[sz]Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics[sz]
Szijjártó Péter rövid Facebook-üzeneteben jelentette be, hogy Magyarország csatlakozik a három balti ország és Lengyelország szövetségéhez a Fehéroroszországban kialakult helyzettel kapcsolatban. Ezzel diplomáciai szinten

azon országok mellé álltunk, amelyek határozottan és egyértelműen felszólítják Minszket az állampolgárokkal szemben alkalmazott erőszak azonnali beszüntetésére, a politikai foglyok szabadon bocsátására és a belpolitikai párbeszéd elindítására Fehéroroszországban.

A magyar tárcavezető azt írja, „a három balti külügyminiszterrel, Edgars Rinkēvičs lett, Urmas Reinsalu észt és Linas Linkevicius litván kollégával beszéltünk, majd egyeztettem Miniszterelnök úrral, aki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tárgyalt telefonon.”

A magyar diplomácia irányvonala ezután vett egyértelműen elutasító irányt a fehérorosz kormánnyal szemben.

A lengyel elnök, Andrzej Duda hétfőn tudatta: újból egyeztetett a fehérorországi helyzetről a balti országok (Észtország, Lettország, Litvánia) elnökeivel. A négy államfő megerősítette készségét a fehérorosz nemzet szabad akaratát megvalósító politikai folyamat támogatására – számol be az MTI Duda Twitter-oldala alapján.

A négy elnök múlt csütörtökön hívta fel a fehérorosz hatóságokat az erőszak beszüntetésére, a társadalmi párbeszéd elindítására. A hétfői beszélgetés során az elnökök megállapodtak szoros együttműködésük folytatásában, abban, hogy közösen fogják nyomon követni a fehéroroszországi helyzetet – tette hozzá Duda.

Közben kiderült: az uniós tagállamok vezetői szerda délelőtt rendkívüli tanácskozást tartanak a fehérorosz válsággal kapcsolatban

– jelentette be a Twitteren Charles Michel, a 27 EU-ország állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke.

Michel üzenetében hangsúlyozta: a fehéroroszoknak joguk van ahhoz, hogy jövőjükről döntsenek és szabadon válasszák meg vezetőjüket. Hozzátette: A tüntetők elleni kegyetlenkedések megengedhetetlenek. A vezetők videókonferencia keretében tárgyalnak majd a Fehéroroszországban egyre súlyosbodó helyzettel kapcsolatban, az után, hogy Moszkva vasárnap bejelentette, hogy kész katonai segítséget nyújtani az országnak – írja az MTI.

[kapcsolodo]/latvanyos-kepeken-az-eddigi-legnagyobb-feheroroszorszagi-tuntetes/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója