[sz]MTI / Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij[sz]

Nem igazolódott be a mérgezés gyanúja Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusnál – jelentette ki Anatolij Kalinyicsenko, a beteget ellátó omszki első mentőkórház helyettes főorvosa hétfői sajtótájékoztatóján.

Beszámolója szerint a mentőben is felmerült a mérgezés gyanúja, ezért Navalnijt azonnal a toxikológiára szállították be.

„Ha bármivel is megerősített mérgezést találtunk volna, sokkal könnyebb lett volna nekünk. De két laboratóriumból kaptunk végleges választ arról, hogy méregnek vagy méreghatás termékének tekinthető vegyi-toxikológiai anyagot nem találtak”

– mondta Kalinyicsenko.

Navalnij csütörtökön lett rosszul a Tomszk-Moszkva repülőjáraton, ami miatt a gép egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban. A politikus kómába esett, géppel lélegeztették. Munkatársai és hozzátartozói szerint megmérgezték, és az orvosok csak azért tartották a kórházban, hogy a méreg kiürüljön a szervezetéből.

Az omszki orvosok ezzel szemben pénteken bejelentették, hogy nem találtak sem méreganyagot, sem méregnyomot a politikus szervezetében.

Az általuk legvalószínűbbnek tartott diagnózis szerint megbomlott a szénhidrát-egyensúlya, anyagcserezavar lépett fel nála, amelyet a vércukorszint hirtelen zuhanása váltott ki. Az orosz ellenzéki politikust szombaton Berlinbe szállították kórházi kezelésre.

Kalinyicsenko doktor hétfőn Omszkban elmondta, hogy a közösségi médiában a családjával együtt többtucatnyi fizikai fenyegetést kapott, amíg Navalnij a kórházban volt. „De ez természetesen semmire nem volt hatással. Isten legyen ezeknek az embereknek a bírája. Mi egy embert gyógyítottunk. Ő ebben ártatlan volt” – nyilatkozott a helyettes főorvos.

A mentőkórház főorvosa, Alekszandr Murahovszkij ezzel szemben azt mondta, hogy személyesen nem kapott fenyegetést. Hozzátette, hogy a hivatalába ugyanakkor több ezer hívás futott be.

Kifogásolta, hogy a Navalnij kezelése alatt a kórház körül összeverődött tömegen olykor még a mentő is nehezen tudott átvergődni. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mentőben szállított páciensekről felvételeket készítettek.
Hozzátette: nem hallotta, hogy a politikus felesége nyilvánosan köszönetet mondott volna az omszki vagy a Moszkvából átküldött szakembereknek az erőfeszítéseikért.

A főorvos egyébként nem tudta megmondani, hogy kik voltak és mit csináltak a hivatalában azok a civil ruhás emberek, akik a sajtó feltételezése szerint a biztonsági szervektől jöttek.

„Egy pácienst kezeltünk és mentettünk meg. A kezelésére nem volt és nem lehetett ráhatás. Volt egy kezelőorvosa, és minden döntés kollegiálisan született, minden konzíliumban mintegy 10, különböző intézményeket képviselő orvos vett részt” – válaszolta Murahovszkij az azt feszegető kérdésre, hogy az öltönyösök beavatkoztak-e az orvosi szakmunkába. „Egyetlen diagnózist sem egyeztettünk senkivel sem. Nem volt nyomásgyakorlás” – nyilatkozott Kalinyicsenko.

Dmitrij Peszkovnak, a Kreml szóvivőjének hétfői tájékoztatása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nem vett részt a Navalnij Németországba szállítására vonatkozó döntés meghozatalában. Mint mondta, ez a kérdés nem tartozik az államfő hatáskörébe.

Elmondása szerint „abszolút orvosi döntésről volt szó, amely a páciens egészségétől függött”, és nem volt semmi ok nemzetközi tárgyalásokra. Peszkov méltatta az illetékes orosz hatóságok hatékonyságát az elszállítás hivatalos feltételeinek biztosításában.

A Moszkovszkij Komszomolec című bulvárlap egyébként a hétvégén, belbiztonsági forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Navalnijt az elmúlt napokban megfigyelték a Novoszibirszket és Tomszkot érintő útja során.

Követői tisztában voltak vele, hogy hol szállt meg, kivel beszélt, és mit evett. A lap azt állította, hogy ilyen szintű megfigyelés mellett a politikust nem mérgezhették meg a reptéren vagy a gépen.

[kapcsolodo]/honapokra-eltunhet-a-kozeletbol-a-mergezes-gyanujaval-korhazba-kerult-orosz-ellenzeki-politikus/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója