Dull Szabolcs köre emberről emberre járt, hogy mindenkit meggyőzzenek az Index szerkesztőségében a felmondásról. Két héttel ezelőtt több, mint 80 ember hagyta ott az ország egyik legnagyobb lapját. Voltak, akik azonban szívesen maradtak volna, mégsem tehették.

Cosa nostra, magyarul “a mi dolgunk”. A leghírhedtebb olasz maffiacsoport elnevezésével lehetne a leginkább leírni az Index körüli botrányt. A balliberális médium ugyanis maffiaszerűen működik. A klánból nem lehet kiszállni, illetve ki lehet, csak annak ellehetetlenítés, kicsinálás a vége. Hiába próbálnak mást állítani vagy másra kenni a dolgot, az Index-ügy a baloldal belső problémája.

2020. június 21-én este 19 óra után a szabadindex-indikátor, amely az Index függetlenségét jelöli, a “függetlenről” a “veszélyben” jelzésre állt át, illetve állította át Dull Szabolcs. A lap – akkor még – főszerkesztője szolgálati közleményében azt írta, hogy kívülről érkező befolyást érez, ezért volt szükség a figyelmeztetésre. Az Index tulajdonosa, Bodolai László nem vette túlságosan jó néven a barométer átállítását. Június 22-én vissza is hívta az igazgatóságból Dull Szabolcsot; miután a főszerkesztőt kitették a lap igazgatóságából, onnantól kezdve nem használta a céges számítógépét, sőt, úgy tudjuk, hogy még a merevlemezt is titkosította. Egy dologra azonban nem figyelt: a céges telefonjának a híváslistájára, amiből információink szerint egyértelműen kiderült, hogy Dull rendszeresen egyeztetett Nyakó Istvánnal, az MSZP sajtófőnökével.

Egy hónappal azután, hogy Bodolai kitette az igazgatóságból Dullt, ki is rúgta a főszerkesztőt. Ezt követően döntött úgy az Index teljes szerkesztősége, hogy feláll és otthagyja a lapot.

Nem volt ez azonnali és teljesen egységes döntés, hiszen információink szerint sokan voltak, akik maradtak volna továbbra is az Indexnél. Itt jött képbe a Dull-kör. Az Indexet három egységre lehetett osztani. A már említett Dull-kör a keménymag, akik felhergelték a többieket. Aztán vannak a gyakornokok, akiket könnyű volt meggyőzni, végül a szenior szerkesztők, akik közül a többség maradt volna. Dull Szabolcs emberei azonban mindenkit választás elé állítottak a szerkesztőségben, hogy ha nem mondanak fel, akkor megnézhetik magukat. Erre a legjobb példa Tevan Imre esete, aki a felmondási hullám után elfogadta a főszerkesztő-helyettesi pozíciót, majd a nyakába kapta a gyűlöletcunamit és azonnal vissza is mondta azt. Így működik, működött az Index, mint a maffia, ahonnan nincs kiszállás. A Dull-klánt természetesen az sem érdekelte, hogy olyan embereket hajszoltak bele a felmondásba, akiknek családjuk van, esetleg hitelük. A közös ügy mindennél fontosabb hangoztatták folyamatosan.

Az Indexet szétrobbantó Dull Szabolcsot kerestük telefonon, sikertelenül, végül személyesen találtuk meg lakásánál, ahova be is csengettünk. Ebből lett a gigahiszti és pörgött a hazugsággyár is, erről tegnap már írtam.

Dull egyszerűen ránk csapta az ajtót, de nem volt hajlandó szóba állni velünk Bodolai László, az Index tulajdonosa sem, és Pusztay Andrással is hiába beszéltünk, érdemi információval nem szolgált. Pusztay júniusig volt az Index vezérigazgatója. Információnk szerint neki is oroszlánrész jutott a lap szétveréséből.

A Dull–Pusztay duó mellett a TASZ is kivette a részét az Index szisztematikus leépítéséből. A Társaság a Szabadságjogokért nemcsak annyit tett, hogy nagy elánnal bejelentette, hogy megszakít minden kapcsolat az Indexszel, hanem úgy tudjuk, hogy munkajogi képzéseket is tartottak a felmondani akaró munkatársaknak, és magát a felmondást is segítették levezényelni.

Az Index körüli hisztéria egy professzionálisan megkonstruált műbalhé, amely során a magukat mártírnak beállító újságírók elmondhatják a hazai és a külföldi haveri sajtótermékeknek, hogy Orbán Viktor ismét megszüntette a sajtószabadságot Magyarországon, immár nem is tudjuk, hányadik alkalommal. Tökéletesen felépített botrány, amelyben mindenki tudja a szerepét. A főszerkesztő, az újságírók és a politikusok is. Az Index-hiszti akkor pukkad ki véglegesen, amikor a most hősnek beállított sajtómunkások létrehozzák a saját médiumukat. A kérdés, hogy azt ki fogja finanszírozni? Ezt most még csak sejteni lehet, de igyekszünk majd kideríteni.

A Az indexes maffiából nem lehet kiszállni (PS-videó!) bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója