Kezdőlap Érdekességek Elon Musk három kismalacon mutatta be, hogy kapcsolná össze az emberi agyat...

Elon Musk három kismalacon mutatta be, hogy kapcsolná össze az emberi agyat egy számítógéppel

43
0

Elon Musk megígérte, hogy pénteken bemutatja legújabb extrém ötlete, az agyba ültethető chip prototípusát. Nos, meg is tette, ha egyelőre még csak malacokon is – írja a CNN.

Nem túlzás azt állítani, hogy az egész tudományos világ tűkön ülve várta Elon Musk legújabb agymenése, az agyat számítógéppel összekötő Neuralink Los Angeles-i idő szerint péntek délutáni bemutatóját. Ehhez persze hozzájárult az is, hogy alapos médiafelhajtást is kerített köré a nemrég a világ negyedik leggazdagabb emberévé előlépett kísérletező.

[kapcsolodo]/penteken-bejelentheti-elon-musk-hogy-osszekapcsolnak-egy-emberi-agyat-egy-szamitogeppel/[kapcsolodo]

Ehhez méltóan jókora késéssel kezdte meg a bemutatót Musk, ami kissé meseszerűre sikerült, ha figyelembe vesszük, hogy három kismalacot mutatott be az élő és online közönségnek. (Ha pontosabbak akarunk lenni, valamivel nagyobbacska disznókat.) De a szám nem véletlen egybeesés volt:

a három állat közül az egyiknek beültették a Neuralinket, a másiknak nem, míg a harmadiknak korábban, igen, de már kioperálták belőle.

Ez utóbbira azért volt szükség, hogy eloszlassák azokat az aggodalmakat, amik az implantátum eltávolítására irányultak. Mint kiderült, a chiptől megszabadított Dorothy teljesen egészséges.

[next]

A bemutató igazi sztárja persze Gertrude volt, akiben jelenleg is benne van a prototípus. Amikor orrával hozzáért valamihez és megérezte a szagot, egy kijelzőn látni és hallani lehetett az elektromos jeleket, amiket az implantátum érzékelt.

Maga a készülék egyébként 1024 diódával kapcsolódik az agykéreghez. Ezért elsősorban az agy ezen területéhez kapcsolódó érzékszervi problémákban segíthet.

„A sertések szervezete valójában sok mindenben hasonlít az emberekéhez, így ha ki akarunk próbálni egy hasonló dolgot, érdemes először rajtuk megtenni” – mondta el Musk a bemutató utáni kérdésfeltevésekre.

Bő egy év telt el azóta, hogy Elon Musk vázolta a Neuralink ötletét, innen jutottunk el odáig, hogy meglehetősen biztosan működik élő szervezetekben. Az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság nyáron olyan eszköznek ismerte el a Neuralinket, ami áttörést jelenthet bizonyos betegségek kezelésében, így minden bizonnyal nem sokat kell már várnunk, hogy embereken is kipróbálhassák a készüléket. Musk nem is kis terveket dédelget.

„Biztos vagyok benne, hogy a Neuralink segítségével súlyos gerincsérültek is képesek lesznek újra járni”

– árulta el egyik fő álmát. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez következik be előbb, vagy egy másik jóslat, miszerint közvetlenül az ember agyába lehet majd zenét sugározni.

FULL REVEAL! Elon Musk’s Neuralink chip tested live in pig brains

At a Neuralink event, Elon Musk shows of the latest advancements from his brain implant startup, including a demo showing a tiny computer chip that measures …

[kapcsolodo]/elon-musk-uj-fejlesztese-egyenesen-az-agyunkba-kuldi-a-zenet/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója