A családjáért és hazájáért harcoló rettenthetetlen Mulan testet öltött a függetlenségüket védő hongkongiak szemében. Így emlegetik ugyanis a 23 éves ellenzéki aktivistát, Agnes Chow-t, akit a hét elején a kínai hatóságok a városban bevezetett új „közbiztonsági törvény” nyomán őrizetbe vettek.

A fiatal nőt, bár jelenleg óvadék ellenében szabadlábon van, „külföldi hatalmakkal való összejátszás” címén akarják bíróság elé állítani, és ha bűnösnek találják, akár életfogytig tartó börtönre is ítélhetik
– írja a BBC/a>

Chow őrizetbe vétele azonnal szolidaritási hullámot indított el, a Twitteren megjelent a #FreeAgnes hashtag.

„Agnes Chow az igazi Mulan, mert lojális, bátor és igaz. Mindannyiunk becsületééért harcol” – írta egyik támogatója.

Az ősi kínai legenda 1998-ban vált világszerte ismertté egy Walt Disney-rajzfilm nyomán. Augusztus 21-én mutatják be élő filmes változatát, amelyben Mulant Liu Yifei kínai-amerikai színésznő alakítja. A márciusra tervezett világpremiert a koronavírus-járvány miatt halasztották el. A Disney nemrégiben bejelentette, hogy a Mulannak csak korlátozott moziforgalmazása lesz, főleg a Disney + csatornán vetítik majd. Mindezt a pandémia okozta bevételkieséssel indokolták.

[next]

A film egyébként politikai szimbólummá vált, miután Liu a Weibo kínai közösségi oldalra feltette a Zsenmin Zsipao pekingi pártlapban megjelent nyilatkozatát, mely szerint támogatja a tüntetőkkel szemben fellépő hongkongi rendőrséget.

A demokrácia hívei azonnal nekirontottak a színésznőnek, azzal vádolva őt, hogy a rendőri brutalitást védelmezi, és film bojkottjára szólítottak fel, miközben a kommunista rendszer kiállt Liu mellett. Így állították szembe a mozivásznon megjelenő Mulant a politikai aktvistával. Agnes Chow-nak közben már Japánban is jelentős követő tábora alakult ki, egyes médiumok egyenesen „a demokrácia istennőjének” nevezték.

Chow 15 évesen kapcsolódott be a hongkongi ifjúsági demokratikus politikai mozgalomba. Részt vett az állami iskolákban bevezetendő „erkölcsi és nemzeti nevelés” nevű tantárgy bevezetése elleni tiltakozásokban.

A diákok ugyanis attól tartottak, hogy ez a kezdetét jelentené a kínai anyaországban dívó, erősen cenzúrázott oktatásnak. Mozgalmuk végül sikerrel járt.

2018-ban indulni akart a helyi választásokon, emiatt lemondott brit állampolgárságáról is, de jelölését a hatóságok elutasították arra hivatkozva, hogy Hongkong önrendelkezését hirdeti. Tavaly óta állandó résztvevője a kínai bekebelezési törekvések elleni tüntetéseknek, többször őrizetbe is vették.

A fényképek feltöltője és a cikk írója