Karácsony Gergely visszakalauzolta a városházát a Kádár-korszakba: némi sör-virslivel és zsebpénzzel próbál meg érdeklődőket toborozni a főváros első úgynevezett “közösségi közgyűlésére“. A téma természetesen a “klímavészhelyzet” lesz, hiszen az elmúlt pár hónapban olyan kényelmetlen apróságok terelték el a főpolgármester figyelmét, mint a koronavírus-járvány, vagy a Lánchíd felújítása, így már ideje volt, hogy az igazán fontos dolgokra is időt szakítson. A megvalósítás pedig már csak a megálmodói miatt is érdekes. Az ötletet, hogy civilek döntsenek politikai kérdésben (miután politikusok fizettek nekik) már régóta próbálja megvalósítani a DemNet, akik nem éppen meglepő módon a Soros Györgyhöz köthető Norvég Alap fizetési listáján is szerepeltek.

Az ellenzéki tüntetések tanulságából okulva, Karácsony Gergely előre menekült és ebéddel, meg némi zsebpénzzel igyekszik érdeklődő-statisztákat toborozni a gyűlésre. A megfontolás egyébként az lenne a közösségi gyűlés mögött, hogy civilek döntsenek kérdésekről, hiszen a kezdeményezők szerint így biztosítható, hogy nem politikai érdekek mentén születik döntés. Kis hiba az elgondolásban, hogy a pénzt a Fővárosi Önkormányzattól, illetve a DemNet nevezetű civilszervezettől kapják. Utóbbiról tudni érdemes, hogy sokáig a Norvég Alap fizetési listáján szerepelt. Soros György szelleme tehát továbbra is ott leng a budapesti városházán.

Ilyen kis brosúrákat dobtak be a postaládákba. Fotó: PS

A koncepció tehát az lenne, hogy egy külföldről finanszírozott civilszervezet és az önkormányzat “véletlenszerűen” kiválaszt 40 embert arra, hogy a közösség hangját képviseljék. Ehhez a Belügyminisztériumnál nyilvántartott adatokat használják fel. Ezután kifizetnek fejenként 40 ezer forintot, vagyis összesen 1,6 millió forintot, hogy a szerencsés kiválasztottak a főváros és a civilszervezet pénzén független véleményt alkossanak egy jó ebéd után. Mindeközben természetesen, ahogy a felhívás fogalmaz, “új ismereteket fognak szerezni a témáról” és vitatkoznak, majd határozati javaslatot tesznek két teljes hétvégén át. Épp mint a Kádár rendszer kádereinek tartott hétvégi “továbbképzéseken“. A városházán tehát visszatért a május elseje: sört és virslit a dolgozó népnek, hátha majd ettől beindul a klímaproletárok nagy világmegváltó forradalma.

Fotó:Horváth Péter Gyula/PS

A Sör-virsli, meg amit akartok: 40 ezerért toboroz érdeklődőket Karácsony klímaügyi közösségi gyűlésére bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója