A Twitteren terjed egy, a Nexta Telegram-csatornáról származó felvétel, amin fiatal orvosok sétálnak a kelet-fehéroroszországi Mahiljov város egyik utcáján – szúrta ki a 444.

A felvonuló orvosok kezében olyan fotók láthatók, amelyek a tüntetők sérüléseiről készültek.

Egy másik videó a demonstrációról:

[kapcsolodo]/tobb-mint-6-ezer-tiltakozot-bortonoztek-mar-be-feheroroszorszagban/[kapcsolodo]

Vasárnap az Európa utolsó diktatúrájaként emlegetett Fehéroroszországban választásokat tartottak. Az országot 1994 óta vezető 65 éves Aljakszandar Lukasenka a hivatalos eredmények szerint elsöprő, több mint 70 százalékos eredménnyel nyert, míg ellenfele, a 37 éves Szvjatlana Cihanouszkaja 6,8 százalékot ért el.

Csakhogy az ellenzék ennek éppen az ellenkezőjét állítja, és a Twitteren és más csatornákon terjednek is olyan videók, amik azt bizonyítják, hogy az állami hírügynökség által közölt számok nem fedik a valóságot. Egy videón például az látható, ahogy a minszki választási bizottságok egyik vezetője az összegyűlt tömegnek bejelenti, hogy az ottani voksok 90 százalékát Cihanouszkaja kapta.

A választási eredmények kihirdetése után a fehérorosz fővárosban tízezrek voltak az utcán, a várost a rendfenntartók le is zárták. A tüntetők nemcsak Minszkben, hanem még másik 20 városban is összecsaptak a rohamrendőrökkel.

[kapcsolodo]/eles-loszerrel-lovo-rendorok-falhoz-allitott-tuntetok-egyre-sulyosabb-a-helyzet-feheroroszorszagban/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója