Kezdőlap Politika Maga alá temetheti Pikót a józsefvárosi menzabotrány: a polgármester nem akart fizetni,...

Maga alá temetheti Pikót a józsefvárosi menzabotrány: a polgármester nem akart fizetni, már a Kúria előtt az ügy

18
0
Nem telt túl dicsőségen ez a bő kilenc hónap Pikó András vezetése alatt Józsefvárosban, hiszen botrány követ botrányt, most pedig az elhíresült menzaügyben sem áll jó a VIII. kerület polgármestere. A külföldi kézben lévő EUREST Kft.-t ugyanis szabálytalan szerződéssel hozta helyzetbe Pikó, egy személyben kirúgva az érvényes szerződéssel rendelkező magyar céget, az EUREST pedig később le is bukott, hiszen a NÉBIH nyomon követhetetlen húst és lejárt szavatosságú fűszereket talált a főzőkonyhájukban. Az ügy most a Kúria elé került, Pikó András próbálta ugyan elbliccelni a fizetési kötelezettséget, azonban a bíróság kimondta: a határidőt tartani kell, a pénznek pedig meg kell érkeznie. Hova süllyed még Józsefváros?

Nehezen áll össze a józsefvárosi vezetés Pikó András kezei között, pedig a magát függetlennek tituláló, volt Klub rádiós polgármester megválasztását követően egyből sztálinista módszerekkel formálta saját nimbuszát éltető szócsővé a kerületi önkormányzati lapot. Aztán jöttek a bakik és baklövések, a visszatérő drogosok, romló közbiztonság, majd a menzabotrány jelentette a habot a VIII. kerületi torta tetején, amely reméljük nem volt nyomon követhetetlen, mint a NÉBIH által lefoglalt hús. Van tehát baj elég, hiszen pont a polgármester keze alatt szabadult el a pokol a kerületben, ám talán már kapiskálja a szép szavak bajnoka is a gondokat, hiszen Pikó egyik gyermekét is megtámadták az egyik kerületi utcában.

Pikó nem akart fizetni, most jól ráfázhat

Azonban még a menzabotrány sem jutott nyugvópontra. Ismert, hogy a külföldi kézben lévő Eurest Kft.-t Pikó egy személyben nevezte ki a kerület egyetlen közétkeztetőjének, miközben kirúgta az érvényes szerződéssel rendelkező magyar közétkeztető céget, a Klassz Menza Kft.-t. A külföldi cégnek nem volt közétkeztetési tapasztalata, hiszen munkahelyi étkeztetéssel foglalkozott, az egymilliárd forintos üzlet azonban nyilván jól jött nekik, azzal azonban nem számoltak Pikóék, hogy a szabálytalan szerződések mellett, mintegy 30 kg nyomon követhetetlen húst és lejárt szavatosságú fűszereket talál majd a NÉBIH a cég főzőkonyháján. Az érvénytelen szerződések miatti büntetés sem maradhatott el, azonban a polgármester nem igazán szeretett volna fizetni, a bíróságot azonban nem hatotta meg a “lécci-lécci”, az elbliccelési kísérlet tehát újabb öngól volt Pikótól. Az ügy most már a legmagasabb bírói fórum, a Kúria elé került, ezt talán megúszhatta volna a baloldali polgármester, ha nem próbál kibújni a felelősség alól.

A határidő az határidő

A Fővárosi Törvényszék ugyanis kimondta, hogy határidőig ki kell fizetni az 50 millió forintos bírságot. A büntetést még a  Közbeszerzési Döntőbizottság szabta ki, mert a VIII. kerületi polgármester többszörösen szabálytalan szerződést kötött, amit egyúttal semmisnek is nyilvánított a hatóság. Így a zseniális hadműveletek vége az lett, hogy a kerület büntetést kapott, a gyermekek és az idősek pedig közétkeztető nélkül maradtak. Pikó András természetesen nem akart fizetni, megtámadta a határozatot, szívhez szóló érvei között például azt találhatjuk, hogy a közétkeztetés közérdek, ezért a bíróság legyen olyan jó, hogy fizetési halasztást ad, nem teszi semmissé a szerződést, és legfeljebb egy barackot nyomjon Pikó fejére, menjen minden tovább, ahogy egy boldog családban szokás, elvégre nincs itt semmi látnivaló. A Fővárosi Törvényszék most kimondta: határidőre fizetni kell, de a szerződés semmissége még nem lép hatályba. Csakhogy a Közbeszerzési Döntőbizottság rögtön fellebbezett a döntés azon része ellen, ami a szerződés semmiségét halasztaná, ezért a Kúria elé kerül a józsefvárosi menza ügye.

Sötét fellegek gyűlnek a józsefvárosi önkormányzat felett

Úgy hírlik, hogy a józsefvárosi Városházán egyre borúsabban látják a helyzetet, már Pikóék sem olyan magabiztosak, és kezd leesni nekik, hogy a történtek után a Közbeszerzési Döntőbizottság tényleg elmeszelheti a sebtében kiírt új közétkeztetési pályázatot. Ha valóban így történik majd, ez akár Pikó András bukását is jelentheti, hiszen a menzabotrány miatt már eddig is rendkívül kényelmetlen és veszélyes helyzetbe sodorta a kerületet és önmagát. Nagyon valószínű ugyanis, hogy a ma is gőzerővel dolgozó bölcsődei főzőkonyhák egy hónap múlva már képtelenek lesznek megbirkózni a feladattal, melyet nem is nekik kellene megoldaniuk. Információink szerint a nyári szünet ideje alatt is nemegyszer előfordult, hogy a gyerekek és az idősek normális ebéd helyett csak egy konzervet kapnak, de arról is szólnak a hírek, hogy valamikor még ez sem jön össze. A tanév kezdetekor viszont visszajönnek a gyermekek, az éhséget pedig nem lehet a szokásos szép szavakkal orvosolni.

Forrás: PS; Fotó: MTI

A Maga alá temetheti Pikót a józsefvárosi menzabotrány: a polgármester nem akart fizetni, már a Kúria előtt az ügy bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója