Augusztus 20-án emlékeztetni kell magunkat arra: a saját otthont, földet hazát nyújtó önálló államiság, a népek életének inkább kivételes, mint természetes létállapota – mondta a miniszterelnök ünnepi beszédében a Kossuth téren, ahol a nemzeti lobogó felvonása után tisztavatást tartottak és felavatták az Összetartozás emlékhelyét.

Orbán Viktor kiemelte, hogy egy népnek, aki saját hazára vágyik, és saját szokásai szerint akarja berendezni életét, a szabadságáért minden percben meg kell küzdenie, akkor is, ha ez nem mindig nyilvánvaló.

Ma még kevesen tudják, hogy mennyire fontos szerep vár Önökre, nemcsak fegyvereink gyarapodó ereje miatt. Az élet kötelesség

– mondta a kormányfő az esküt tevő tiszteknek. Ünnepi beszédében Orbán Viktor kiemelte: az élet kötelesség, és a korszellemmel szemben ezen áll vagy bukik Magyarország jövője – írta az Origo. A miniszterelnök szerint ez az igazság tölti majd meg lélekkel a mai gazdasági gyarapodást, és ad iránytűt a felnövekvő nemzedékek kezébe. A kormányfő kiemelte: az önzés behálózta az európai életet, de akinek célja az, hogy kötelességét teljesítse, sohasem téved el, nem kínozzák értelmetlen vágyak, nem hálózza be az éhes önzés.

Önök mától egy férfieszményt, a kötelességét fegyverrel, és ha kell, élete árán is teljesítő katonáét testesítik meg számunkra

– mondta Orbán Viktor a tiszteknek. A miniszterelnök az ország nevében megköszönte az új tisztek szüleinek, hogy ilyen derék hazafiakat adtak Magyarországnak.

Ma átadjuk és felszenteljük az összetartozás emlékhelyét

– mondta Orbán Viktor, majd hozzátette: a trianoni diktátum századik évfordulója alkalmából vállalt kötelességünket teljesítettük.

Micsoda idők, micsoda nagyság, dicsőség és példátlan teljesítmény! Máig nem értjük, honnan a tudás. Hála és köszönet! Mennyi tetterő, céltudat, és vitézség kellett ahhoz, hogy mi ma itt éljünk

– tette hozzá a kormányfő.

Tudjuk, hogy hazánk válságos pillanataiban a megsemmisülés szakadékának szélére szorulva újra és újra utat tör magának és buzog a ki tudja, honnan felsereglő magyar. Ezért lesz újra dicsőség!

– jelentette ki Orbán Viktor.

Forrás: Origo; Fotó: Horváth Péter Gyula/PS

A Orbán Viktor: A szabadságért minden percben meg kell küzdeni (Képgalériával) bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója