Elon Musk cége, a SpaceX lőheti fel az Egyesült Államok hadseregének eszközeit az űrbe – írja a The Sun.
[kapcsolodo]elon-musk-mar-a-mars-meghoditasara-keszul-felgyorsitana-a-starship-programot[kapcsolodo]

A National Security Space Launch Phase 2 keretein belül négy cég versenyzett a megbízatásért, ebből kettő, a Spacex és a United Launch Alliance pályázata lett a nyerő. A vesztesek közül az egyik az Amazon vezére, Jeff Bezos, aki a Blue Origin nevű cégével szerette volna bezsebelni a zsíros projektet. Rajta kívül a Northrop Grumman nevű cég pályázott még. ULA 337 millió dollárt kap, a kilövések 60 százalékáért fog felelni, a SpaceX a 316 millióért a 40 százalékot biztosítja.

A kilövések 2022-tól kezdődnek majd, öt évre kötötték, és a SpaceX részéről a Falcon 9 és Falcon Heavy nevű rakétákat használják majd hozzá. Arról nem ejtettek szót a bejelentésben, hogy pontosan mit is fognak szállítani a Falconok az űrbe, a Pentagon ugyanis általában a lehető legszigorúbb titkosítással látja el ezeket a missziókat.
[next]

Nagyon valószínű azonban, hogy kémműholdakról és egyéb űreszközökről lehet szó, ezeket rendszerint magáncégekkel szokta ugyanis a Pentagon az űrbe juttatni.

A Pentagon számára azért is nagy dolog a két amerikai cég bevonása, mivel eddig az orosz RD-180-as rakétákat kellett használniuk ezekhez a műveletekhez, ezentúl a nemzetbiztonsági szempontból nagyon érzékeny műveleteket az oroszok bevonása nélkül vihetik végbe. Éppen Elon Musk volt az, aki alig néhány héttel ezelőtt a Dragon-misszióval bebizonyította, hogy már nem szükséges az orosz rakétákra hagytakozni, hisz a SpaceX rakétái is tökéletesen alkalmasak.

[kapcsolodo]rendben-landoltak-a-dragon-spacex-urhajosai[kapcsolodo]

Elon Musk egyébként kifejezetten örülhet, mivel eddig már kétszer perelte be az amerikai hadsereget, amiért kizárták őt a hasonló tenderekből. Mégsem ez lesz a fő projektje, a múlt hónapban bejelentette, hogy a cég elsődleges feladata most az, hogy embert juttassanak a Marsra.

A fényképek feltöltője és a cikk írója