Tömegével jelenthettek be közfoglalkoztatottnak és vehették fel az utánuk járó állami támogatásokat a Csongrád-Csanád megyei Újszentivánon, az érintettek tudta nélkül – állítja Szabó Bálint, szegedi önkormányzati képviselő, a Likvid Kontroll Kft. vezetője egy feljelentésben, aki az ügy több panaszosát képviseli az újszentiváni közfoglalkoztatási programkapcsán. Szabó okirathamisítás, személyes adatokkal való visszaélés, valamint költségvetési csalás miatt fordult a hatósághoz. Az ügy egy fiatal férfi feljelentésével kezdődött, aki azt állítja, egy éven át volt papíron közfoglalkoztatott a falujában, miközben egyébként főállásban dolgozott egy cégnél. Azt, hogy visszaélhettek az adataival és aláhamisíthatták a nevét dokumentumokon, csak nemrég tudta meg. Szabó Bálint szerint nem ő az egyetlen. A jogász feljelentése szerint négyszer annyi közfoglalkoztatottat jelenthettek le huzamos időn keresztül, mint amennyit valójában foglalkoztattak. De nem csak ez hibádzik a Szeged közeli kistelepülés önkormányzati hivatalában. A polgármesteri hivatal szerinte más bűncselekményekben is érintett lehet, ugyanis állítja: gyakorlatilag a hivatal épülete egy cégtemető. Többek között a csődbűncselekménnyel vádolt Szeviép-vezérek rokonságának is volt ide bejegyezve egy igencsak furcsa, jó eséllyel pénzkimentést szolgáló cége.

A Szeged közeli, kevesebb mint 2000 lakosú kistelepülés, illetve annak polgármestere Putnik Lázár, nem először kerül botrányok miatt a médiaérdeklődés középpontjába. Az újszentiváni polgármestert tavaly augusztusban jogerősen is elítélték választási csalás okán, konkrétan közokirat-hamisítás miatt. Az ítélet szerint még 2014-ben tömegével juttatott fiktív lakcímhez külföldieket. 2011 és 2014 között 400 fővel gyarapodott így a település lakossága. Mivel a polgármestert a közügyektől nem tiltották el, mindössze pénzbüntetésre ítélték, a legutóbbi választáson újra elindult és újrázott is. Most pedig újabb büntetőeljárás elé nézhet.

Információink szerint a NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatósága okirathamisítás és költségvetési csalás ügyében indított eljárást és vizsgálódik az újszentiváni hivatalban, miután fiktív foglalkoztatás és központi, állami források jogosulatlan lehívása és felhasználása tárgyában több feljelentés is érkezett. Egy birtokunkba került büntetőfeljelentés szerint durván trükközhettek a közfoglalkoztatottakkal. Hónapokon, akár egy éven át is be lehettek úgy jelentve emberek, hogy nem is tudtak róla. R. Roland, azt állítja, vele ezt történt.

Idén februárban szereztem róla tudomást, hogy 2014. június 2. és 2014. október 31. között egy számomra ismeretlen munkáltatónál álltam munkaviszonyban. Szóbeszéd alapján hallottam, hogy számos embert, köztük engem is, “papíron foglalkoztatott az önkormányzat Újszentivánon úgy, hogy ezeknek a személyeknek nem volt tudomása erről, ezért jogi képviselőm útján kérelmet küldtem az önkormányzatnak, hogy amennyiben ezen időszakban náluk voltam “alkalmazásban”, az erről szóló iratokat küldjék meg részemre. Megvártam a 60 napos ügyintézési határidőt, de tekintettel arra, hogy válaszra sem méltattak az Adóhatósághoz fordultam – írta feljelentésében a férfi. 

Részlet az egyik feljelentésből

Roland a NAV-tól tudta meg, hogy közfoglalkoztatási jogviszonyban állt a kérdéses időszakban, de iratokat továbbra sem kapott. Egy következő körben a Magyar Államkincstár tájékoztatta arról, hogy 2014. június 2. és 2014. október 31. között összesen 3 hatósági szerződéssel napi 8 órában volt foglalkoztatva, mint segédmunkás. A szerződéseken a férfi állítása szerint aláírását meghamisították. Ő abban az időszakban egy kereskedelmi cégnél dolgozott, hivatalos munkaviszonya volt, így nem is lehetett volna közfoglalkoztatott. Feljelentéséből az is kiderül, hogy okiratok szerint az önkormányzat házipénztárából készpénzben kapta a fizetését, csakhogy állítása szerint ilyen sem történt. A szerződésein munkáltatói jogok gyakorlójaként a polgármester, Putnik Zoltán polgármester neve és aláírása szerepel.

Egy a dokumentumok közül, amelyeket R. Roland a Magyar Államkincstártól szerzett be

Szabó Bálint több tucat olyan emberről tud, akik hasonlóképpen fiktív szerződéssel állhattak munkaviszonyban az önkormányzattal. A jogász is a NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatóságán tett feljelentést költségvetési csalás miatt.

Szabó a PestiSrácok.hu-nak azt mondta, a közfoglalkoztatottak munkavezetőjétől származó információk szerint egyszerre 20-25 közfoglalkoztatottnál nem volt több a faluban, a statisztikai adatok szerint mégis 100-120 emberre igényeltek és kaptak állami támogatást.

Megszereztük Szentiván Helyi Esélyegyenlőségi Programját, amelyből a lejelentett közfoglalkoztatottak pontos száma is kiderül. A táblázat szerint a legkevesebb közfoglalkoztatott 2013-ban volt, akkor is 64 és a számuk évről évre nőtt. 2017-ben már 125 főt jelentettek le.

Közfoglalkoztatottak száma Szentivánon

72 cég van bejegyezve a polgármesteri hivatal épületébe, többségük fantomcég és már meg is szűnt, kényszertörölték

De nem csak a közfoglalkoztatással trükközhettek Újszentivánon. A községháza, polgármesteri hivatal épületébe, amelynek utcáját mellesleg a járvány idejére kapott felhatalmazással, egy személyben változtatta meg a polgármester, az Opten szerint 72 cég van bejegyezve. Több mint 50 már megszűnt vagy kényszertörölték. A jelenleg még működő 11 cégből is kettő kényszertörlés, egy végelszámolás alatt áll.

Az Opten oldalakon át listázza azokat a cégeket, amelyeknek vagy székhelyt vagy fióktelepet biztosított a hivatal. Elméletileg, legalább is a jogszabályok szerint ahhoz, hogy valaki a cégét egy adott címre bejelentse, tulajdonosi hozzájárulás kell, írásban. Azt, hogy többek közt szegedi, makói, budapesti, sőt még balatoni emberek miért jegyezték be, jegyezhették be az újszentiváni  polgármesternél a cégüket, talány, ahogy az is, hogy a székhelyszolgáltatásért fizettek-e a falunak a több száz millió, esetenként egymilliárd forint feletti éves árbevételű cégek. Kérdezhetnénk azt is, hogy miért nem látszik a falun ez a jelentős mennyiségű iparűzési adóforrás. Csakhogy az adónemet az adóalap 1,5 százalékában határozták meg és az ide bejegyzett cégek többségénél azt látjuk, hogy vagy nem is fizetett adót, NAV-végrehajtás alatt állt, aztán csődbe ment, felszámolták, vagy ha nem, úgy matekozták ki a gazdasági éveket, hogy az adózás előtti eredmény minimális legyen.

Csak egy példa a sokból a EUROTS SPEDÍCIÓ Kereskedelmi és Szolgáltató. A társaság tagjai, vezető tisztségviselői között egyáltalán nincs újszentiváni, csak makói és szegedi. A céget 2011-ben jelentették át Újszentivánra. Éves nettó árbevételük 2015 óta folyamatosan meghaladta az 1 milliárd forintot, az adózás előtti eredmény épp, hogy a százmilliót… A legparádésabb évük 2017 volt, amikor 1,2 milliárdos árbevétel mellett az adózás előtti eredmény mindössze 49 millió forint volt.

Szeviép-pénzek is kerülhettek az újszentiváni cégtemetőbe?

A 72, újszentiváni polgármesteri hivatalba bejegyzett cég egyike az a SUPER JUICE Szolgáltató Kft, amelyről a Szeviép vezérek által felépített cégháló kapcsán már írtunk. A 2004-ben bejegyzett kft. nevét és székhelyét is többször megváltoztatták.   2013-ban, már MBJ Kft. néven jegyezték be az újszentiváni polgármesteri hivatal épületébe. Segítünk, a mozaikszóban a B. a Szeviép-perben vádlott egyik férfi családnevének kezdőbetűje. A cég ügyvezetője 2013 és 2016 között B. Dániel, a hírhedt Szeviép-vezér, B. Sándor egyik fia volt. És hogy őt ki követte a cégvezetői székben? Hát Kömíves Benedek, a baloldali kormányok idején állami pénzek elosztásában döntő Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Zrt. igazgatósági tagja, aki több, Szeviép-ből leágazó, illetve Szeviép-vezérekhez köthető cégben is megjelenik. Többek között a Szeviép Zrt. csődöt túlélt leányvállalatának, a MITT Zrt-nek a vezérigazgatója. A SUPER JUICE-ban Kömíves szépen a felszámolásig vitte a céget, ahogy azt kell… A SUPER JUICE tulajdonosai között persze szintén ott van a nagy túlélő MITT Befektetési Zrt., amelynek többségi tulajdonosa nem más, mint a Georol Development. Ami a Szeviép-vezér B. Sándor másik fiának, Rolandnak a cége.

A Szentivánra “kipakolt” SUPER JUICE sok más, Szeviép-vezérekhez köthető céghez hasonlóan szűnt meg, végelszámolást követően.

E-mailben kerestük meg Újszentiván polgármesterét és jegyzőjét. Megkérdeztük, mi az oka annak, hogy az Opten szerint összesen 72 cégnek biztosított telephelyet a hivatal, amelyek többsége még csak nem is helyi emberek vállalkozása? Fizettek-e ezek a cégek az önkormányzatnak valamilyen díjat a telephelyszolgáltatásért vagy ingyen kapták? A papíron itt működő cégek mennyi iparűzési adóval járultak hozzá a település fejlődéséhez? Azt is megkérdeztük, mit szólnak a közfoglalkoztatási program kapcsán tett feljelentéshez és az ügyben indult büntetőeljáráshoz. Hogyan lehetséges, hogy a Magyar Államkincstár olyan személy közfoglalkoztatásáról tud, aki azt állítja, hogy ő akkor máshol dolgozott? Évente hány közfoglalkoztatottat jelentettek le a programban?

Székhelyszolgáltató bérelt náluk irodát – ezért a temérdek cégbejegyzés a hivatalban – válaszolt a polgármester

Megkeresésünkre hosszú választ küldött Putnik Zoltán, Szentiván polgármestere, amelyben hosszasan ecseteli, polgármestersége alatt milyen nagy mértékben nőtt a falu bevétele és lehetőségei – pedig aztán egy ekkora falu küzdelme a magasabb bevételekért szélmalomharc a kormányzati intézkedések miatt. Bár ők is látják, hogy korábban az Opten valóban igen nagy számú céget mutatott a hivatal címén, a 72-t sokallják. A faluvezető szerint csak 25 cég van bejegyezve az épületükbe és abból is 10 önkormányzati kötődésű. Azt is elmagyarázza, hogy a településhez nem köthető cégek úgy kerülhettek ide, hogy irodát adtak ki egy székhelyszolgáltatónak, de a vállalkozások csúnyán visszaéltek a jóhiszeműségükkel és nem fizettek adót, a végén még nekik kellett több esetben is végrehajtást indíttatniuk.

A közfoglalkoztatotti program kapcsán Putnik Zoltán azt állítja, hogy a 100 feletti létszám erős csúsztatás, mert egyetlen évben sem volt 40 felett a közfoglalkoztatottjaik száma. 2019-ben például mindössze 14 főt foglalkoztattak ilyen formában. Azt is megjegyzi, hogy az önkormányzati választáson alul maradt ellenfele, volt fideszes országgyűlési képviselő akarja őt lejáratni őt, a családját és a falut. Havonta 3-4 feljelentés is érkezik ellene. A végén azzal is fenyegetőzik, hogy a jóhírnevét csorbító cikkeket közlő lapokkal szemben minden törvényes eszközzel fel fog lépni.

Mivel közli, hogy válasza leközléséhez csak szószerinti formában járul hozzá, azt teljes terjedelmében is közöljük. Íme:

Tisztelt Füssy Angéla!

A mi nyilvántartásunk szerint jelenleg csupán 25 vállalkozás székhelye található a Fő u. 7. szám alatti ingatlanban, amelyekből 10 cég önkormányzati kötődésű szervezet, mint egyesületet, önkormányzati Kft. stb.  

Minden önkormányzat igyekszik lehetőségeihez mérten bevételeit növelni. Próbáljuk vonzóvá tenni a települést a vállalkozások számára. Településünkön az iparűzési adó mértéke 1,5%, szemben a mellettünk fekvő Szegeddel, ahol 2%. Valamint amennyiben nem tudja határidőre teljesíteni az adott vállalkozás az adófizetési kötelezettségét, akkor sem az inkasszó, amit elsőként alkalmazunk, hanem a kommunikáció, s a közös gondolkodás. Cél a településen a vállalkozások idevonzása, s a település bevételeinek növelése. Ennek érdekében településünk, ha szükséges volt, igyekezett székhelyet, adott esetben telephelyet is biztosítani. A környező településekhez képest az elmúlt időszakban sokkal nagyobb mértékben nőtt a településen székhellyel vagy telephellyel bíró vállalkozások száma, ami maga után vonzotta az iparűzési adó valamint a gépjárműadó növekedését is. Sajnos a kormányzati intézkedések miatt (önkormányzati finanszírozás esetén a beszámítás, iparűzési adó esetén a fuvarozó cégek adóból történő leírásának lehetősége, s a mostani teljes gépjárműadó elvétele) szélmalomharccá vált egy ekkora településmérettel rendelkező falu küzdelme a magasabb bevételekért.

2006 óta vagyok a település polgármestere, akkor 144 vállalkozás volt a településen, most közel 300. 2006-ban az iparűzési adóból 10.504.252 Ft, gépjárműadóból 9.806.459 Ft éves bevétele származott a településnek, míg 2019-ben az iparűzési adóból 38.855.382 Ft, gépjárműadó helyben maradó része 18.332.668 Ft. A fentiekből is látszik, hogy a vállalkozások emelkedésének köszönhetően jelentősen nőtt a településünk bevétele.

A székhelyszolgáltatást egy székhelyszolgáltató cég biztosította, mely törvényes vállalkozásként működött és az Önkormányzattól bérelt szerződéssel irodát. Ennek megfelelően ez az oka annak, hogy az Önkormányzat címén több cég van vagy volt bejelentve. 

Sajnos az ide bejelentett cégek egy része visszaélt az önkormányzat jó hozzáállásával, s az adók nem fizetése miatt, önkormányzatunknak kellett végrehajtási, és majd felszámolási eljárást kérnie.

A közfoglalkoztatottakkal kapcsolatos feljelentéssel kapcsolatban csupán annyit jegyzek meg, hogy visszamenőleg egyetlen évben sem érte el a foglalkoztatotti létszám a 40 főt. A válság után folyamatosan csökkent a közfoglalkoztatottak létszáma, (Szeged közelsége miatt szinte küzdünk, hogy legyen emberünk) 2019-ben mindössze 14 közmunkása volt a falunak. Ezen számokból is egyértelmű, hogy a 100 fős foglalkoztatotti létszám erős csúsztatás, mint ahogyan az állítások többi része is. A településen az őszi választáson ellenfelemként induló, volt fideszes országgyűlési képviselő s holdudvara, nem tudja tudomásul venni s méltósággal viselni a vereségét, s politikai ambíciókkal felvértezve igyekszik minél rosszabb színben feltüntetni a falut, személyemet, családomat. Havi szinten 3-4 feljelentéssel igyekeznek munkát adni hol a rendőrségnek, hol az adóhivatalnak.

Polgármesterként állok a vizsgálat elé.

A fentiekre tekintettel kérem Önöket és valamennyi egyéb médiaszolgáltatót, hogy a személyemet és családtagjaimat érintő hamis híreszteléseket fenntartásokkal kezeljék, mert a jó hírnevet csorbító valótlan tartalmú hírközlésekkel szemben a jog által biztosított valamennyi törvényes eszközzel fel fogok lépni.  

A fenti válaszaim leközléséhez változtatás nélkül járulok hozzá!

Újszentiván, 2020 augusztus 25.

Putnik Lázár

polgármester

Vezető kép: ujszentivan.hu

A Az újszentiváni polgármesteri hivatal egy cégtemető, de a közfoglalkoztatási programmal is trükközhettek bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója