Elhunyt Russell A. Kirsch amerikai tudós, mérnök, akinek a pixelt és a szkennelést köszönhetjük.

Kirsch 1929. június 20-án született Manhattanban, Magyarországról és Oroszországból bevándorolt zsidó szülők gyermekeként. Felsőfokú tanulmányait a New York-i Egyetemen, a Harvard Egyetemen és a Massachusettsi Műegyetemen végezte.

A tudós az amerikai szabványügyi hivatal mérnökeként, egy kutatócsoport élén 1957-ben találta fel a digitális fotókat alkotó apró képpontokat (picture /pix/ element = pixel), és ő szkennelt számítógépre a világon először fényképeket.

Az ikonikus fotók közt szerepelt az akkor 3 hónapos kisfiáról készült fénykép is.

[kapcsolodo]/13-egyedulallo-foto-amely-megvaltoztatta-a-tortenelmet/[kapcsolodo]

A Science News egy 2010-es cikke szerint Kirsch munkássága megvetette a műholdas képalkotás, a CT-szkennelés, a virtuális valóság és a közösségi média alapjait.

Annak ellenére, hogy a mérnök nem dolgozott az amerikai űrkutatási hivatalnak (NASA), találmánya elősegítette kulcsfontosságú űrkutatási technológiák kifejlesztését, beleértve az Apollo űrhajó Holdra szállását is.

Russell A. Kirscht augusztus 11-én, oregoni otthonában érte a halál.

Az alábbi videón a kutató az egyik saját költeményét szavalja – a fia elmondása szerint ez volt az egyik módszer, amellyel Kirsch az Alzheimer-kór tünetei ellen küzdött.

VIDEÓ: 86 évesen így szavalt a kutató:

A fényképek feltöltője és a cikk írója