Nemrég robbant ki a botrány a szombathelyi utánpótlás kézilabdaklubnál, amikor kiderült, hogy a sportközpont egyik alkalmazottja az öltöző ablakán át fotózta a fiatalkorú játékosokat, részben 18 év alatti lányokat. A tiniket kukkoló sportmenedzser, S. Ádám a helyi baloldal bizalmi embere, baloldali kapcsolatainak köszönhetően kötött ki a klubnál. Alábbi riportunkban be fogjuk mutatni, hogy a Szombathelyi Kézilabda Klub Akadémia (SZKKA)  történetében több ellenzéki politikai kapcsolat is tetten érhető. Az SZKKA több alkalmazottját, ahhoz köthető embereket a Czeglédy-féle iskolaszövetkezet-hálózatban és bűnügyben is megtaláljuk. Az ügy két vádlottja  konkrétan az SZKKA-nál dolgozott, de további személyi kapcsolódások is fellelhetők. De folyamatosan ott legyeskedik az SZKKA körül a hírhedt áruló Molnár Miklós is, aki talán a legnagyobb lobbistájuk is az önkormányzati érdekeltségű Haladás kézilabda szakosztálya ellenében is. Miközben az ellenzéki politikusok folyamatosan támadják a tao támogatási formát, sőt Czeglédy például még a tao-perek élharcosa is volt, közben az Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia éppen a tao egyik nagy haszonélvezője. Önmagában ez még nem lenne baj, az viszont, amit az SZKKA háza táján találtunk bizony visszaélések, bűncselekmények sorának lehetőségét is felvetheti. Százmilliós tao támogatások, 1 millióról 100-ra felsrófolt önkormányzati támogatás, pumpolt szülők és gyanús tevékenységű, végrehajtás alatt álló cégek és nem utolsósorban egy kivéreztetett, tönkretett önkormányzati, azaz köztulajdonú kézilabda szakosztály, mindez szintén ott áll a szépen csillogó érmek, kupák mögött.

A tao-rendszert jól ismerő forrásaink szerint ez a támogatási forma (cégek által társasági adójuk terhére nyújtott sporttámogatás) számtalan trükközési lehetőséget rejt azok számára, akik pénzt akarnak kivenni az egyesületükből. Egy több korcsoportot, több száz gyermeket, fiatalt mozgató utánpótlásközpont akár a személyi ráfordításoknál, bérkifizetéseknél tud ügyeskedni technikai vezetők, sportszakmai munkatársak számával, vagy például utazási és szállásköltségekkel. Ami az igazán nagy üzlet, az a beruházás, amelyekből túlárazással jelentős összegek kivehetők és visszaoszthatók. Nem állítjuk még csak véletlenül sem, hogy az SZKKA-nál ezt történt, vagy történik, viszont számtalan olyan furcsaság van, ami elgondolkodtató és felvetheti visszaélések lehetőségét.

Például a Czeglédy-ügy két vádlottját, a vád szerint Czeglédy iskolaszövetkezet vezető strómanjait is éveken át tao-keret terhére fizette edzői, illetve technikai vezetői pozícióban az SZKKA. Pődör Zoltán Student Comfort Kézilabda Utánpótlás Központja 2015-től, a Haladás kézilabda játékosainak megszerzésétől lépett magasra ívelő pályára. Tao-támogatásuk 30 millió forint körüli összegről 5 év alatt csaknem a hétszeresére nőtt. A 2019-es határozat szerint erre az évre már több mint 170 millió forintra voltak jogosultak. Mindenáron szeretnének valamilyen sportcsarnokot építeni, ha nem kézilabdának, hát röplabdának. Ennek érdekében 2018-ban egy röplabdaszakosztályt is sikerült életre hívniuk, amelyen a szombathelyi sportszeretők bőszen hitetlenkednek. Szerintük ha Pődörnek röplabdacsapata van, az csak Ghost SC (szellem klub) lehet, mert Szombathelyen az a röplabdacsapat is megszűnt, ami volt. Pedig a szivacskézi guru egyik cége már telekvásárlásra és tervezésre is támogatást kapott.

Apropó cégek? Azt tudták, hogy az SZKKA vezetőjének négy cége is van? Na jó, abból már csak három működik. Mindegyik szépen illeszkedik az egyesületi munkához, még nevében is. De hogyan kaphat közpénzt egy adótartozás miatt végrehajtás alatt álló cég? Ennek is utánajártunk. De kezdjük a legelején, ott, hogy hogyan is született meg az SZKKA, vagyis a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia.

A Haladásból “kilopták” a kézilabda szakosztályt

A Szombathelyi Kézilabda Klub Egyesületet 2015-ben hozták létre gyakorlatilag egy nap alatt, egyetlen átléptetéssel és durván 30 millió forint befektetéssel. A játékosok leszerződtetésére egy rövid utazás időtartama elég volt. Pődör Zoltán akkoriban a Haladás kézilabda szakosztályának vezetője, a Haladás edzője volt. Egy nap elindultak a klub játékosaival edzőtáborba, a Haladás buszával, a Haladás pénzén. Azt beszélik, és erről akkori újságcikkek is megemlékeztek, hogy mire a táborból visszaértek, már mindenkinek alá volt írva a kilépő, és Pődör egyesületébe, a Student Comfort Kézilabda Utánpótlás Központba belépő szerződése.

Kézilabdás körökből származó forrásaink azt mondják, Pődör mindenáron saját akadémiát és csarnokot akart. De nem épített saját klubot verejtékes munkával, hanem gyakorlatilag az egész kézilabdaszakosztályt, aminek vezetője volt, lenyúlta a Haladásból, az önkormányzati érdekeltségű 100 éves klubból.

Százmilliós taok, milliárdos kézilabdacsarnok-építési tervek

Az egyesület, amelyből megalapították a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémiát új szintre lépett, tao-keretük azonnal megduplázódott. A Student Comfort korábbi néhány milliós, 2014-ben a legmagasabb, 36 milliós támogatása 2015-ben  már a duplája, 77,4 millió volt, amit a következő években egészen 174 millióig sikerült feltornázni.

Az SZKKA 2020-as tao határozatából

2015 és 2020 között 608 millió forint tao-támogatáshoz jutottak, amit az önkormányzattól közel 268 millióval megtoldottak. De erre még később részletesen kitérünk, mert érdekes lesz.

Itt láthatók az egyéb bevételeik, köztük az önkormányzattól kapott támogatások

Ezek az összegek éves szinten 400 játékos edzésére és versenyeztetésére nem is sok, mondhatnák, és akár még igazuk is lehet. Csak ne lennének a háttérben zűrös céges ügyletek. Ráadásul, hogy “csak” ennyit kaptak, nem rajtuk múlt. 2015-ben már tervezték álmaik sportcsarnokát, 1 milliárdos beruházásban, amihez 800 millió forint tao-forrást szerettek volna igénybe venni.

Mivel a Haladás több mint 10 milliárdból  kapott sportkomplexumot, abszurd lett volna a Haliból finoman szólva kiszervezett kézilabdásoknak külön csarnokot építeni, pláne úgy, hogy a Haladás is újraszervezte a kézilabda szakosztályát, ezért a nagy álmokból és a milliárdos taoból semmi sem lett.

Molnár Miklós alpolgármester egy magántulajdonú klub lobbistája

Adott volt viszont két szombathelyi kézilabdaklub, ráadásul mind a kettő NB I-e?, a Haladás új szakosztálya az Érd második csapataként, az SZKKA a másodosztályból feljutva. Miközben Szombathely hivatalos klubja a Haladás, benne a kézilabdaszakosztállyal, önkormányzati tulajdonrésszel, az SZKKA is megkapta a maga támogatását. Nem is akármennyit. Nagy lobbistájuk a városnál Molnár Miklós alpolgármester volt, aki állítólag alkuk tárgyává tette Pődörék kézilabda klub- és akadémiájának támogatását. A képviselők úgy emlékeznek, Molnár rendre azzal állt elő, csak akkor szavaz meg fontos előterjesztéseket, ha az SZKKA is megkapja, amit kér. A Pro Savariás alpolgármester rendszeresen kimutatta mély elismerését Pödörék kézisei iránt. Egy TV-interjúban például arról beszélt, mennyire tűrhetetlen, sőt nem maradhat következmények nélkül, hogy a helyi önkormányzati TV csak a Haladás eseményeiről, híreiről számol be, az SZKKA-ról nem. A finanszírozásnál és médiatámogatásnál csak egy fontos dologról feledkezett meg, hogy míg a Haladás a város érdekeltsége, az SZKKA egy magánklub.

És így áradozott Molnár az SZKKA-ról egy díjkiosztón:

Sikerült is elérni, hogy a korábban Pődör utánpótlásközpontjának nyújtott évi 1 milliós támogatást előbb 14,5, majd 30, sőt 36 millió forintra növeljék. Ez főleg azért is extrém, mert közben a 100 éves Haladás kézilabda szakosztályának apanázsa ez idő alatt összesen 15 millió volt. A többlettámogatási igényt azzal indokolták, hogy a Haladás nem engedi őket be a saját csarnokába, ezért ők legközelebb Répcelakon tudnak edzeni.

Érdekesen matekoztak az igény benyújtásakor az SZKKA-nál. Répcelak Szombathelytől 40 kilométerre van. Egy edzés, oda-vissza 80 kilométer. Naponta 15-20 alkalommal kellett volna megtenniük buszukkal az oda-vissza utat ahhoz hogy 30 millió forintot elutazzanak. És még akkor is felmerül a kérdés, hogy hová lett az önkormányzattól kapott támogatás, mivel úgy tudjuk, a rendkívül kedvezményes, óránként 6000 forintos bérleti díj fizetésével is gondjaik akadtak. Olyannyira, hogy nemrég szerződést is bontottak velük, ősszel már Répcelakon sem készülhetnek.

Bár az önkormányzat honlapján nem leltük a támogatási dokumentumokat, az SZKKA tao- kérelmeiben fel kellett tüntesse, mennyi önkormányzati támogatást kap. A dokumentumok szerint 2015-ben 1 millió, 2016-ban 14 millió, 2017-ben 31 millió, 2018-ban 18 millió, 2019-ben 104 millió, 2020-ban 100 millió volt az apanázs a várostól. Jó volna tudni, miként számoltak el évente a kapott forrásokkal a fentiek tükrében, már csak azért is, mert éppen Molnár Miklós előterjesztésére fogadták el azt az önkormányzati rendeletet korábban, hogy csak az a klub kaphat önkormányzati támogatást, amelyik a korábbiakról tételesen el tudott számolni.

Évi 150-200 millióból gazdálkodnak, mégis a szülőket pumpolják

És most jön a hab a tortán: miközben ott van évi 70-170 millió forint tao, 14-36 millió forint önkormányzati támogatás, esetenként évi több millió forint vállalkozói szponzorpénz (volt olyan év, amikor közel 20 millió), a PestiSrácok.hu-nak névtelenül nyilatkozó szülők azt mondták, az akadémia tőlük is szinte mindenre pénzt kér. Fizetniük kell a mezért, be kell szállniuk az úti- és szállásköltségbe. Volt  aki azt mondta, közel 100 ezer forintot csepegtettek erre-arra apránként egy szezonban az egyesületnek. Nem mintha sajnálnák, hiszen egy szülő minden pénzt megad, hogy segítse gyermeke fejlődését. A szülőktől úgy tudjuk, 2015-ben éppen azzal indokolta Pődör, miért menjenek ki önálló klubba a Haliból, hogy mennyivel jobb anyagi kondícióik lesznek, több támogatást kaphatnak és jobb körülmények között sportolhatnak, ehhez képest csupa olyan hozzájárulást kérnek a családoktól, amit a Haladásban soha.  Újra megkérdezzük: akkor mégis mire van a tao- és az önkormányzati támogatás? És tao- illetve önkormányzat-felé benyújtott elszámolást összehasonlította-e valaha is bárki, vagy előfordulhat, hogy duplán lettek finanszíroztatva kiadások?

Czeglédy emberei ott vannak az SZKKA-ban

Arra utaló jel azonban több is van, hogy Czeglédynek valami köze mégis csak lehet az SZKKA-hoz. A kézilabdaakadémia szakmai igazgatója és edzője volt B. Roland, abban az időszakban, amikor a Czeglédy-ügy vádirata szerint az ügyvéd-politikus-cégtulajdonos strómanja volt. N. Tibor ugyanekkor technikai vezető, azaz szertáros. Mindketten egy-egy Fejér megyei Bodajkra bejegyzett iskolaszövetkezetet vezettek, amelyeket ugyanabban az épületbe jegyeztek be vagy 14 másikkal együtt, egy nap eltéréssel, ráadásul éppen 2015-ben, amikor Pődör is kikanyarította a kézilabdaszakosztályt a Haladásból és önálló akadémiát hozott létre. A névhasonlóságot már csak halkan merjük jegyezni, nehogy paranoiának, összeesküvés-elméletnek tűnjön: Pődör kézilabda utánpótlásközpontját Student Comfortnak, a szertáros vezetésével bejegyzett iskolaszövetkezetet Student Pronak keresztelték.

Kukkoló Nyugatos sportmenedzser mint kommentátor

De Czeglédy médiacsapata és annak kapcsolatai is felsejlenek az SZKKA körül. A kukkolós botrányba belebukott S. Ádám, a Falco KC-nek sportmenedzsere  az SZKKA-nak is dolgozott, mint marketinges. De a meccsek kommentátoraként is őrzi a hangját számtalan meccsfelvétel. S. Ádám a Czeglédy által alapított Nyugat Média oszlopos munkatársa volt. A helyi szóbeszéd szerint S. Ádám pedig úgymond közeli kapcsolatot ápolt K. Árpáddal, aki akkoriban szintén a Human Operatornak dolgozott. Jelenleg ő is a Czeglédy-ügy vádlottja. K. Árpád tehát a harmadik olyan személy, aki vádlott a költségvetési csalás ügyében és közvetve vagy közvetlenül, de kapcsolódik az SZKKA-hoz.

Na ki közvetítette az SZKKA-nak a klub mérkőzéseit? Hát S. Ádám.

Human Operator felügyelő bizottsági tag mint SZKKA-szponzor 

További kapcsolat a Human Operator és az SZKKA között, H. László, a fontos támogató és megbízható üzletember. A Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia honlapjáról tudjuk, hogy az egyik kiemelt támogatójuk az Alpok Autó Volvo. A cég ügyvezetője nem más mint H. László, aki a Human Operator felügyelőbizottsági tagja volt, felesége a vasi NAV osztályvezetője.

Az SZKKA a baloldal szent tehene

Amióta a Fidesz nem támogatta az SZKKA kézilabdacsarnok építését, azóta az akadémia látványosan az ellenállás, az ellenzék óvó figyelmét bíró egyesület lett, amire csak rátett egy lapáttal, hogy a Haladás Sportkomplexumban sem kaptak helyet, amit pofátlan módon elvártak volna azután, hogy kiváltak onnan. Az, hogy egyébként annyi sportág, egyesület használja a pályákat, hogy tényleg nincs hely, nem számít, csak az, hogy a korábbi vezető, akivel nem jutottak dűlőre, a Fidesz helyi alelnöke. Máris adott a politikai balhé. A szombathelyi kézisek kálváriája az országos ballib sajtó gumicsontja már évek óta.

Van másik! Ha nem lehet kézicsarnokom, legyen röplabda…

Pődör Zoltán a nagy álmokat is újra szövögeti, mármint azt, hogy tao-pénzből sportcsarnokot épít. Hogy milyen sportágnak, kvázi mindegy is. Amint kiderült, hogy a röplabda is tao-sportág lett, máris nagy sportközpontról kezdett beszélni, amely több sportágban is a legnagyobb utánpótlás bázist jelentheti. 2019-es tao-pályázaton a Student Comfort Sport Kft-nek megítéltek 300 milliós keretet telekvásárlásra és kiviteli tervekre, ehhez az akadémia 106 igazolt röplabdajátékost jelentett le. Ezenkívül utánpótlás nevelésre 38 millió forint tao-forrást használhatnak fel.

38 millió röplabda szakosztályra

Hogy kiknek és mire az egyelőre rejtély. A szombathelyi sportszurkolók szerint ugyanis a városban már nincs is olyan, hogy röplabda, a Haladás röplabdaszakosztálya az idén megszűnt, egy iskolai röplabdacsapat a járvány áldozata lett. Azt, hogy Pődör röplabdaszakosztályt épít egyenesen viccnek tartják. A tao-kérelemből annyit sikerült kihámoznunk, hogy sárvári diákokról lehet szó, nekik építene a kézilabdaakadémia vezetője röplabdacsarnokot.

A röplabdacsarnok építéséhez telekre és tervezésre már meg is kapták a taot.

Már ez is önmagában több mint furcsa, de tovább megyünk. 

05.01.-től vizsgálták a Student Comfort Kft. tao kérelmét

A tao-támogatást igénylő és elnyerő ezúttal nem civil szervezet, nem az SZKKA és nem is a Student Comfort UKK, hanem Pődör Zoltán egyik cége, a Student Comfort Kft. Az Opten szerint a vállalkozás többször is állt végrehajtás alatt adótartozás miatt. Legutóbb 2019. 05.02 és 05. 22. között. A Magyar Röplabda Szövetség két támogatási határozatából az egyik, az utánpótlás nevelésről szóló határozat szerint a kérelmet a Student Comfort Sport Kft 2019.04.30. napján nyújtotta be. A közigazgatási hatósági eljárás, amely döntött a támogatásról, 2019.05.01. napján indult meg. Ha most újra megnézzük az Opten végrehajtásról szóló dátumát: 2019. 05.02. Egyfelől a támogatásról szóló eljárás közben indult a végrehajtás, de ami még szebb, hogy amikor Pődör a kérelmet benyújtotta, tehát április 30-án, nyilatkozatot kellett aláírjon, hogy a cége köztartozástól mentes.

05.09.-től már végrehajtás alatt állt a cég adótartozás miatt, amit nem pár nap alatt szoktak elrendelni…

Pődör Zoltán a piacon, négy cég, végrehajtás végrehajtás hátán

Pődör Zoltánnak nem csak egy cége van, hanem négy. Vagyis már csak három, egyet ugyanis kényszertöröltek. Erről a cégről nem is igazán lehet információkhoz, adatokhoz jutni. Nézzük először a másik hármat.

Érdekes módon a cégek nevükben is kötődnek Pődör sporttevékenységéhez, továbbá tevékenységi köreik között ott van az egyesületi sport tevékenység, az egyéb sporttevékenység, a sportnevelés és a sportlétesítmény- üzemeltetés is. Ami ennél is érdekesebb, azok a további tevékenységi körök. Csupa olyan, amely kifejezetten hasznos lehet, ha valakinek sportklubja van, pláne saját csarnok építésére készül. Van még egy közös ezekben a cégekben – mindegyik rendszeresen állt végrehajtás alatt adótartozás miatt.

A Student Comfort Sport Kft-ről már volt szó. Ez a cég hozta tető alá a röplabdaszakosztályt. A kft-t 2013-ban alapították. Bejegyzett fő tevékenységei: ital, dohány, édesség kis- és nagykereskedelem, mozgó vendéglátás, élelmiszer kereskedelem, szárazföldi személyszállítás, gépjármű-kölcsönzés. 2016-ban a tevékenységek sorába főtevékenységnek a sportlétesítmény-üzemeltetés, egyéb sport tevékenységet és sportszakmai képzést is felvették. A cég 2017-ben és 2019-ben is adótartozás miatt állt végrehajtás alatt.

Ugyanezen a néven Pődörnek és feleségének egy betéti társasága is van. A Student Comfort Bt. fő tevékenységei: bútorgyártás, irodabútor, bútor- és világítástechnika kereskedelem, ugyancsak 2016-ban vették fel főtevékenységeik közé az egyesületi sporttevékenységet és a sportlétesítmény-üzemeltetést. Ez a cég 2005 óta többször is végrehajtás alatt állt adótartozások miatt. A Student Comfort Bt. az SZKKA honlapja szerint kiemelt szponzoruk. Azt talán senkinek sem kell mondani, hogy a sporttámogatás milyen hasznos dolog, ha valaki csökkenteni akarja a közterheit…

Összesen 33 végrehajtás a bt ellen, ez csak az első kettő…

Pődörék harmadik cége média- és marketingvállalkozás, neve Action Group Bt. Fő tevékenységeik: könyv- és folyóiratkiadás, marketing-tevékenység, hang- és videófelvétel készítés, utazásszervezés, utazásügynöki tevékenység, gépjárműkölcsönzés, film és videógyártás, fizikai közérzetjavító szolgáltatások, üzletviteli tanácsadás, egyéb sporttevékenység. A cég 2014 óta szintén több végrehajtás alatt állt adótartozások miatt.

A cégek éves árbevétele 10-20 millió körül mozog, eszközállományuk rohamosan nő. A Student Comfort Bt például 10 ezer forinttal indult, ma 25 milliós tőkéje és 42 milliós eszközállománya van, úgy hogy az elmúlt években 10-14 millió volt a nettó árbevétele évente.  Az Action Group Communications Reklám és Marketing Ügynökséget 100 ezer forinttal hozták létre, ma 52 milliós eszközállománya és 50 millió forint tőkéje van. Éves nettó árbevétele 15-20 millió forint között mozog.

A Magyar Kézilabda Szövetségtől már megkaptuk az igényelt közérdekű adatokat, az SZKKA elszámolásait, támogatásai dokumentumait. A Röplabda Szövetség megkeresésünkre, közérdekű adatigénylésünkre ezidáig nem reagált. Elküldtük kérdéseinket minden e cikkben felmerülő kérdésben az SZKKA vezetésének is. Amint válaszolnak, válaszaikat közöljük. A kézilabda szövetségtől kapott anyagok feldolgozása folyamatban van. 

Vezető kép: szombathelyikezilabda.hu

A Szombathely és a kézilabdabiznisz: százmilliós tao-támogatások, adótartozás és végrehajtás alatt álló cégek bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója