A tetoválások hamarosan jóval többek lehetnek az önkifejezés eszközeinél. Tudósok ugyanis már világszerte dolgoznak az úgynevezett okostetoválásokon, amelyek egyszerűen, a színük megváltoztatásával a nap 24 órájában képesek lehetnek jelezni, ha viselőik egészségével valami nincs rendben – így akár életet is menthetnek.

Gondoljunk bele, milyen nagy segítség lehetne ez például egy 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő beteg számára, aki nem tud a nap minden percében odafigyelni a vércukorszintjére. Márpedig ha a vércukorszint hirtelen csökken vagy megugrik, annak súlyos, vagy akár életveszélyes következményei lehetnek. Egy okostetoválás viszont más színnel tudná jelezni, ha alacsony tartományba esett a vércukorszint, és megint más színnel, ha túl magas, és szükség van egy adag inzulin beadására.

Ezek a high-tech tetoválások várhatóan akkorák lesznek, mint egy 50 penny-s érme, és olyan kémiai anyagokat tartalmaznak majd, amelyek a vérben található biomarkerekkel lépnek reakcióba. Ezen a molekulák száma akkor nő vagy csökken a vérben, ha egészségügyi probléma kockázata áll fenn. A jövő okostetkói ezt érzékelhetik, és innen fogják “tudni”, hogy valami megváltozott, és ezt azonnal jelezni is fogják.

Hogy mikor válhatunk ilyen 21. századi modern kaméleonokká? Nos, ha a projekten dolgozó német tudóscsoporton múlik, akkor akár két éven belül megkaphatják okostetoválásaikat az első kiválasztottak.

Fotó: 123RF

A fényképek feltöltője és a cikk írója