Fiktív járványügyi esemény kezelését mutatta be a járványügyi bevetési egység csütörtökön, Budapesten. A kitalált történet szerint egy autóbusz indul magyar turistákkal Görögországból, azonban néhány utasnál felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja. Az eseményről portálunk fotógalériában számol be.

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a gyakorlat előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: a kormány egy olyan gyorsreagálású, azonnal bevethető egységet hozott létre, amely a veszélyhelyzet elmúltával is hatékonyan fel tud lépni a járványügyi védekezésben, az esetleges fertőzési gócpontok lokalizálásában.

További feladata még, hogy összehangolja a társszervezetek, a rendőrség, a mentőszolgálat, a katasztrófavédelem és a honvédség munkáját

– ismertette. Kiemelte: a járványveszély nem múlt el, a vírus továbbra is jelen van, és fontos felkészülni azokra az eseményekre, amikor például valahol tömeges megbetegedések történnek.

Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

A járványügyi bevetési egység vezetője, Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos egy fiktív történetet ismertetve elmondta: egy autóbusz indult magyar turistákkal Görögországból, azonban néhány utasnál felmerült a koronavírus-fertőzés gyanúja. A sofőr ezt jelezte az utazási iroda felé, amely értesítette a járványügyi hatóságot, az pedig az operatív törzset. Az a döntés születik, hogy a határátlépés után az autóbusz a legközelebbi egészségügyi intézménybe menjen, ahol a betegellátás és a kontaktszemélyek vizsgálata megtörténik. A kórházba érkezés előtt azonban már értesítették a mentőszolgálatot, amely két mentőautóval várta a határon az autóbuszt, hogy felmérjék az utasok egészségi állapotát. Még ott kiderült, hogy két embernek hőemelkedése, láza van, ezért őket külön szállítják kórházba. A többi utas az autóbuszban maradt, őket így vitték kórházba.

Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

A gyakorlat része volt, hogy Szabó Enikő a történet ismertetése után minden jelen lévő egység vezetőjének meghatározta a feladatait, és azok elvégzése után jelentést kért tőlük. A gyakorlaton a sajtó munkatársai minden mozzanatot rögzíthettek, a mentőautók beérkezésétől a fertőzésgyanús emberek ellátásán keresztül a tünetet nem produkáló többi utas ellátásán át a honvédségi fertőtlenítésig. A másfél órás gyakorlatot az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi tömbjében tartották.

Forrás: pestisracok.hu/MTI; Vezetőkép, fotók: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

A Mi történne egy fertőzött turistabusz utasaival…? – Fiktív vészhelyzetet mutatott be a járványügyi bevetési egység (PS-GALÉRIA) bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója