Azért érzi ám Karácsony Gergely, hogy a tavaly decemberben megakadt Biodóm befejezése mégiscsak valahol a főváros ügye, mégiscsak Budapestnek jó a Biodóm, és Budapestnek rossz, ha nincs. Viszont azt is tudjuk, hogy a fővárosnak “nincs pénze lóvéra”, különösen egy olyan beruházásra, amelyet Karácsony már zuglói polgármestersége idején is csak támadni tudott. Mikor kiderült, hogy a projektre elfogyott a pénz, a főpolgármester nagy körültekintés és alapos szakmai megfontolások alapján az időhúzás mellett döntött, mint szokott általában. A Biodóm befejezésének felülvizsgálatára szánt legalább négy, de minimum hat hónap azonban letelt…

Mi lesz veled, Biodóm – tehető fel a kérdés a fényevesztett Vidámpark helyére álmodott grandiózus beruházás kapcsán, amelynek befejezése tavaly decemberben torpant meg, amikor a fejlesztési koncepcióért felelős Persányi Miklós, a Fővárosi Növény-, és Állatkert azóta idén márciusban lemondott vezetője bejelentette, elfogyott a pénz. Mint ismert, a beruházás költsége az idő előrehaladtával közel megnégyszereződött, így tart most a kezdeti 15,7 milliárd helyett 63 milliárdnál a végösszeg, amelyet a kormány a folyamatosan emelkedő lépést tartva támogatott is, egészen 43,7 milliárdig, akkor azonban azt mondta, eddig, és ne tovább. A Biodóm befejezésének egyik legnagyobb kerékkötője Karácsony Gergely és az általa felállított új Fővárosi Önkormányzat. Karácsonynak már zuglói polgármestersége idején sem volt szívügye saját kerületének fejlesztése, és már azokban az időkben is mindent elkövetett, hogy a kiemelt kormányzati beruházás zátonyra fusson a Liget Projekt-tel együtt. Megválasztása után szinte várható is volt, hogy a “nincs pénz lóvéra” kommunikációs fordulatot előszeretettel alkalmazó főpolgármester  a Biodóm esetén is igyekszik eltolni magától a beruházást, annál is inkább, mert nem lesz a nevéhez köthető a fejlesztés, pláne, miután évekig kígyót-békát kiabáltatott rá Ligetvédő – azóta már lecsövesezett – aktivistáival.

Befejezésre várva…; fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az már a Lánchíd felújítása kapcsán is tudható – hogy minden ellenkező állítás ellenére – a fővárosnak igenis tetemes, megemelkedett bevételei, és tartalékai is vannak, így azt leszögezhetjük, Karácsony Gergely a “programjában” meghirdetett elképzelésekre szánja a pénzt, miközben igyekszik minden felelősséget lerázni magáról. Az sem véletlen, hogy már a Lánchíd felújítása kapcsán is azt kezdték rebesgetni a balliberális holdudvar megmondóemberei, hogy végezze el a felújítást az állam, ami így tripla haszon a fővárosnak. Egyrészt ugye nem kerül semmibe, másrészt a Városháza megszabadul az adminisztratív kötelezettségek nyűgjétől, harmadrészt pedig széttárt karral kritizálhatják a felújítás menetét, összegét és idejét. Hasonló ötlet sejlik a Biodóm befejezése körüli lapítás kapcsán is, több jelzés is mutat afelé – erre cikkünk végén még visszatérünk -, hogy Karácsony az államra terhelné a kivitelezés lezárását, hasonló előnyökben reménykedve. Mindeközben a félben, vagy inkább háromnegyedében maradt Biodóm csak veszteséget termel az állapotromlás, a tervezett projektek elhúzódása, az Állatkert beköltözésének csúszása, és nem utolsó sorban a tetemes bevételkiesés miatt.

Befejezésre várva…; fotó: MTI/Balogh Zoltán

A nemszeretem örökség

Érdemes azonban kitérni a Biodóm, remélhetőleg nem tragédiával végződő eddigi történetére. Még 2012-ben döntött arról a Tarlós István-vezette fővárosi közgyűlés, hogy az elaggott Vidám Parkot bezáratják, területét pedig átengedik a folyamatos helyhiánnyal küzdő Állatkertnek, amely régóta és nem is szemérmetesen pillongott a szomszédos, elég rosszul kihasznált területre. A bővítési tervek közül 2013-ban végül a Persányi Miklós által kidolgozott Pannon Park koncepciót fogadta el a közgyűlés, amelynek a Biodóm is része volt. A kormány 2015-ben a kiemelt a állami fejlesztések közé emelte a Pannon Parkot, és 25 milliárdos támogatási hozzájárulást jelentett be az akkor 32,7 milliárd forintra taksált beruházásra. Két évre rá ez az összeg már negyvenmilliárdra emelkedett. A kormányzat a drágulással egészen 43,7 milliárd forint erejéig tartotta a lépést, a 2018-as kiviteli tervek alapján 2019 decemberére a drágulás mértéke már elérte a 63 milliárd forintot. Ekkor – amikor a koronavírus-járvány még sehol nem volt – Karácsony Gergely felelős városvezetői minőségében arról nyilatkozott, hogy a Biodóm problémája az előző városvezetés öröksége, És emiatt azt oldja meg a kormány, a fővárosnak erre nincs pénze. Hogy értsük, a fővárosnak sokmindenre van pénze, csak a Biodóm különben meglehetősen innovatív és zöld beruházásának befejezésére nincs. Őt nem azért szavazták meg, hogy Biodóm legyen, hanem azért, hogy méhlegelő, meg biciklisáv legyen a Nagykörúton, oda kell a forrás.

Befejezésre várva…; fotó: MTI/Balogh Zoltán

Időhúzásból ismét csak jeles

A főpolgármester persze érezte, hogy azért ez mégiscsak valahol a főváros ügye, mégiscsak Budapestnek jó a Biodóm, és Budapestnek rossz, ha nincs Biodóm, ezért nagy körültekintés és alapos szakmai megfontolások alapján az időhúzás mellett döntött, mint szokott általában. Ennek köszönhető, hogy a 2019 decemberi újabb költségnövekedési bejelentésre válaszul röpke két hónap elteltével a főváros bejelentette, felülvizsgálatot indít a Biodóm befejezése kapcsán, ami legalább négy, de minimum hat hónapot fog igénybe venni. Külön érdekesség, hogy a főváros megerősítette az Enviroduna Kft. szerepét a projekt ellenőrzésében, amely cég illetékes ellenőrzőszerként végig követte a Biodóm építésének drágulását is, így némileg vitatható, hogyan végezhet megalapozott eredménnyel lezáruló vizsgálatot a Biodóm jövőjét illetően. Mindenesetre a hat hónapos mesterterv végrehajtására több mint negyedmilliárd forintot, pontosan bruttó 381 milliót kapott a fővárosi cég.

Befejezésre várva…; fotó: MTI/Balogh Zoltán

Pénz mindig van

Nemsokára pedig már szeptember lesz. Abból a sokszáz milliárd forintból lassan kéne jutni valamire. Lényegében, ugye, ebből a pénzből egy eldöntendő kérdésre kellene pontot tenni. A főváros teremtse elő a pénzt a befejezésre, vagy a kormány. És hogy mit fog dönteni a főváros az Enviroduna Kft. javaslatára, hagy idézzem az Élet és Irodalom korábbi cikkének zárszavát:

Inkább előbb, mint utóbb dönteni kell. Vagy a fővárosnak, vagy az államnak, de a legjobb az volna, ha együtt volnának rá képesek. […] Ha tehát a főváros nem tud vagy nem akar lépni, az állam megteheti. Ha igazuk van a Modern Monetáris Elmélet híveinek, az állam ne mondja, hogy nincs rá pénz, mert az így nem igaz. Pénz mindig van.

Karácsony Gergelynek ugyanakkor a Modern Monetáris Elmélet hívei ne mondják, hogy nincs rá pénz. Mert bár van is rá, Karácsony Gergelynek akkor is el kell hinnünk, hogy nincs….

A Már az időhúzásra szánt idő is letelt – Mit kezd Karácsony a Biodóm mostohaberuházásával? bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója