Kezdőlap Érdekességek Ha elektromosan stimulálják az agyunkat, javulhat a nyelvtanulási képességünk

Ha elektromosan stimulálják az agyunkat, javulhat a nyelvtanulási képességünk

28
0

[sz]Fotó:Wikimedia Commons[sz]

Az ember érzékelés útján való tanulásának képessége jól ismert tudományos körökben, miként az is, hogy ez nem vonatkozik az idegen nyelvek felnőtt kori elsajátítására.

Ezen segíthet az az új kísérlet, amelyről a Science of Learning című szaklapban közöltek tanulmányt. A pittsburgh-i és a San Francisco-i egyetem kutatói kimutatták, hogy különleges füldugókon keresztül kis mennyiségben adagolt elektromos stimuláció révén a felnőtt kísérleti alanyok könnyebben felismerték idegen nyelvek intonációját.

Meg tudták különböztetni a mandarin nyelv négy különböző kiejtését, igaz, csak addig, amíg az elektromos impulzusokat kapták. Mindez már csak azért is lenyűgöző, mert e hangmagasságbeli eltéréseket nagyon nehezen érzékelik a tonális nyelvekhez nem szokott angol anyanyelvűek.

[kapcsolodo]budapestieken-is-tesztelte-a-magyartudasat-a-22-nyelven-beszelo-srac/[kapcsolodo]

[next]

A kísérlet megállapította, hogy e felismerés 13%-kal javult azoknál, akiknek a bolygóidegét ingerelték azokhoz képest, akik nem kaptak ilyen agystimulációt.

„Az, hogy egy nem-invazív periferiális idegstimuláció megkönnyítheti a nyelvtanulást, ajtót nyithat a kognitív teljesítmények javításához az élet számos területén” – idézte a Futurism Fernando Llanost, a pittsburgh-i Sound Brain laboratórium kutatóját, a kísérlet vezetőjét. Kollégái szerint egy ilyen eredmény azokat is bátoríthatja, akik kezdetben elriadnak a nyelvtanulás nehézségeitől.

A bolygóideg hasonló stimulációját korábban az epilepszia gyógyítására alkalmazták. Jelenleg arról is folynak a kutatások, hogy segíthet-e a depresszió vagy akár gyulladásos betegségek kezelésében. Ez utóbbiak azonban valószínűleg súlyosabb fizikai beavatkozást igényelnének, mint ez a kísérlet.

A fényképek feltöltője és a cikk írója