A koronavírus-járvány második hullámának megfékezése érdekében a kedd 0 órától hatélybalépő kormányrendelet szerint – bizonyos méltányossági kivételektől eltekintve – nem magyar állampolgár Magyarország területére nem léphet be – jelentették be a témában tartott hétfői sajtótájékoztatón. A tájékoztatás szerint a magyar állampolgárok a külföldön elvégzett koronavírus-tesztjeit főszabály szerint nem fogadják el, a beutazást követően hatósági házi karantén, illetve kijelölt karantén kerül elrendelésre az utazókkal szemben. (FRISSÜL!)

Balázs László ezredes a sajtótájékoztatón elöljáróban arról beszélt, a rendőrség elkötelezett abban, hogy Magyarország egészségügyi biztonságát, illetve az élet megóvását folyamatosan szavatolja. Kifejtette, a Magyar Közlönyben megjelent új kormányrendelet szerint szeptember 1-jén 0 órakor lépnek hatályba azok az új intézkedések, amelyek lényegében a schengeni határellenőrzés  szigorodását eredményezik. Hozzátette, az intézkedések célja, hogy fertőzött személyek ne juthassanak át az államhatáron. Balázs László elmondta, országos szinten 67 határátkelőhelyet fognak működtetni a hatóságok, ezek közül 38 közúti határátkelőhely, amely hat autópálya határátkelőhelyet is érint. Kiemelte, a police.hu-n részletesebben is tájékozódhatnak az utasok arról, hogy hol, mikor és milyen körülmények között, milyen utas-kategóriákban, milyen járművek hogyan tudnak belépni Magyarország területére. Az ezredes ugyanakkor hangsúlyozta, az áruk szabad mozgása továbbra is biztosított marad. Balázs Lálszló kitért arra, a határátkelőkön a Magyar Honvédség az Országos Mentőszolgálattal együttműködve végzi az egészségügyi és határvédelmi ellenőrzéseket. Mint kifejtette, az egészségügyi szervezetnek a munkatársai, a mentőorvosok, konténerekbe kitelepülve végzik a szűréseket. Kiemelte,

a külföldön elvégzett koronavírus-tesztet főszabály szerint nem fogadják el, a beutazást követően hatósági házi karantén, illetve kijelölt karantén kerül elrendelésre az utazókkal szemben.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a méltányossági kivételektől eltekintve

nem magyar állampolgár Magyarország területére nem léphet be.

Az ezredes arról is beszélt, a méltánylást érdemlő körülményeket a rendőrség helyi szervei, a határrendészeti kirendeltség, illetve a rendőrkapitányságok jogosultak elbírálni ezt a benyújtott kérelmet. A kérelmet a beutazás helye szerinti határátkelőhely illetékessége állapítja meg, tehát ahhoz a szervhez kell benyújtani, amelynek a területén az adott határátkelőhely működik. Hozzátette, amennyiben a kérelem pozitív elbírálást nyer, erről visszaigazolást kap az utas, amelyet a határon be kell mutatni. A beutazó ugyanakkor nem mentesül a karanténszabályok alól, azaz két alkalommal, 48 órán belül elvégzett, negatív eredményű tesztet kell csináltatnia, hogy a járványügyi hatóságok a karantén alól felmentsék.

Vezetőkép: police.hu

A Kedd hajnaltól lezárulnak Magyarország határai a koronavírus-járvány miatt (FRISSÜL!) bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója