Kezdőlap Érdekességek Íme Leonardo Da Vinci festményeinek néhány titka, amiről nagyon sok embernek nem...

Íme Leonardo Da Vinci festményeinek néhány titka, amiről nagyon sok embernek nem volt tudomása

30
0

Valószínű senkinek sem kell bemutatni Leonardo Da Vincit, hiszen az egyik legnagyobb festőművészek egyikeként tartják/tartották számon. Világ életében egyedi, utánozhatatlan és rejtélyes festményeket készített, melyekről több kérdés is eszébe jutott az embereknek, de egyértelmű válasz soha nem érkezett rá. Nagy rejtély volt mindenki számára a Mona Lisa című alkotása, ám ezen kívül van még pár kép, amit több titok is övez. Mai posztunkban ezeket szedtük össze.

1, Salvator Mundi (A világ megváltója)

Ezzel a festménnyel kapcsolatban több összeesküvés elmélet is született. Michael Daley az “ArtWatch UK” igazgatója szerint van egy óriási hiba Leonardo Da Vinci festményében. A Jézus kezében tartott üveggömb, nem reálisan tükrözi a fényt, és Daley szerint akkoriban még nem tudhattak túl sok mindent az optikáról. Kiderült egyébként, hogy Leonardonak, nem csak ez a festménye volt rejtélyes és kétértelmű, hanem jóval több.

Néhány tudós azonban megmagyarázta, hogy a festmény akár tudományosan pontos is lehet. A csoport különböző eszközök és a fizika segítségével rájött, hogy abban az esetben helyes Leonardo ábrázolása, ha maga az üveggömb üreges, mivel az nem okoz számottevően nagy torzulást.

2, Utolsó vacsora

Bizonyára te is észrevetted, hogy Leonardo Da Vinci ezen festményén Jézus és Júdás nagyon hasonlítanak egymásra. Ennek mint kiderült az az oka, hogy mikor a művész elkezdte festeni a festményt, akkor úgy kellett levadásznia az embereket hozzá. A Jézust megformáló férfira egy templomi kórusban bukkant rá és megkért, hogy álljon neki modellt. A művész már három év múlva is ezen dolgozott, ám akkor sehol sem talált olyan embert, aki Júdást meg tudná formálni. Hazafelé tartva meglátott egy árokban fekvő részeg férfit, és látta rajta, hogy nagyon sok gondja van az életben. Úgy döntött,megkéri álljon neki modellt Júdáshoz. A férfi beleegyezett, ám ismerőssé vált neki a festmény és elmondta, hogy ő már egyszer modellt állt ehhez a képhez Jézusként.

Egy másik érdekesség erről a festményről:

Ha jól megfigyelitek, akkor láthatjátok, hogy az étkezőasztalon felborult sószóró látható, ami a jól ismert babona szerint ugyebár a veszekedés jele. Annyira nem is mondható ez babonának, hisz a festmény azt a pillanatot ábrázolja, mikor Jézus közli a többikkel, hogy a jelen lévők közül valaki elárulta őt.

3, Isabella d’Este portréja

Nem is olyan régen előkerült egy festmény, melyen Isabella D’Este látható. A szakemberek a híres festőművész, Leonardo Da Vinci védjegyeit vélték felfedezni, ezért alaposabban megvizsgálták a képet. Kiderült, hogy olyan alapozót illetve festéket használtak a kép során, amit leginkább Da Vinci szokott alkalmazni. Hab a tortán, hogy a festményen lévő hölgy nagyon hasonlít a Mona Lisa-hoz.

4, Hölgy hermelinnel

Mint mondtuk Leonardo munkáját több rejtély is övezi. Ilyen például a lent látható “Hölgy hermelinnel” című alkotása, amiről a tudósok úgy vélik, hogy a hermelin kezdetben nem is így nézett ki. Egy nagyobb analizálás során kiderült, hogy azt a helyet, ahol a hermelin helyezkedik el többször, de minimum kétszer átfestették. Ez a tény arra enged következtetni, hogy a hermelin nem is volt a festményen, vagy a hölgy eleinte egy teljesen más állatot tartott a karjában, mondjuk macskát. Nagy a valószínűsége, hogy Da Vinci csak idővel alakította át a mai formájára a festményt.

Ti tudtatok ezekről?

The post Íme Leonardo Da Vinci festményeinek néhány titka, amiről nagyon sok embernek nem volt tudomása appeared first on BővebbenPortál.com.

A fényképek feltöltője és a cikk írója