[sz]Fotó: MTI/EPA/Filip Singer[sz]

A koronavírusból felgyógyultak között sokaknál megfigyeltek krónikus fáradtság és poszttraumás stressz szindrómát – nyilatkozta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa kedd este az M1-en.

A szakértő hozzátette:

„az új fajta koronavírusnál a gyógyultak 20-25 százalékánál alakult ki krónikus fáradtság szindróma.”

Hozzátette, korábban a SARS-ból (Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma) felépülteknek nagyjából 3 év kellett, míg a betegséget kísérő krónikus fáradtság szindrómából is kigyúgyultak.

A mostani, új típusú koronavírusnál a kórházban, intenzív osztályon kezelt betegek 10 százalékánál poszttraumás stressz szindróma is kialakult. Ezt a magyar gyógyult betegeknél is megfigyelték.

[kapcsolodo]/pszichiatriai-tuneteket-okozhat-a-koronavirus-a-gyogyultaknal/[kapcsolodo]

Szlávik János kitért arra is, hogy a maszkhasználat elhanyagolása inkább a fiatalokra jellemző. Fel kell hívni a figyelmüket, hogy nem is ők vannak veszélyben, hanem azok, akiket megfertőzhetnek

– hangsúlyozta. A főorvos szerint csökken a fegyelem, de azért sokan látják, hogy ezt a betegséget egyelőre csak maszkhasználattal, fertőtlenítéssel, távolságtartással, a karanténszabályok betartásával lehet megakadályozni.

A fényképek feltöltője és a cikk írója