[sz]Illusztráció: Pixabay[sz]

Kína északkeleti tartományában, Liaoningban több száz kisebb, lakatlan sziget található. Bár ezek is, mint a legtöbb földterület a kínai kormány kezében vannak, most szinte bárki számára kibérelhetővé válnak – írja a CNN.

A tartományban összesen 633 sziget található, amiből 44 lakatlan. A további 589 üresen áll, nincs rajta mesterséges építmény.
Pár sziget a Sárga-tengeren van, azonban sok másik a Jalu folyó mentén található, amely elválasztja a tartományt a szomszédos Észak-Koreától.

A bérleti díjak egész alacsonyról indulnak; egy hektár terület bérlése egy évre elérhető már 3700 kínai jüantól (nagyjából 161 424 forinttól)
– írja a Xinhua, a kínai kormány hivatalos sajtóügynöksége.

A skála felső végén lévő területek egy hektárja évente 25 millió jüanba (kb. 1 090 727 258 forintba) kerül a jelentés szerint. Az ár több tényezőtől függ, beleértve azt is, hogy a bérbeadás során mennyit, és milyen irányban fog fejlődni a terület.

Ha a sziget bérlőjének valamilyen földterület-fejlesztésre van szüksége, az az árat a 20-szorosára növelheti.

Ez a határozat elrettentő szerepet játszik a terület beépítése szempontjából, és ehelyett ösztönzi a környezetvédelmet.

[kapcsolodo]/egy-rejtelyes-koronavirus-elleni-vakcina-beadasat-kezdte-el-kina-juliusban/[kapcsolodo]

Az ár attól is függ, hogy a bérlő milyen célra szeretné felhasználni a területet. Kilenc lehetséges felhasználási kategória létezik (például idegenforgalom, mezőgazdaság, halászat), amelyek mindegyike eltérő bérleti díjat von maga után.
Az idegenforgalom és a szórakozás a leggyakrabban választott oka a bérlésnek.

[next]

A szigetek bérlésének lehetősége rengeteg civil érdeklődését felkeltette a kínai Weibo közösségi oldalon, ám a közszolgálati tisztviselők figyelmeztették az embereket, hogy ez azért nem olyan egyszerű; nemcsak arról van szó, hogy ma aláírunk egy szerződést, összepakolunk, és holnap már utazhatunk is.

A leendő bérlőknek hosszú és szigorú jelentkezési folyamaton kell keresztülmenniük, igazolniuk kell a környezetvédelmi előírások betartását, valamint konkrét fejlesztési és felhasználási terveket kell benyújtaniuk, hogy biztosítsák a szigetek megfelelő használatát és védelmét.

A fényképek feltöltője és a cikk írója