A chia mag nagy arányban tartalmaz rostot, ásványi anyagokat, fehérjét, omega-3, omega-6 és esszenciális zsírsavakat. Finom, egészséges és tápláló, hosszú időre telítettség érzést okoz, így szuperül kiegészítheti a diétádat. Kimondottan magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, tisztítja a beleket, csökkenti a vér lipid- és koleszterinszintjét, és természetes módon szabályozza a vércukorszintet.

Na, de akkor hol a bibi?

A chia mag forgalmazását még a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is szigorúan szabályozza. Kiemelik, hogy káros egészségügyi hatásai lehetnek, a magas rosttartalom ugyanis csak kis mennyiségben segíti az emésztést. Nagy mennyiségben azonban eltömítheti a beleket és gyomorpanaszokat okozhat. Éppen ezért a fogyasztás mértékét napi 15 grammban maximalizálják – ha nem szeretnél hasgörcsöket, akkor érdemes ezt betartanod.

Figyelj az allergiákra is: ha érzékeny vagy a szezámmagra vagy a mustárra, akkor óvatosan a chiával, mert keresztallergiás reakciót okozhat. Nagyon fontos továbbá, hogy ne edd szárazon, magában a magokat, a chia jellegzetes tulajdonsága ugyanis, hogy víz hatására többszörösére növekszik. Így ha eszel egy kanál chia magot, majd iszol rá egy pohár vizet, a chia már a gyomorba érés előtt dagadni kezd – ezt inkább ne csináld! Fogyasztás előtt legalább fél órával áztasd be vízbe, gyümölcslébe, turmixba vagy joghurtba, és akkor kezdj neki, ha már megduzzadt.

Fogyaszd okosan!

  1. Válaszd a jó minőséget! A magok alapvetően fekete vagy fehér színűek, ne vásárolj ott, ahol chia elnevezéssel barnás vagy világos színű magokat árulnak.
  2. Igyál megfelelő mennyiségű vizet! A magas rosttartalmú táplálkozás egyik fontos kritériuma a kellő folyadékbevitel. Télen-nyáron legalább napi két liter folyadékot vegyél magadhoz!
  3. Áztasd be a chiát fogyasztás előtt, sütemények készítéséhez pedig használhatsz őrleményt is – ilyen formában könnyebben emészti a gyomor. Ne edd magában, szárazon a magokat!
  4. Tartsd be a javasolt mennyiségi előírást: 15 grammnál ne fogyassz többet naponta.

A cikk a Wellandfit magazinban jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója