Csepin Péter és a Bakonyi Poroszkálók újabb lovasportyára indulnak. Augusztus 20-án kezdődik el a kéthetes túra, amely alatt 624 kilométert tesznek meg, főként történelmi viseletben. A Szög Nyomában Történelmi Lovastúra a Regnum Fest történelmi fesztivál keretei között kerül megrendezésre. 

A több mint két évtizedes múltra visszatekintő egyesület, a Bakonyi Poroszkálók a hazai XVI. századi hagyományőrzés jeles képviselői. A korszak újraalkotásán és a végváriak világának a nagyközönséggel való megismertetésén túl, „portyáikkal” tettek szert nemzetközi ismertségre és elismertségre. Ezek során fegyverben és lóháton belovagolták a Várpalotától az Atlanti-óceán partjáig, Szicíliáig, Törökországig vagy Skandináviáig tartó útvonalakat. Megkerülték Nagy-Magyarország határait, és lóháton hazajöttek Belső-Ázsiából, Kazahsztán keleti végéből kiindulva. Eme nagy utak mellett akár szerénynek is tűnhet a jelenlegi 624 kilométeres táv, mely során egy fontos középkori zarándokút Somogyvártól Szabolcsig tartó részét járják majd be. Portyájukkal a Regnum Fest központi alakja, Szent László és a mindenkori magyar katonaló előtt kívánnak tisztelegni. László király lovának a neve Szög volt – innen ered a lovastúra elnevezése is. 

Jövő tavaszra halasztották a fesztivált

A Bakonyi Poroszkálók útjuk során magukkal viszik a Szent László Őrlángot, melyet Ferenc pápa fogadott és áldott meg 2017-ben, a Szent László-emlékévben. A portya a Regnum Fest, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megvalósuló, Tokajban és Szabolcs községben megrendezendő nagyszabású hagyományőrző rendezvény szerves részét képezte volna. A fesztivál megnyitó ünnepségére érték volna el a lovasok Tokaj városát, ott bekapcsolódva a rendezvénybe. Ám a jelenlegi koronavírus-helyzet miatt a szervezők azt a felelős döntést hozták, hogy magát a rendezvényt 2021 tavaszára halasztják el az eredetileg tervezett idei szeptemberi időpont helyett. A lovastúrát – jellegéből adódóan – lehetőség volt biztonságban megtartani a tervezett időpontban, így a Regnum Fest e jelentős eseménye megvalósulhat a tervezett időben.

A Bakonyi Poroszkálók egy korábbi portyájuk alkalmával. Fotó: bakonyiporoszkalok.hu

Film is készül a portyáról

A Szög Nyomában Történelmi Lovastúra államalapításunk ünnepén, augusztus 20-án veszi kezdetét. A rajt impozáns és méltó helyszíne a somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhely lesz. A portya állandó résztvevői: Bodor Szabolcs, Csepin Péter, Farkas Tamás, Gerencsér Zsolt, Körmendi Béla, Rácz Péter, Szabó László, Tóth Zoltán, Dr. Vajda Márk és Varga Balázs. Ám rajtuk kívül lesznek olyanok is, akik csak egyes szakaszokra csatlakoznak be, így a lovasok létszáma időközönként akár 15 főre is felduzzadhat. A portyázókat egy filmes stáb is kíséri, melynek tagjai hol lóháton, hol kerékpáron vagy gépkocsin utazva követik a Bakonyi Poroszkálókat.  Nekik köszönhetően nem csupán egy film készül a portyáról, de a Regnum Fest Facebook-oldalán az egyes állomásokról napi bejelentkezések formájában követhetik nyomon a portyázókat az érdeklődők. 

A Szög Nyomában Történelmi Lovastúra logóján Szent László látható Szög nevű lován. Az ábrázolás eltér a megszokott Szent László képtől, hiszen a lovagkirály első ma is ismert ábrázolásai nem saját korában készültek róla, hanem a késő középkorban. A logó László királyt a maga korszakában ábrázolja, a 11. század második felének viseletében, fegyverzetében és páncélzatában. (x)

A Portya a magyar katonalóért bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója