[sz]MTI, fotó: MTI/EPA/Jerome Favre[sz]
Az amerikai kormányzat szankciókkal sújtotta Hongkong vezetőjét és egyes tisztségviselőit – jelentette be pénteken az amerikai pénzügyminisztérium.

A büntető intézkedések Carrie Lamot, a kínai különleges közigazgatási terület vezetőjét és 11 hongkongi, illetve kínai tisztségviselőt sújtanak a nemrégiben bevezetett nemzetbiztonsági törvény miatt.

“Az Egyesült Államok Hongkong népe mellett áll” – olvasható a Steve Mnuchin pénzügyminiszter által aláírt közleményben, amely hozzáteszi: az Egyesült Államok minden eszközét és felhatalmazását felhasználja azok ellen, akik aláássák a terület autonómiáját.

[kapcsolodo]/felkeszultek-a-bortonre-a-hongkongi-demokratikus-ellenzek-vezetoi-teljes-gozzel-zajlik-a-megtorlas/[kapcsolodo]

A közlemény szerint Carrie Lam “közvetlenül felelős a szabadság és a demokratikus folyamatok elfojtását célzó kínai politika megvalósításáért”.

A Pekingben elfogadott nemzetbiztonsági törvény ugyanis – a közleményben is kifejtett amerikai álláspont szerint – megteremtette minden, Peking által “barátságtalannak” tartott egyén és sajtótermék cenzúrázásának lehetőségét.

A szankciók Carrie Lam mellett sújtják még Chris Tang hongkongi rendőrfőnököt, John Lee biztonsági vezetőt és a Kínai Kommunista Párt, valamint a kínai kormány több vezető tisztségviselőjét.

A büntető intézkedések értelmében befagyasztják az érintettek esetleges amerikai vagyonát és megtiltják amerikai állampolgároknak és intézményeknek, hogy üzleti kapcsolatokat létesítsenek velük.

A szankciós intézkedést párt órával azt követően hozták meg Washingtonban, hogy Donald Trump amerikai elnök 45 nap múlva életbe lépő rendeletet írt alá, amelyben amerikai vállalatoknak megtilt minden tranzakciót a kínai Bytedance céggel, amelynek tulajdonában van a TikTok videómegosztó és a WeChat üzenetküldő szolgáltató.

A fényképek feltöltője és a cikk írója