A miskolci Jobbik hamar beilleszkedett a szivárványkoalícióba. A radikális gúnyából liberális köntösbe bújó szervezet néhány éve, még azt hirdette, rendet tesz a borsodi megyeszékhelyen, ám napjainkban inkább polgárpukkasztó történetek miatt kerülnek politikusai a reflektorfénybe. Korábban arról számoltunk be, hogy Badány Lajost illegális szemetlerakás közben érték tetten Mályiban, a Miskolc közelében lévő üdülőtelepülésen, most információink szerint a prostitúció ügyét igyekszik felkarolni az észak-magyarországi nagyvárosban a jobbikos honatya.

Miskolci városházi informátorunk szerint Jakab Péter jó ideje lobbizik annak érdekében, hogy Badány Lajosból Miskolcon alpolgármester legyen, ám a borsodi megyeszékhelyen a DK befolyása dominál. A Gyurcsány-párt pedig nem halmozza el pozíciókkal Jakab embereit. A belső ellentétek miatt könnyen előfordulhat az is, hogy nem húzza ki ezt a ciklust a sokszínű koalíció.

Türelmi zónákat Miskolcra!

A miskolci Jobbik oszlopos tagja Badány Lajos, akit nemrég illegális szemétlerakás közben értek tetten a Miskolc közelében lévő üdülőtelepülésen Mályiban, most a prostituáltak és ügyfeleik számára szeretne kiharcolni Miskolcon több városrészt. Javaslata pénteken kerül a helyi közgyűlés elé. Ha a balliberális többség rábólint Badány megdöbbentő ötletére, akkor hazánk egyetlen türelmi zónája nyílik meg Miskolcon. Nem ez az első ilyen próbálkozás a város történetében, korábban is próbálták ilyen módszerekkel keretek közé szorítani az örömlányok munkáját, ám a tapasztalat azt mutatta, hogy hiába kaptak működési területet az ősi mesterséget űzők, az iparág szereplői ugyanúgy felbukkantak a város számos pontján, mintha nem lett volna helyileg keretek közé szorítva papíron tevékenységük.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése felkéri a polgármestert, hogy a szervezet bűnözést, valamint az azzal összefüggő egyes jelenségek elleni fellépés szabályairól és az ehhez kapcsolódó törvénymódosításokról szóló 1999. évi LXXV. törvény 8. § (1) bekezdésében foglalt kötelezettségének eleget téve, az önkormányzat közgyűlési ülésére nyújtson be rendelettervezetet türelmi zóna kijelölése tárgyában

–olvasható a PestiSrácok.hu birtokába jutott határozati javaslatban. Tudomásunk szerint egyelőre nem történt széleskörű társadalmi egyeztetés ebben a témában, nem kérték még ki a helyiek véleményét.

Badány Lajos korábban Bocskai viseletben kampányolt, most a szivárványkoalíció tagjaként teret követel a prostitúciónak. Fotó: MTI/Vajda János

Miskolc város önkormányzata ezidáig nem jelölt ki türelmi zónát

–szögezte le érdeklődésünkre Szabó Csilla, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Szabó Csillától megtudtuk, hogy törvény határozza meg a védett övezet fogalmát, illetve lehetőséget ad az önkormányzatok képviselő-testületének arra, hogy rendeletben jelölje meg a közterületek azon részét, ahol a prostituáltak szexuális szolgáltatásokra nem ajánlkozhatnak.

A helyi önkormányzat rendeletet nem alkotott eddig, így a törvény által meghatározott fogalomhoz kell igazodnia a rendőrségnek. Így védett övezetnek minősülnek a köz- és felsőoktatási, köznevelési, gyermekjóléti és gyermekvédelmi, szociális és közművelődési feladatok ellátásra rendelt épületek, pályaudvarok, templomok, temetők, illetve attól számított 300 méter távolságon belüli területek, az olyan mellékutcák, ahol a kiskorúak oktatását, nevelését, gyógyítását, tartós elhelyezését szolgáló intézmény működik

– részletezte az illetékes. A sajtóreferens azt is hangsúlyozta, hogy a Miskolci Rendőrkapitányság lehető legszigorúbb szankciókat veti be az illegális prostitúció ellen vívott küzdelme során.

Az illegális közterületi prostitúcióval kapcsolatos minden bejelentésre a rendőri állomány reagál és intézkedési kötelezettségének eleget tesz. A rendőr a helyszínen -az észlelt körülmények, az adatgyűjtés eredménye, a vallomások értékelését követően – figyelmeztet, helyszíni bírságot szab ki, vagy feljelentést tesz, bűncselekmény észlelése esetén előállítást foganatosít, gyorsított eljárásban bíróság elé állít

– nyomatékosította a sajtóreferens, aki azt is kiemelte, hogy egyenlőre nem folyik egyeztetés a rendőrséggel a türelmi zónák kialakításával kapcsolatban, feltehetően erre a közgyűlés megtartását követően kerül majd sor.

Miskolc Város Közgyűlése 2001-ben türelmi zónát jelölt ki a Szinva utcán, a fonoda és a Volán-telep között. A lányok itt már legálisan dolgozhattak. Fotó: MTI/Hegyi László

Korábban átlépte a zóna határait a prostitúció

Az előterjesztés szövegéből kiderül, hogy nem egyetlen városrészt, hanem több türelmi zónát kíván a jobbikos honatya a testi bájaikat áruba bocsátó prostituáltak és ügyfeleik számára kijelölni. A rendőrség ellenőrző munkáját valamennyire segítené, ha keretek közé szorítanák a tevékenységet, ám kérdés, vajon mit szólnak ehhez majd a türelmi zónák szomszédságában élő emberek? Miskolcon korábban is működött már türelmi zóna, ám a tevékenység mégsem szűnt meg a város többi részén, sőt, a türelmi zónához közel eső negyedekbe is begyűrűzött a prostitúció és az iparággal járó negatív jelenségek is. Hiába volt kijelölve a Szinva partjához közeli szakasz erre a tevékenységre, még a forgalmas Selyemréti strandfürdő környékén lévő lakóházak tövében is szexuális aktust folytattak az utcán, melyet a társas házak ablakain kikukkantó gyermekek élőben nézhettek. A lányokat futtató figurák mellett pedig alvilági arcok, drogdílerek és kábítószerhasználók is megjelentek a zónákhoz közel eső utcákban.

Kiemelt kép: MTI

A A Jobbiknak nincs jobb dolga: több miskolci városrészt türelmi zónává alakítana bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója