Kezdőlap Politika Molnár júdáspozíciója miatt megtört a baloldali egység Szombathelyen

Molnár júdáspozíciója miatt megtört a baloldali egység Szombathelyen

18
0
Miután a PestiSrácok.hu részletesen megírta, hogy a VASIVÍZ Zrt. Molnár Miklós makacs pozícióban tartása miatt a szolgáltatási engedélyét is elveszítheti, a káderrendszert építő szombathelyi városvezetés körül szinte teljesen elfogyott a levegő. Nemény Andrásnak nem volt más lehetősége, mint az utolsó pillanatban, a törvényességi határidő finisében előterjeszteni Molnár visszahívását. A művelet azonban kis híján kudarcba fulladt, miután a sajátjai szembefordultak a polgármesterrel. Végül éppen csak, hogy sikerült megszavaztatnia Neménynek a decemberben jogszerűtlenül a VASIVÍZ élére kinevezett Molnár Miklós visszahívását. Czeglédy Csaba és a renegát korábban fideszes alpolgármester Koczka Tibor nem szavazták meg a városvezető előterjesztését. Ha a DK-s Szuhai, aki egyébként Czeglédyék szövetségese, szintén “nem” gombot nyom, nem sikerült volna a 90 napos határidőn belül eleget tenni a hatósági határozatnak és ezzel beláthatatlan következmények elé sodorták volna a várost. Bár Molnár Miklós visszahívásához végül meglett a szükséges 11 szavazat, a felhők nemhogy oszlani, hanem sűrűsödni látszanak a baloldali városvezetés és Nemény András feje felett. A hétfői közgyűlésen történtek  jól mutatják, hogy mennyire törékeny a baloldali egység és annak többsége, Nemény hatalmáról már nem is beszélve. Molnár Miklós, aki 8 hónapon át ülhetett megfelelő kompetenciák nélkül a VASIVÍZ élén és vehette fel a közel másfél milliós fizetését, perrel fenyegetőzik. Vajon ha a bíróság megítéli neki a 20 milliós, vagy annál is magasabb lelépési díjat, azt is csendben eltűrik-e a szombathelyiek, hogy közpénzből fizessék ki? Törvénytelen döntésük miatt vajon melyik baloldali hangember fog jótállni és kinyitni a pénztárcáját?

A Vas megye 207 települését vízzel ellátó VASIVÍZ botrányos ügyével többször foglalkoztunk. A Zrt. vezérigazgatói székébe decemberben, vagyis az önkormányzati választások után, a többségi tulajdonos szombathelyi önkormányzat vezényletével a Fidesszel korábban szövetséges, majd a választások előtt szembefordult Molnár Miklóst nevezték ki. Molnár egyáltalán nem felelt meg a törvényben előírt feltételeknek, a vízi közmű-szolgáltatásban szerzett 5 éves szakmai tapasztalatot  azzal próbálták igazolni, hogy a szombathelyi önkormányzat alpolgármestereként, bizottsági elnökeként és képviselőjeként részt vett a Vasivíz Zrt.-t érintő döntések előkészítésében és megalkotásában, végrehajtásában, valamint azok utólagos ellenőrzésében. A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal határozatában kimondta, hogy a kinevezés jogszerűtlen volt, majd 1,5 millió forintra bírságolta a céget és 90 napot adott, hogy visszaállítsák a Molnár kinevezése előtti állapotokat. A kinevezés jogszerűtlenségét a Fővárosi Törvényszék is megállapította. Neményék időhúzási kísérletei, panaszai, póthatáridő igényléssel való időnyerési próbálkozása sem járt sikerrel. A MEKH által törvényes állapotok helyreállítására adott 90 napos határidő pedig a jövő héten lejár. A hatóság azt is kilátásba helyezte, amennyiben a határozatban előírtakat nem teljesítik, megvonhatja a VASIVÍZ Zrt. szolgáltatói engedélyét. (Erről ITT írtunk részletesen, valamint a birtokunkba került dokumentumokat is bemutattunk)

A Fidesz szerint az ügyet azoknak kell megoldani, akik elszúrták

Nemény András, aki a komplett baloldali gyülekezettel a végsőkig védte Molnárt és a törvénytelen káderkinevezést, sarokba szorulva kénytelen volt előterjeszteni Molnár visszahívását, ami úgy tűnik, komoly repedéseket okozhat a baloldali egységben és mérlegre teszi Nemény András hatalmát és támogatottságát még sajátjai között is.

Mi a kezdetektől azon az állásponton voltunk, hogy ez az ő ügyük. Ők rontották el. Mi előre figyelmeztettünk minden jogi aggályra, amely aztán be is igazolódott, de nem hallgattak ránk. Most Nemény András és a Molnár Miklós kinevezését megszavazók feladata, hogy az ügyet megoldják

– mondta a PestiSrácok.hu-nak Lendvai Ferenc, a szombathelyi közgyűlés Fidesz-frakcióvezető-helyettese, indokolva, miért nem vettek részt a szavazásban.

Az elvtársak egymással is szembefordulnak, ha érdekük úgy kívánja

A 13 ellenzéki, Neményékkel szövetséges képviselőnek kellett meghoznia a döntést, mi legyen Molnárral. Már a szavazást megelőző vitában is komoly indulatok szakadtak fel és az is látható volt: nem lesz egységes döntés. Egyáltalán nem volt meglepő, hogy kik fordultak szembe a polgármesterrel. Egyikük Czeglédy Csaba, aki hosszasan jogászkodott és a törvényességről magyarázott lelkesen, majd mintegy közösséget vállalva Molnárral úgy fogalmazott: ez az egész ügy csak a Fidesz bosszúhadjárata, akik ahogyan őt, Molnárt is céltáblára tűzték. Czeglédy ezek után nemmel is szavazott Molnár visszahívására. Koczka Tibor, Molnár Miklós mellett a másik nagy renegát, aki egykor a Fidesz tagja, valamint a város fideszes alpolgármestere volt, majd pártból való kizárását követően januárban szintén a VASIVÍZ-nél kapott jól fizető marketinges pozíciót, a vitában teljesen irreleváns érvekkel magyarázta, miért rossz ötlet Molnár visszahívása – majd ő is nemmel szavazott. A mérleg nyelve ezúttal a DK-s Szuhai Viktor lett, akit  – a jelenlévők szerint – valószínűleg Czeglédy és Koczka próbált az ülés előtt meggyőzni, miként is érdemes voksolnia, ő azonban végül mégis megszavazta az előterjesztést. Szuhai annak ellenére hozott más döntést, mint amit Czeglédy szeretett volna elérni nála, hogy kettejük szövetsége szinte megkérdőjelezhetetlen: Szuhai Viktor Gyurcsány pártjának erős embere, szombathelyi elnöke. A Demokratikus Koalíció pedig – emlékezzünk csak – még listás helyet is adott Czeglédynek az EP választáson, hogy azzal mentelmi jogot szerezhessen és kibújhasson a büntetőeljárás alól. De Szuhait és Czeglédyt nem csak a DK köti össze. A gyurcsányista szombathelyi politikust az egyik Czeglédy ügyben érintett iskolaszövetkezetben is foglalkoztatták.(Éppen abban a Student Pro Iskolaszövetkezetben, amelynek az Szombathelyi Kézilabda Akadémia technikai vezetője, szertárosa, N. Tibor volt a vezetője).

A VASIVÍZ Zrt. közgyűlésének kell kimondani a végső szót, de Czeglédy azt is megtorpedózná 

A kínkeservvel kiizzadott 11 szavazat értelmében Molnár Miklóst a MEKH által megjelölt határidővel, augusztus 23-tól leváltották a VASIVÍZ Zrt. vezérigazgatói székéből. Azonnal ki is nevezték az új igazgatót, Krenner Róbert személyében, aki 40 éve vízműves, a cég második embere, és annak szolgálati igazgatója ként tevékenykedett sokáig. A döntés még nem végleges. Összehívták sebtében a VASIVÍZ Zrt. közgyűlését is, amelyben a szombathelyi önkormányzat többségi tulajdonosként százalékos arányú szavazati joggal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy 2-3 velük egyező szavazat a többi 200 tulajdonos önkormányzattól elég a döntéshez. Czeglédyék végül ezt is próbálták jogi szabályokkal elgáncsolni. Arra hivatkoztak, hogy a jogszabály szerint 15 nappal korábban kell kiértesíteni a tulajdonosokat a közgyűlésről, és annak minden egyes napirendi pontjáról. Csakhogy ilyen napirendre a rendelkezésre álló 90 nap alatt eddig senki sem tett javaslatot. 

Molnár perel, ha kell, elmegy az Európai Bíróságig is 

Nemény András a városi közgyűlés után sajtótájékoztatón is beszámolt arról, hogy nem hajlandóak Molnár Miklósnak kifizetni a 21 milliós lelépési díjat. Saját korábbi hibájukat persze azóta sem látta be, továbbra is kiáll amellett, hogy egyébként Molnár kinevezése jogszerű volt. Molnár Miklós forrásaink szerint a városháza folyosóján tett jól hallható megjegyzéseket a történtekre, hangoztatta, hogy perelni fog. Úgy tudjuk az is elhangzott, hogy kell az Európai Bíróságig is elmegy a jussáért.

Lendvai Ferencet, a Fidesz frakcióvezető-helyettesét a közgyűlésen történtekről, politikai közjátékokról is szerettük volna kérdezni. Azt mondta, nem foglalkoznak az ellenzék belső politikai játszmáival. A Fidesz-frakció álláspontja továbbra is az, hogy a VASIVÍZ-ügy nem politikai, hanem hatósági ügy, a határozatot, amely értelmében a törvénytelen állapotot helyre kell állítani, az energiahatóság hozta. Amit tenni tudtak, azt akkor is megtették, minden jogi aggályra előre figyelmeztettek Molnár kinevezése kapcsán. A többi a városvezetés és a hatóságok ügye. 

Vezető kép: Szombathely MJV hivatalos Facebook oldala

A Molnár júdáspozíciója miatt megtört a baloldali egység Szombathelyen bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója