[sz]Címkép: MTI/Sóki Tamás[sz]

Július 15-től léptek érvénybe az új beutazási szabályok. Az országokat a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három kategóriába (vörös, sárga és zöld) sorolták. Azokra, akik sárga és piros jelzésű országokból érkeznek két hét karantén vár. Ha előbb el akarják hagyni a karantént, akkor tesztet kell csináltatniuk, hogy kiderüljön, nem fertőződtek meg a vírussal.

A tesztek árát két hétig az állam fizette, de ez augusztus 1-től megváltozott. Onnantól már mindenkinek magának kell fizetnie a koronavírustesztet, ha két hétnél korábban szabadulni akar a kötelező házi karanténból.

[kapcsolodo]valtoznak-a-hazautazas-szabalyai-szombattol-mar-nem-az-allam-allja-a-tesztek-arat/[kapcsolodo]

Egy csütörtökön kihirdetett kormányrendelet szerint pedig

péntektől nem jár majd táppénz sem azoknak, akik külföldi utazásukból hazatérve karanténba kell hogy vonuljanak

– szúrta ki a 24.hu.

A rendelet szerint “az a biztosított, aki magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal, nem hivatalos célú, kevésbé súlyos vagy súlyos fertőzöttségű országból Magyarország területére beutazik, és akire a beutazásakor hatósági házi karantént rendeltek el, nem minősül keresőképtelennek”.

A táppénz egyik feltétele ugyanakkor az, hogy keresőképtelennek nyilvánítsák azt, aki igénybe akarja venni a juttatást. A lap szerint így feltételezhető, hogy az érintetteknek majd fizetés nélküli szabadságra kell menni, hacsak nem tudnak a karanténból dolgozni.

A fényképek feltöltője és a cikk írója