Újabb kormányellenes megmondóember szállt bele páros lábbal a borsodi időközi országgyűlési választás összellenzéki jelöltjébe annak rasszista, antiszemita megnyilvánulásai miatt. Somogyi Zoltán, egykori szabaddemokrata, liberális, MDF-es politikus a 24.hu-n megjelent írásában keményen összegezte a jobbikos Bíró László jelöltségével kapcsolatos gondolatait. Az antiszemitizmus felett szemet hunyó összeborult ellenzék elvtelenségét immár egyre többen kezdik nyílt kritikával illetni saját táborukon belül is.

Érdekes megfigyelni, ahogy az antiszemitizmust tényleg elítélő maroknyi baloldali és liberális értelmiségi rádöbben arra, hogy az általuk preferált haladó, progresszív, antirasszista pártok minden gátlás nélkül állnak be virtigli antiszemita, szélsőjobboldali jelöltek mögé egy időközi országgyűlési választáson. Úgy látszik, a liberális propagandának és a kettős mércének is vannak korlátai; Szálasi Ferencből talán nem lesz liberális ikon, pedig ő is egyformán gyűlölte a konzervatívokat és a zsidókat. De inkább ne legyünk ennyire optimisták.

A tiszaújvárosi időközi választáson a baloldali pártok rasszista képviselőjelöltet támogatnak és hallgatnak az egészről. Bíró László Budapestről judapestként emlékezett meg egy kommentben, máskor pedig azt mondta, ezt az országot a Sztojkáktól is meg kell védeni, illetve tetűcsúszdásokként azonosította a zsidókat

– jelenti ki sommásan Somogyi Zoltán, szociológus, üzletember, egykori SZDSZ-es, a Political Capital és több más balliberális tanácsadó cég alapítója, tulajdonosa. Leszögezi ugyanakkor azt is, hogy a jelölt bár bocsánatot kért szavaiért, de ebből sugárzik az őszintétlenség.

A Jobbik jelöltjének valószínűleg ciki lenne helyben a sajátjai között, ha egyértelműen módosítana korábbi álláspontján. Nem erre szervezte meg a megyei pártközösséget. Nem lenne őszinte. Inkább, jó kereszténynek tartva magát, kihagyva a kényelmetlenségeket, gyorsan megbocsátott saját magának és túl is lépett a dolgon

– fogalmaz hamisítatlan liberális-ateistaként Somogyi Zoltán.

A Jobbik jelölhet rasszistát. Legfeljebb elnéznek másfele akkor a többiek. Tulajdonképpen bárki jelölhet rasszistát

– mutat rá az ellenzéki politikai érdekből fakadó határtalan pofátlanság csúcsát jelentő magatartásra, amelyet egy korábbi, a közösségi oldalán tett bejegyzése is megerősít:

Na, megvéditek végre valamikor, “judapesti” pártközpontok a “tetűcsúszdás zsidókat” is? Ha már szivárványos és szolidaritási hetet tartottatok, ami tényleg nagyon fontos és helyesen tettétek. Ez azonban kötelez más irányba is.

Somogyi természetesen a jobbikos rasszista, antiszemita viselkedést is próbálja a kormány és személyesen a miniszterelnök felelősségeként láttatni, ugyanakkor szokatlan őszinteséggel nyilatkozik az ellenzéki politikai érdekekről is. Ezek oltárán ugyanis jól ismert “értékeket” és toposzokat áldoztak és éppen áldoznak fel a moslékkoalíció sikeréért.

Az lesz, nagy valószínűséggel, hogy a nem megnyerhető körzetekben lesznek jó kis előválasztások, a megnyerhetőeket azonban megbeszélik egymással a pártok. Teszik majd ezt annak érdekében, hogy végre együtt maradjanak a nagy ellenséggel, a Fidesszel szemben a következő nagy megmérettetésben. Nehéz tehát ezért elítélni őket. Pedig nem őszinték a választókkal, hiszen nekik mindvégig az előválasztás mellett kell beszélniük a nyilvánosság előtt. Az a népszerű. Őszintétlenek lesznek tehát velünk. És ebből a nagy őszintétlenségből jönnek ki azok a mondatok, hogy a Jobbik tiszaújvárosi jelöltjének bocsánatkérése őszinte volt

– írja. Az őszinteség és az őszintétlenség problémájának kibontásaként pedig rávilágít egy, a táborukon belüli, nem csekély morális dilemmára is.

Ellenzékiként Tiszaújvárosban választhatsz: szavazol egy rasszistára és a NER rendszere ellen, vagy nem szavazol a NER ellen, de akkor egy rasszistára sem. Ez jutott az antirasszista demokratáknak. Meg az, hogy amennyiben a tiszaújvárosi jelölttel kapcsolatban nemtetszésüket nyilvánítják, akkor továbbra is beszélhetnek a kormányzati antiszemita tendenciákkal szemben is. Ha ezt nem teszik, mert fontosabb szempontnak érzik az ellenzék mindenkori egységét, akkor a jövőben egy szót sem szólhatnak azon kormányzati körökkel és tendenciákkal szemben, amelyek a rasszizmust táplálják

– vonja le a következtetést Somogyi, amelyet jó szívvel csupán megfogadásra ajánlhatunk az ellenzéki beszélő fejeknek.

Forrás: 24.hu; Fotó: MTI/Soós Lajos

A Somogyi Zoltán is rádöbbent, hogy a Jobbik tele van “egykori” rasszistákkal! bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója