Kezdőlap Aktuális Koronavírus: figyelmeztette a szülőket és a tanárokat a kormány az iskolakezdés kapcsán

Koronavírus: figyelmeztette a szülőket és a tanárokat a kormány az iskolakezdés kapcsán

16
0

[sz]Címkép: masterstudio/Pixabay[sz]
Figyelmeztető írást közöltek pénteken a koronavirus.gov.hu oldalon, amelyben a szülők és a tanárok fokozott felelősségére hívják fel a figyelmet a járványhelyzetben az iskolakezdés előtt.

Az utóbbi hetekben újra elkezdett nőni a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, az elmúlt napokban pedig rohamosan megugrott a napi új betegek száma.

Pénteken 132 új fertőzöttet jelentettek be, a hivatalos adatok szerint pedig összesen egyszer diagnosztizáltak eddig ennyi új beteget a járvány hazai megjelenése óta: április 10-én.

[kapcsolodo]/berobbant-a-jarvany-marcius-ota-csak-egyszer-talaltak-annyi-uj-fertozottet-mint-most/[kapcsolodo]

A kormány most a koronavírusos tájékoztató oldalon hívja fel a szülők és a tanárok figyelmét a járvány miatt szükséges teendőkre, tudnivalókra az iskolakezdés előtt.

A közelgő tanévkezdés miatt fontos tudatosítani, hogy most a járványhelyzet miatt fokozott a szülők és a tanárok felelőssége. A pedagógusoknak a szokásoknál is nagyobb figyelemmel kell lenni mind a saját, mind a gyermekek, a diákok egészségi állapotára, és koronavírus-fertőzésre utaló tüneteire – olvasható a honlapon.

Ha egy szülő, gondviselő, vagy egy tanár, óvodapedagógus a fertőzés tüneteit észleli egy gyermeken, diákon, akkor gondoskodni kell annak mielőbbi elkülönítéséről. A legfontosabb, hogy tünetes, beteg gyermeket a szülőknek most nem szabad iskolába, óvodába engedni, mert azzal az egész közösség egészségét, és az iskola, óvoda zavartalan működését veszélyeztetik. Fertőzésgyanús gyermeknek otthon kell maradnia, és a szülőnek telefonon kell értesíteni a gyermekorvost vagy háziorvost.

A kormány hagyományos működési rend szerinti tanévet tervez, szeretnék elkerülni az iskolák és az óvodák működését korlátozó intézkedéseket, hiszen ez – mint írják – mindannyiunk érdeke, a gyermekeké, a pedagógusoké, a szülőké és a munkáltatóké is. Hangsúlyozzák, hogy a szülői és tanári egyéni felelősség most még nagyobb abban, hogy ne veszélyeztessük egymás egészségét, az iskolák működését és a szülők munkavégzését.

A szülőknek, tanároknak fontos tisztában lenni a koronavírus-fertőzés tüneteivel, amelyek közül a leggyakoribbak a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett az új koronavírus-fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet.

Ha valaki a felsorolt tüneteket észleli a gyermekén, tanítványán, akkor kérik, hogy ne engedje a gyermeket közösségbe, illetve a legenyhébb tüneteinek jelentkezése esetén se engedjék közösségbe a gyermeket!

[kapcsolodo]/10-napig-otthon-kell-tartani-a-lazas-kohogo-gyerekeket-akkor-is-ha-csak-nathasak/[kapcsolodo]

A szülőket arra is kérik, hogy a már nagyobb – felsős, középiskolás – gyermekeikben is tudatosítsák a járvány veszélyét, a koronavírus tüneteit, hogy azok megjelenése esetén ők is jelezni tudják azt szüleiknek, tanáraiknak.

[next]

A pedagógusokat és iskolai, óvodai dolgozókat is arra kérik, hogy amennyiben a fenti tünetek bármelyikét észlelik magukon, ne menjenek közösségbe, jelezzék azt az intézmény vezetésének, az osztályfőnöknek, és vegyék fel a kapcsolatot telefonon háziorvosukkal.

Azt is írják, továbbra is fontos, hogy a gyermekek és diákok tisztában legyenek a gyakori és alapos kézmosás fontosságával.

Továbbra is alapelv, hogy az a szülő, akinek a gyermeke koronavírus-fertőzés tüneteit mutatja, az telefonon hívja fel a háziorvost vagy gyermekorvost, és ne vigye a rendelőbe a gyermeket. Amennyiben az orvos véleménye szerint a gyermeknél fennáll a fertőzés gyanúja, akkor az orvosnak a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrend alapján kell eljárnia, és kezdeményeznie kell a laboratóriumi vizsgálatot. Ennek eredménye határozza meg a további intézkedéseket.

Ha egy diáknál az iskolában, tanítás közben jelentkeznének tünetek, akkor gondoskodni kell mielőbbi elkülönítéséről, az iskolaorvos és a szülő értesítéséről.

Mint ismert, az iskolák és óvodák a járványügyi készenlét idején alkalmazandó szabályokról külön útmutatót kaptak. Ha egy iskolában, óvodában megjelenik a koronavírus, akkor a járványügyi hatóság a már megszokott eljárásrend szerint elvégzi a kontaktkutatást, és megteszi a szükséges intézkedéseket. Ha egy intézményben felmerül a csoportos megbetegedés veszélye, akkor az Operatív Törzs Járványügyi Bevetési Egységének bevonásával döntenek a beavatkozásokról.

[kapcsolodo]/pdsz-hajmereszto-az-iskolaknak-kikuldott-jarvanyugyi-intezkedesi-terv/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója