Kezdőlap Aktuális Fehéroroszország: sztrájk az üzemekben, utcán a munkások

Fehéroroszország: sztrájk az üzemekben, utcán a munkások

24
0

A minszki traktor-, illetve autógyár több száz dolgozója sztrájkolt pénteken az Aljakszandr Lukasenka elnök vitatott tisztaságú újraválasztása elleni tüntetések erőszakos elnyomása miatt – írja az AFP francia hírügynökségre hivatkozva a hvg.hu.

A munkások és az alkalmazottak a Minszki Traktorgyár (MTZ) és a MAZ gépkocsi- és autóbuszgyár udvarán gyűltek össze, majd a városközpont felé vonultak.

A fogaskerékgyárhoz érkezve csatlakozásra szólították fel az ottani munkásokat. A menet a Függetlenség sugárút felé tartott, előttük a közlekedésrendészet járműve haladt, hírügynökségi jelentések szerint rendfenntartókat a menet körül nem lehetett látni.

„Nem birkák, nem csőcselék, nem aljanép vagyunk, hanem az MTZ munkásai. Nem húszan vagyunk, hanem tizenhatezren – ez állt a munkások kezében lévő transzparensen. “Takarodj!” “Szabadok vagyunk” – skandálták a dolgozók, üzenetüket Aljakszandr Lukasenkának címezve.

A gyár udvarán a dolgozók összeállították követeléseik listáját, amelyen egyebek mellett az elnök lemondása és új elnökválasztás kiírása szerepelt.

[kapcsolodo]/a-tuntetok-sebesuleseirol-keszult-fotokkal-vonultak-fel-az-orvosok-feheroroszorszagban/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója