[sz]Címkép: MTI/Sóki Tamás[sz]

Teljes kapacitással üzemelnek szeptembertől az egyetemi kollégiumok, beköltözhetnek a külföldi hallgatók is, és nem lesz kötelező koronavírus-tesztelés. Óvintézkedéseket viszont bevezetnek, például korlátozzák a vendégfogadást, elkülönítő helyiségeket alakítanak ki, maszkviselést írnak elő, sőt az ELTE magánszállásokat is kínál, hogy csökkentse a zsúfoltságot – számolt be a Magyar Nemzet.

A lap több egyetemi kollégiumot is megkérdezett, hogyan készülnek az új tanévre és a diákok fogadására. Még márciusban az elsők között ürítették ki a kollégiumokat, néhány külföldi diák kivételével szinte mindenki hazaköltözött. Az új tanévben viszont visszatérhetnek a diákok. Bár lesznek speciális szabályok és óvintézkedések, a felvehető létszámokat nem csökkentik az egyetemek – írja a Magyar Nemzet.

A Debreceni Egyetem a lappal azt közölte, hogy az új tanévre nem terveznek kapacitáscsökkentést. Ugyanakkor

hosszú távra szobákat bérelnek az egyik helyi szállodában, hogy legyen hová elhelyezni azokat a fiatalokat, akik a beutazáskor sárga és piros jelzésű országokból érkeznek.

A külföldi hallgatók a Nyíregyházi Egyetemre is visszatérhetnek. Az intézmény a hatósági házi karanténra kötelezett fiatalok elhelyezéséről is gondoskodik. Emellett

“a fertőzés kialakulásának minimalizálása érdekében a normál, alacsonyabb komfortfokozatú 2+2 ágyas szobákban most inkább 1+1 fő szobabeosztással helyezik el a diákokat, folyamatosan fertőtlenítik a helyiségeket, de a beköltözéskor senkitől nem kérnek igazolást vagy negatív koronavírustesztet”

– közölték a lap kérdésére.

A Soproni Egyetem már szigorúbb, Katona György oktatási rektorhelyettes a lapnak azt mondta, hogy valamennyi külföldről érkező hallgatót kéthetes karanténra köteleznek. A kollégiumaik ettől függetlenül teljes kapacitással üzemelnek majd.

A fokozott higiéniai előírások betartása mellett, felkészültek arra is, hogy esetleges megbetegedés esetén lehetőség legyen az azonnali elkülönítésre.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) is lesznek változások. A lakószobákon kívül például a közös használatú területeken és a közösségi helyiségekben mindenkinek kötelező lesz a maszkviselés, a liftekben egyszerre csak egy fő tartózkodhat, az épületekben mindenhol kérik a másfél méteres távolság megtartását és a kollégium területén nem lehet majd rendezvényeket tartani. A szájmaszkokról a diákoknak kell majd gondoskodni.

[next]

A járványhelyzetre tekintettel a kollégiumokban is több változást vezetett be az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE); alternatív szálláshelyeket is kínálnak kollégistáik számára – közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel.

Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja közleményében azt írta: a szobákban elszállásolható diákok számát kettőre csökkentették, hogy az ajánlott védőtávolság tartható legyen, továbbá kézfertőtlenítőket helyeztek ki a bejáratoknál, és a takarítás is gyakoribb lesz az épületekben.

Kiemelte:

alternatív szálláslehetőségeket is elérhetővé tettek, amelyekre – a nemrég lezárult kollégiumi felvételi adatai alapján – nyitottak az ELTE kollégistái: csaknem 90 százalékuk nyilatkozott ugyanis úgy, hogy kollégiumi férőhely hiányában élne a lakhatási támogatással a következő félévben.

Az óvintézkedések miatti létszámkorlátozás az ELTE vidéki kollégiumait nem érinti. A fővárosban a kieső férőhelyeket a magánkollégiumi kapacitások bővítésével és olcsó albérleti lehetőségekkel pótolják. Az ilyen magánszállás bérléséhez lakhatási támogatást is nyújtanak a hallgatóknak, ennek összege 20-40 ezer forint havonta.

Az ELTE 17 kollégiumot és szakkollégiumot működtet vagy bérel az országban, ezek közül 11 Budapesten található. Kollégiumi épületein kívül egy csaknem 200 ember elhelyezésére szolgáló apartmanházat vettek bérbe a magyar hallgatók számára, a nemzetközi hallgatók részére pedig egy 500 férőhelyes magánszállást biztosítanak, valamint további 900-1300 férőhelyet kötöttek le kedvezményes áron elérhető szálláshelyeken, így összesen körülbelül 1600-2000 hallgató elszállásolására alkalmas albérleti és magánkollégiumi lehetőség érhető majd el a diákok számára.

Azt írták:

az alternatív szálláslehetőségek nagy része a belvárosban, illetve jó közlekedésnél található, és az ELTE által biztosított lakhatási hozzájárulásnak köszönhetően a hallgatóknak jellemzően csupán 15-35 ezer forintot kell ezekért havonta fizetniük.

Tervezik továbbá, hogy 2021 februárjától ismét üzembe helyezik a Kunigunda úti, jelenleg felújítás alatt lévő kollégium B épületét, ami 518 kívül-belül megújított, önálló fürdőszobás férőhelyet jelent majd a kollégistáknak.

Az egyetem azt is tervezi, hogy önkéntes alapon és indokolt esetben támogatja a koronavírusteszt elvégzését. Jelenleg vizsgálják, hogy ez milyen keretrendszerben és pénzügyi feltételek mellett valósítható meg – olvasható a kancellári közleményben.

A fényképek feltöltője és a cikk írója