Bizakodó Fekete-Győr András, a Momentum júniusban újraválasztott elnöke, ez derül ki a Népszavának adott interjújából.

Úgy véli, hogy az ellenzéknek van esélye a 2022-es választáson a győzelemre. Ehhez legalább 54 körzetben kell nyerniük. Ebből pedig akár 27-28 helyen a Momentum lehet majd a befutó – véli.

A pártelnök szerint a Momentum az egyik legerősebb ellenzéki párt, és ennek megfelelően, a társadalmi súlyuk szerint szeretnének jelöltet állítani. Szerinte “minél nagyobb képviselethez jut az új politikai generáció, annál nagyobb lesz a változás Magyarországon”.

A győzelem esetén nem törekednek arra, hogy revansot vegyenek a mostani országvezetésen, de nem lehet következmények nélkül hagyni azt, ha valaki politikai vagy más bűncselekményt követett el. Ők számíthatnak a felelősségre vonásra.

“Senki nem fog lámpavason lógni, de lesznek büntetőügyek, mert kell, hogy legyen következménye az elmúlt évtizedek bűneinek. Ez vonatkozik nem kormánypárti személyekre, politikusokra is”

– mondta Fekete-Győr.

A Momentum a választás kapcsán arra kérte ellenzéki párt társait, hogy csak feddhetetlen múltú jelöltet állítsanak. A végleges jelöltet pedig a választókörzetekben előválasztásokkal dönthetik majd el.

[next]

“Mi momentumosok minél több előválasztást szeretnénk, de ésszel! Vannak olyan választókerületek, ahol száz-százhúsz település alkotja a kerületet. Ezeken a helyeken roppant nehéz megszervezni az előválasztást, bár nem zárjuk ki ezt a lehetőséget sem.”

Az ellenzéki közös elképzelések kapcsán elmondta:

“Mi például azért kezdtünk el politizálni, hogy az egészségügyet és az oktatást felvirágoztassuk Magyarországon. Ugyanakkor mi soha nem fogunk belemenni abba, hogy elvegyék a határon túl élő magyarság beleszólási jogát az anyaország jövőjébe. Nem engedhetjük meg azt sem, hogy Magyarország tovább bojkottálja az eurózónához való csatlakozást, mi inkább felgyorsítanánk azt”.

A gödi DK-s feszültség kapcsán azt mondta, hogy szerinte Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke elveszítette a kontrollt a pártja felett. De szerinte ez nem országos jelenség, hanem egy csúnya kivétel. “Nem látok szoros összefüggést a gödi helyzet és az ellenzéki együttműködés jövője között” – mondta a pártelnök.

A teljes interjú ITT olvasható.

A fényképek feltöltője és a cikk írója