Hétvégén is folytatódtak a lassan egy hete tartó zavargások Belaruszban, melyek a múlt vasárnapi, feltehetően elcsalt elnökválasztás után robbantak ki. Legutóbb Alekszandr Tarajkovszkij szombati temetésén gyűltek össze több ezren, és követelték az országot 26 éve vezető Lukasenka távozását, írja a BBC.

Tarajkovszkij volt a fehéroroszországi tüntetések első halálos áldozata. A férfi még augusztus 10-én halt meg, a kormányzati álláspont szerint felrobbant a kezében egy házilag készített robbanószerkezet, a tüntetők szerint azonban lelőtték a rendőrök.

Utóbbi álláspontot erősíti egy pénteken előkerült amatőr felvétel is. Ez alapján látható, hogy a tüntető kezében nem robbant fel semmi, hanem a vele szemben álló rendőrök egyike adhatott le egy végzetes lövést:

A férfi temetésén több ezer ember gyűlt össze, akik egy idő után Lukasenka elnök haladéktalan lemondását követelték. A lassan tiltakozó demonstrációba fulladó gyászmenetet nem zavarta meg a rendőrség.

Az ellenállók annak a metróállomásnak a közelében helyezték el virágaikat, ahol Tarajkovszkij meghalt. A tömegben rengetegen zászlókat lengettek, mások pedig hangosan skandálták az elnöknek, hogy “Tűnj el!”.

Közben kiderült, hogy még a korábbinál is nagyobb fölénnyel nyerte a választást az Európa utolsó diktátorának tartott Lukasenka. Legalábbis a hivatalos, állami adatok szerint még a korábban bejelentett mértéket is meghaladta az elnökre adott voksok aránya:

[kapcsolodo]nagyobb-arannyal-gyozott-a-feherorosz-elnok-mint-eddig-allitottak-legalabbis-a-hivatalos-allami-eredmenyek-szerint/[kapcsolodo]

A fehéroroszországi tüntetésekben eddig mintegy 6700 embert tartóztattak le, közöttük több száz, a zavargásokról tudósító újságírót. Az Amnesty International szerint a szabadon engedett tüntetőket válogatott módszerekkel kínozták a fogva tartásuk alatt.

Ezt támasztja alá, hogy fiatal orvosok a sérülések fotóit maguk előtt tartva vonultak fel csütörtökön a fővárosban:

[kapcsolodo]a-tuntetok-sebesuleseirol-keszult-fotokkal-vonultak-fel-az-orvosok-feheroroszorszagban/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója