Kezdőlap Politika “Trianonozás” és szavazásra buzdítás miatt menesztenék a Párkány és Vidéke főszerkesztőjét

“Trianonozás” és szavazásra buzdítás miatt menesztenék a Párkány és Vidéke főszerkesztőjét

20
0
Egy Trianon századik évfordulója okán megjelent, valamint a szlovák választások miatt szavazásra buzdító két cikk kapcsán menesztenék a felvidéki Párkány és Vidéke jelenlegi főszerkesztőjét. Az ügyet kedden, rendkívüli ülésen tárgyalja a város testülete. Bokor Réka főszerkesztő az üggyel kapcsolatos Facebook-bejegyzésében arról ír, véleménye szerint az lett volna skandalum, ha Trianon 100. évfordulóján semmiféle írás nem jelenik meg a témával kapcsolatban, ha pedig azért akarják kirúgni, mert a fiatalokat aktívabb közéleti szerepvállalásra, a felvidéki magyarokat pedig pártállástól függetlenül szavazásra buzdította, akkor áll a kirúgás elé. Megjegyzendő, miután a felvidéki magyarság a szlovák választásokon végül példátlan módon képviselet nélkül maradt a parlamentben, érthetetlen, hogy ezek után miért is veszik elő a főszerkesztőt cikkéért…

Kedden szavaz a felvidéki Párkány testülete arról, menesszék-e állásából Bokor Réka főszerkesztőt a Párkány és Vidéke/Štúrovo a okolie lap éléről. Bokor Rékának a Facebookon megosztott bejegyzése szerint négy és fél éves munkássága alatt ez már a harmadik kísérlet az eltávolítására.

Senki nem szeret félvilágban élni

A főszerkesztő kifejti, a legutóbbi képviselő-testületi ülésen Csepregi Zoltán független képviselő az interpellációk során két cikk kapcsán fejezte ki aggályait. Az egyik kifogásolt cikket, amely Trianon századik évfordulója kapcsán jelent meg, František Árendás is kritizálta,

mondván, ősbűnnek tünteti fel Trianont.

Mint Bokor Réka posztjában megjegyzi,

néhányan kifejtették, jobb lett volna meg sem említeni, ne foglalkozzak történelemmel… Véleményem szerint az lett volna skandalum, ha a 100. évfordulón semmiféle írás nem jelenik meg.

Az ominózus, Tokár Géza által jegyzett cikk különben a határmenti, és pont emiatt perifériára szorult hajdan a vidék életében központi szerepet betöltő városok sorsának tragikus képét rajzolja meg. Mint a szerző írásában fogalmaz, “ha nincs a trianoni békeszerződés, akkor Párkány ma biztosan máshogy néz ki. Másként alakul a helyi közeg, eltérően fejlődik a gazdaság, más témákról szólnak a közéleti viták, másként alakul ki a városi identitás. Június negyedikén többek között erre a másik, régvolt alternatív Párkányra is emlékezünk. Egy határok nélküli, virágzó városkára, amit a Duna nem elválaszt másoktól, hanem kinyitja a város számára a világot. Egy Párkányra, ami sokszínű, toleráns és nyüzsgő, határok nélküli és határok feletti. […] Senki nem szeret félvilágban élni – márpedig ez Trianon hozadéka.” A különben természetesen szlovák fordításban is megjelent cikk kapcsán mindenki döntse el maga, Trianon századik évfordulóján egy cikk erejéig meg lehet e pedzegetni Párkány városának jövőjét is meghatározó döntést.

A közösség képviselete igenis tiszteletreméltó folyamat

A kifogásolt másik, még februárban megjelent “Politika, napjaink szitokszava” című írás párthovatartozáson felül a közösségi felelősségvállalás és az összefogás jelentőségére hívta fel a figyelmet egy olyan választási időszakban, amikor már sejteni lehetett, hogy a felvidéki magyarság képviselet nélkül maradhat a szlovák parlamentben, és amely sajnos be is következett. A cikket szintén Csepregi Zoltán kifogásolta, arra hivatkozva hogy az újságírói etikai kódex 3. fejezetének 16. pontja szerint az újságíró “politikailag nem köteleződik el, ha politikai tevékenysége érdekellentéthez vezethet és megkérdőjelezheti elfogulatlanságát vagy tárgyilagosságát”.

Az említett, Bokor Réka által jegyzett cikk lényegében a politikától, a politikusoktól elfordult csalódott szavazókat, a fiatalokat szólítja meg. Mint a szerző fogalmaz, “ki kell állnunk amellett, hogy a közösség képviselete igenis tiszteletre méltó folyamat! Képeznünk és bátorítanunk kell fiataljainkat erre a pályára, hogy újra kiváltság legyen, ha a közösség megtiszteli őket a bizalmával és rájuk ruházza a döntéshozatalt, a vezetést. Ha így készítjük őket erre a hivatásra, akkor biztosak lehetünk majd benne, hogy az arra legérdemesebbek döntenek majd a fontos ügyekben.” A felvidéki magyar érdekképviselet érvényesítésére való buzdítás a sajnálatos szlovák választási eredmények fényében indokolt volt, ugyanakkor érthetetlen, hogy miután a felvidéki magyarság érdekképviselet nélkül maradt a választói kiábrándultság és a százfelé húzó (magyar) politikai tér tétlensége miatt, még egy ilyen cikk megjelenése miatt is előveszik annak szerzőjét. Még annak ellenére is, hogy a Magyar Közösségi Összefogás mozgalma, amely a közös indulást szorgalmazta a felvidéki magyar pártoknak, fizetett hirdetésben is megjelentette a cikket.

Rendkívüli ülésen tárgyalják a főszerkesztő ügyét

Bokor Réka posztjában arról ír, az említett testületi ülésen Csepregi Zoltán kijelentette, ha a cikkek miatt a kiadásért felelős helyi kultúrház igazgatónője nem adja be a javaslatot menesztésére, akkor szeptemberben az ő menesztését fogja kérni. Csepregi úgy vélte, hogy Bokor Réka az Összefogás mozgalom „szóvivőjeként” alkalmatlan a főszerkesztői poszt betöltésére. Mint a főszerkesztő megjegyzi, nem szóvivője a mozgalomnak, bár segítette a párt kommunikációs munkáját. A főszerkesztő Facebook-posztjában arról is ír, négy és fél éves munkássága alatt – a visszajelzések szerint is –a lap színvonala emelkedett, ugyanakkor értetlenül áll amellett, hogy Csepregi személyében – aki a szeptembert meg sem várva már az augusztusi rendkívüli ülés elé citálta az ügyet –

egy magyar ember támad egy magyar embert.

Kérdéseinkkel megkerestük Csepregi Zoltán képviselőt is, válaszát természetesen közöljük. A testületi ülés eredményével kapcsolatos hírekről a későbbiekben fogunk beszámolni.

Forrás/vezetőkép: facebook.com/Párkány és Vidéke

A “Trianonozás” és szavazásra buzdítás miatt menesztenék a Párkány és Vidéke főszerkesztőjét bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója