Kezdőlap Aktuális Kevésbé halálos most a koronavírus Európában, de nem tudják, hogy miért

Kevésbé halálos most a koronavírus Európában, de nem tudják, hogy miért

18
0

[sz]Fotó: Unsplash/Kate Trifo[sz]

Úgy tűnik, hogy az Európában jelenleg tomboló koronavírus-járvány kevesebb halálos áldozatot követel, mint a néhány hónappal ezelőtti. A szakemberek egyelőre tanácstalanok, hogy mi lehet ennek az oka, írja a New Scientist.

A szingapúri egyetem egyik konzultánsa szerint a ‘D614G’ névre keresztelt mutáció elterjedése lehet az oka a vírus visszafogottságának. Ez a variáns ugyanis bár gyorsabban terjed, mint a tavasszal Európát letaroló koronavírus, mégis lényegesen kevesebb esetben lesz végzetes a fertőzés következtében kialakuló betegség.

Az Oxfordi Egyetem kutatója közölte, hogy megfigyelései alapján az országban Covid-19-cel fertőzött emberek közül jóval kevesebben haltak bele a betegségbe augusztus elején, mint június végén. Jason Oke számításai szerint 55-80 százalékkal eshetett vissza a fertőzöttek halálozási aránya valamivel több, mint egy hónap alatt.

[kapcsolodo]megvan-az-elso-igazoltan-ujrafertozodott-koronavirusos/[kapcsolodo]

Miközben a múlt héten 7000 embert fertőzött meg és 95 ember halálát okozta a Covid-19 Angliában, addig április első hetében 40 ezer új fertőzött mellett 7164 emberrel végzett a vírus.

Ez azt jelenti, hogy míg a múlt héten valamivel 1 százalék feletti volt a halálozási arány, addig a vizsgált április héten ennek a sokszorosa, vagyis a fertőzöttek 18 százaléka nem élte túl a világjárványt.

Ezek a számok nem tükrözik pontosan a valós halálozási arányt, mivel a halálesetek bekövetkezése néhány héttel elcsúszik a fertőzés azonosításához képest. Ettől függetlenül mivel a tesztelés módszertana folyamatosan finomodik és alakul, még így is szembetűnő a halálozási arány rohamos csökkenése.

[next]

Az oxfordi tudós szerint a helyzet nem egyedülálló Angliában és az Egyesült Királyság többi országában, hanem egész Európában ehhez hasonló tendenciát figyeltek meg az egészségügyi szakemberek. Ennek ellenére egyelőre csak a sötétben tapogatóznak, hogy mi lehet a jelenség oka.

Az egyik magyarázat szerint most jóval több fiatal kapja el a koronavírust, mint tavasszal: augusztus 10-16. között a fertőzöttek többsége a 15-44 éves korcsoportból került ki. Jason Oke szerint azonban pusztán a korcsoport eltolódás önmagában nem elegendő magyarázat a radikális halálozási arány változáshoz, hiszen még mindig rengeteg idős emberről derül ki, hogy fertőzött.

Egyes kutatók szerint a jelenséget okozhatja az is, hogy egyre hatékonyabban kezelik a vírust a kórházakban, ezért akár súlyos tünetek esetén is jóval többen élik túl a fertőzést, mint korábban.

[kapcsolodo]szlavik-nem-az-a-fontos-hogy-elso-vagy-masodik-hullam-van-e-hanem-az-uj-esetek-szama/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója