található Klissza várban lettek felvéve, a Tyrell ház kerti jelenetei pedig a Trsteno Arborétumban.

4, Egy horvátországi szarvasgomba került a Guinness-rekordok könyvébe

A horvát emberek mindent tudnak a szarvasgombáról. Ez azért sem annyira meglepő, mert Horvátország erdeiben rengeteg nő belőle. A fehér szarvasgombát tartják a legdrágábbnak és a legelitebbnek. Isztria városában egy kb. 13 kilogrammos gombát találtak 1999-ben. A felfedezés azonnal bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a világ legnagyobb szarvasgombája. Persze azóta megdöntötték a rekordot.

A szarvasgombákat inkább ízesítés gyanánt keverik az ételekhez. Aki kóstolt már fehér szarvasgombát, tökéletesen tisztában van annak összetett aromájával. Pontosan ebből kifolyólag az 1930-as évekig szinte senki sem fogyasztotta. Ha valaki talált egy szarvasgombát az lábbal rúgta szét és befogott orral menekült el a helyszínről.

5, A gyerekek 12 évig tanulnak Horvátországban

A horvát oktatási rendszer alapján a gyerekek 8 évig tanulnak egy iskolában, amit két részre bontanak. Az első 4 évben egyetlen tanár tanítja őket, majd a következő 4 évben több tanár tanítja őket. Minden felsős tanárnak megvan a maga szakiránya, amire tanítja a gyerekeket. Ballagásuk után a gyerekek középiskolákban tanulnak tovább, ahol további 4 évet húznak le.

6, Horvátországban van egyiptomi szfinx

Ez az egyiptomi szfinx Diocletianus római császár uralkodása alatt jelent meg Horvátországban. Az alattvalók annyira tisztelték, hogy azt gondolták, olyan mint egy isten. Gyakorlatilag fáraónak tartották. Ennek a hasonlóságnak köszönhetően Egyiptomból Splitbe vitettek egy fekete gránitból készült szfinxet.

7, Horvátország a dalmaták anyaországa

A dalmata fajtájú kutyákat Horvátországban tenyésztették ki. A kutyusok a Balkán-Dalmácia területről kapták nevüket. Kezdetben vadász és terelőkutyáknak használták őket, majd olyan szinten megkedvelték őket, hogy igazi társakká fogadták őket. Ma már nem sokan tudnak ellenállni ezeknek a csodás pöttyös kutyáknak. Egyébként az ilyen fajtájú kutyák hófehéren jönnek világra és csak később alakul ki rajtuk a folt.

8, Mindenki talál magának valamit Horvátországban

Akadnak, akik Horvátországot tökéletes éghajlatú országnak tartják, ahol csak boldog és kiegyensúlyozott emberek élnek. Persze vannak, akiket magával ragad a horvát emberek őszintesége, reagálóképessége és pozitív kisugárzása. Kívülről úgy tűnhet, mintha a horvátok élete tökéletes lenne, mert mindenkivel barátságosak, kedvesek, érzékenyek.

9, Horvátország a nagy találmányok anyaországa

A horvát származású feltalálók számos olyan világhírű felfedezést tettek, melyek segítettek megváltoztatni a világot. Például a 17. században Verancsics Faustus horvát tudós, Leonardo da Vinci vázlatai alapján ejtőernyőt épített. 1856-ban megszületett Nikola Tesla villamosmérnök, gépészmérnök és filozófus. Az 1860-as évek elején Giovanni Luppis, Osztrák-Magyar Haditengerészet rijekai tiszt elindította saját önjáró torpedóját. Tény, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de sokat segített a mai modern torpedók létrehozásában.

10, A horvátok farsanggal vesznek búcsút a téltől

A horvátok egyik hagyománya, hogy vidámsággal, tánccal, koncertekkel, előadásokkal, farsangi felvonulással vesznek búcsút a téltől.Az ünnep utolsó momentuma a “Pustot” égetés ez, egy farsangi báb. A legnépszerűbb ünnepeket Fiuméban és Szamoborban tartják, ahol az emberek parodizálják a politikusokat, megvitatják a társadalmi kérdéseket, maszkban vonulnak fel az utcákon stb.

Na mit szóltok?

The post 10 érdekes tény Horvátországról, mellyel egy pillanat alatt belopja magát a szívedbe appeared first on BővebbenPortál.com.

A fényképek feltöltője és a cikk írója