Több mint 1100 pedagógust keresnek országszerte az iskolák, két héttel a tanévkezdés előtt – számolt be az RTL Híradó. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ugyanakkor ennél jóval több pedagógus hiányzik a rendszerből, mert sokakat megbízási szerződéssel foglalkoztatnak.

“Meg sem hirdetik azokat az óraszámokat, illetve azokat a munkákat, amelyeket megbízási szerződéssel töltenek be. És a megbízási szerződéssel foglalkoztatott, többnyire nyugdíjas kollégákat alkalmazták olyan munkára, mint például napközis nevelő”

– mondta az RTL Híradónak Nagy Erzsébet.

A szakszervezet emiatt pontos adatokat kér a kormánytól, hogy lássák, hány betöltetlen óraszám van az iskolákban.

A másik nagy pedagógus szakszervezet szerint az intézményvezetők sok helyen eleve helyettesítésekkel számolnak szeptembertől.

“Ugye a kollégák helyettesítik egymást gyönyörűen, de ugye ez a másik oldalon munkateher növekedést jelent. És a legnagyobb baj az, hogy a túlórák kifizetése azért az egy nem teljesen rendben lévő történet”

– mondta az RTL Híradónak Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Azt sem tudják pontosan, milyen formában indul a tanév. Szabó Zsuzsa szerint az elmaradott területeken járnak a legrosszabbul a diákok a pedagógushiánnyal, mindegy, hogy hagyományos, digitális, vagy hibrid üzemben indul a tanév.

“Minél kisebb egy település, minél problémásabb az a település, annál nagyobb a baj”

– fogalmazott Szabó Zsuzsa.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált: nem igaz, hogy pedagógusok veszítették el az állásukat a járványügyi helyzetben. Az RTL Híradónak azt írták, “ha váltanak, akkor ilyenkor váltanak álláshelyet a pedagógusok”. Szerintük most ez a folyamat zajlik. Hozzátették, nem vezetnek nyilvántartást arról, hogy az állami, egyházi és magánintézmények hány állást hirdetnek meg.

Az RTL Híradó riportja:

A fényképek feltöltője és a cikk írója