[sz]Címkép:NASA[sz]

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Bejrútban a múlt héten egy tragikus robbanássorozat zajlott le, miután felgyulladt egy raktár, tele ammónium-nitráttal, amit általában műtrágyák előállításához, valamint bányarobbantásokhoz használnak.

A bejrúti robbanássorozat olyan erejű volt, hogy a pusztítás eredménye a NASA által közzétett műholdképeken is tisztán látszik – írja a HVG.

Egyébként a felhasznált műszereket általában a jégsapkák olvadásának, illetve a tengerszint megfigyelésére használják. Most két okból vettették be ezeket Bejrút feltérképezéséhez:
Egyrészt az űrből készült képekből jobban átlátható, mekkora pusztítás zajlott le Libanon fővárosában, másrészt így könnyebb megállapítaniuk, hova vezényeljék a mentőalakulatokat, hogy túlélőket keressenek a romok alatt.
Egy ilyen szörnyűség során ugyanis a helyszínen nehéz eldönteni, pontosan hol kellene bevetni a mentőcsapatokat.

[kapcsolodo]/unicef-80-ezer-gyerek-valt-otthontalanna-a-bejruti-robbanas-miatt/[kapcsolodo]

A térkép összeállításában egy szingapúri obszervatórium segített a NASA-nak. A nagyméretű képet ide kattintva lehet megtekinteni. A sárga, narancs és vöröses színek a pusztítás mértékét jelölik: minél sötétebb a terület, annál erőteljesebb volt a robbanás.

[kapcsolodo]/az-expornos-mia-khalifa-elarverezi-ikonikus-szemuveget-a-bevetel-a-libanoni-robbanas-karosultjaie/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója