1994 óta összesen 28 billió tonna jég tűnt el a Föld felszínéről, írja a The Guardian brit kutatók elemzései alapján. A tudósok a sarkvidékekről, gleccserekről és hegyekről készült műholdképek felvételeit elemezve jutottak a sokkoló következtetésre.

A szakemberek szerint még az évszázad vége előtt akár 1 métert is emelkedhet a tengerszint a hatalmas mennyiségű jégtömeg megolvadása miatt. A kutatás egyik vezetője szerint ez azt jelenti, hogy centiméterenként 1 millió embert kell majd kitelepíteni otthonából, miután az alacsonyan fekvő területeket elárasztja a víz.

A tudósok úgy vélik, az ilyen megdöbbentő mértékű jégolvadás miatt a bolygó kevésbé lesz képes visszatükrözni a napsugárzást az űrbe. A fehér jégtakaró helyét felváltó sötét tenger és a szárazföld pedig egyre több hőt vesz majd fel, ezzel is még jobban gyorsítva a globális felmelegedést.

[kapcsolodo]sokkolo-timelapse-video-igy-fogyott-el-a-jeg-az-eszaki-sarkvideken-az-elmult-evtizedek-alatt/[kapcsolodo]

További problémát jelenthet az olvadó gleccserekből és jéglemezekből a sarkvidéki, valamint antarktiszi édesvízbe kerülő megolvadt jég. Ettől ugyanis gyökeresen megváltozhat az édesvizek összetétele a Föld pólusainak közelében, vagyis rengetegen maradnának ivóvíz nélkül.

A leedsi egyetem professzora szerint kutatásuk azért számít igazi áttörésnek, mert eddig minden hasonló tudományos munka csak egy-egy területre, például Grönlandra vagy az Antarktiszra fókuszált. Most először fordult elő, hogy a rendelkezésre álló összes adatot egybevetették, így derült ki a megdöbbentő valóság.

Az eredmény azért is különösen vészjósló, mert a tudóscsoport által becsült jégveszteség megegyezik az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) éghajlatváltozást modellező legrosszabb forgatókönyvével.

A fényképek feltöltője és a cikk írója