[sz]MTI/SZMO, Címkép: Google Street View[sz]

Cikkünket frissítjük

Lemondanak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetői és szenátusa, mivel az intézmény fenntartását keddtől átvevő alapítvány “minden alapvető jogkörétől megfosztotta” – közölték az SZFE rektorhelyettesei az egyetem hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, írja az MTI.

“Tekintettel arra, hogy csakis vállalhatatlan kompromisszumok árán tarthatná fenn az önálló vezetés látszatát”, keddi hatállyal “kénytelen lemondani” vezetői pozíciójáról Upor László rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes, Novák Eszter oktatási rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, Bagossy László, az SZFE Színházi Intézetének vezetője, Balázs Gábor, az SZFE Film- és Médiaintézetének vezetője, valamint az egyetem szenátusának valamennyi választott tagja

– közölte Upor László.

Gáspár Máté, az SZFE Elméleti és Művészetközvetítői Intézet vezetője már korábban bejelentette lemondását.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy az egyetem alapítványi fenntartásba került, az intézményt fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének pedig Vidnyánszky Attilát nevezték ki. Kinevezése után az SZFE több meghatározó tanára is lemondott.

Vidnyánszky múlt héten aláírta az egyetem alapdokumentumait, amely szerint szeptember elsejétől a szenátus, az egyetem legfőbb döntéshozó szerve többé nem dönthet saját működési szabályzatáról, nem szólhat bele a költségvetésbe, nem fogadhatja el intézményfejlesztési tervét, nem választhatja meg az egyetem rektorát, nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani.

Az SZFE vezetése szerint ezzel az autonómia minden lényeges elemét felszámolták. A péntek éjjeli közleményükben azt írták, az egyetem által javasoltak nem kerültek bele a dokumentumba, arról nem is tárgyaltak velük.

A hvg.hu szerint Upor László hétfőn arról beszélt, vállalhatatlan kompromisszumokra kényszerülnének, ha ilyen körülmények között folytatnák a munkát. A rektorhelyettes szerint pedig a nemrég kinevezett kuratóriummal nem lehet együttműködni.

Kérdésre válaszolva kiderült, hogy Vidnyánszky Attila eddig még nem szólt bele semmibe.

Az egyetem vezetői továbbra is megtartják az oktatói pozíciójukat, nem számoltak be újabb távozókról sem. Upor László közölte: az intézmény távozó vezetői mindaddig nem vállalnak az egyetemen vezetői feladatokat, ameddig annak önrendelkezése helyre nem áll.

Az SZFE hallgatóinak kezdeményezésére hétfő este szolidaritási utcabált tartanak a Vas utcai épület előtt.

“A Színház- és Filmművészeti Egyetem nemzeti kincs, 155 éve a magyar kultúra alapköve. Szeptember 1-jétől magántulajdonba kerül. Egy olyan alapítvány irányítása alá, amelyen keresztül a kormány teljes hatalmat gyakorolhat az Egyetem felett. A mai napig egyetlen szakmai érv sem hangzott el a kényszerátalakítás sürgőssége mellett, a kormány egyeztetés nélkül hoz döntéseket az Egyetem jövőjéről. Az erről szóló törvény nem biztosítja az intézmény Alaptörvény szerinti szabadságát a felsőoktatásban. Sem hazánk, sem a nemzeti kultúra érdekeit nem szolgálja, hanem a kormány kontrollját biztosítja alapítványi formában. Az átszervezés már több felsőoktatási intézményben elkezdődött, és minden magyarországi egyetemmel megtörténhet. Ez veszélybe sodorja a felsőoktatás szabadságát!”

– olvasható az esemény leírásában.

A fényképek feltöltője és a cikk írója