Az európai országok többségében romlik a járványhelyzet, néhol drámaian, Spanyolország esetében, a tisztifőorvos javaslatára, zöldről sárgára változtatta a kormány a minősítést – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Gulyás Gergely beszélt a déli határon megélénkült migránsmozgásról is, a vezető téma azonban az újságírói kérdések jóvoltából a Főváros Lánchídfelújítás körüli szerencsétlenkedése lett. Ebben a főpolgármester továbbra is játssza az üldözött áldozat szerepét, azonban ez sem magyarázat arra, hogy az általa vezetett önkormányzat miért nem is próbálja meg betartani a törvényeket. Gulyás Gergely higgadtságot kért Karácsony Gergelytől és főleg józanságot a veszettül fenyegetőző Gyurcsány Ferenctől.

Idehaza a bő két héttel ezelőtti 511 aktív koronavírusos esethez képest most 534 van, tehát stagnál a helyzet. Gulyás Gergely arra is figyelmeztetett, hogy nemcsak a sárga jelzésű EU-tagállamok igényelnek fokozott óvatosságot, hanem sok zöld is. Szlovákiába, Ausztriába, Szlovéniába és Horvátországba nagyobb kockázat nélkül lehet utazni a miniszter elmondása szerint, a többi ország meglátogatása viszont – a Baltikum kivételével – nagyobb fertőzésveszéllyel jár. Hangsúlyozta továbbá, hogy azért volt eredményes az első hullámmal szembeni védekezésünk, mert mindenki igyekezett betartani a jogszabályokat, és az emberek ezen felül is józanésszel álltak a helyzethez, annak megfelelően viselkedtek.

A gazdasági következményekről szólva elmondta, hogy jelenleg 4,472 millió ember dolgozik Magyarországon, ami természetesen még gyengébb a tavaly ilyenkori adatnál, de 15 ezerrel több a legutóbbi adatnál, tehát látható a felívelés. A korlátozások változtatásáról nem számolt be Gulyás Gergely, az ültetett koncertekről azonban elmondta, hogy a nyomon követhető ültetés a kontaktkutatás miatt fontos. Hozzátette azonban, hogy a kormány felelős döntésnek tartja, ha valaki annak ellenére lemondja az ültetett koncertet, hogy a törvény lehetővé teszi a megtartást.

Több, mint kétmilliárddal támogatja a kormány a zeneipart

A kormány foglalkozott a fesztiválszervezők és a könnyűzenei klubok támogatásával: 2,12 milliárd forintos keretösszeget állapított meg a rendezvényhelyszínek és a fesztiválszervezők közvetlen, ezen keresztül pedig az előadók és a technikusok közvetett támogatására – tudatta a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra elmondása alapján a fesztiválok támogatására 700 millió jut, ezt a Magyar Turisztikai Ügynökség bonyolítja le, a további összeget pedig a kluboknak és koncerthelyszíneknek szánja a kormány, ezt a támogatást a Demeter Szilárd vezette PIM koordinálja.

fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Utóbbi keretében nyolcvan kisebb, vidéki klubot és helyszínt támogatnak 9-9 millió forinttal, tíz-tíz koncert megszervezésére, továbbá nagyjából húsz nagyobb klub kaphat egyenként 30 milliót, szintén tíz-tíz koncertre. Ezeken felül tizenegy határon túli helyszín is hozzájuthat egyenként 9 milliós támogatáshoz, tizenegy-tizenegy koncert megtartására. Ezek nézőközönség nélküli koncerteket jelentenek, amelyeket az Antenna Hungária streamel majd.

Újra erős migránsmozgolódás van a déli határon

Gulyás Gergely elmondta, hogy nincs magyar halottja és sebesültje a bejrúti robbanásnak, a kormány ugyanakkor egymillió euró azonnali segítséget nyújt a libanoni maronita egyháznak, amely még ma megérkezik. Szólt a miniszter a Röszkénél történt erőszakos migránsbetörésről is; közölte, hogy augusztus 5-én késő este 90-100 főnyi, ismeretlen állampolgárságú migráns próbált erőszakkal áttörni a határzáron, négy-öt csoportba szerveződve. Az összevont rendőri védelem megakadályozta a betörést, csupán egyetlen líbiai állampolgár jutott be az ország területére, őt eljárás alá vonták. A Miniszterelnökség vezetője szerint elképzelhető, hogy fokozódni fog a határ fenyegetettsége az elkövetkező időszakban.

Karácsonynak az is kevés a boldoguláshoz, ami Tarlósnak elég volt

A járványügyi és könnyűzenei ügyek ellenére egyértelműen a Lánchíd témája uralta a Kormányinfót. A Főváros egy határozatot követel a kormánytól, hogy a teljes munkára, azaz a Lánchíd, az Alagút és a villamosaluljáról felúíjátására beígért 6 milliárd forintot akkor is adja oda, ha csak a Lánchidat újítják fel. Karácsony Gergely ezzel kapcsolatban azt mondta az ATV-ben, attól hogy nincs üldözési mániája, még üldözhetik őt, és ő úgy érzi, üldözi őt a kormány.

Tarlós István hivatali időszaka alatt alkottuk meg a jogszabályt, és ez van ma is hatályban. Tarlós Istvánt is üldöztük?

– tette fel a kérdést Gulyás Gergely, majd elmondta:

Hajlandóak vagyunk a főpolgármester úrnak segíteni a budapestiek érdekében, de előbb beszéljük meg ezt az üldöztetést! Olyan privilégiumot kér magának, amit ez a kormány Tarlós Istvánnak nem adott meg.

fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Elhatalmasodott az üldözési mánia a nyílttársadalmi erőkön

A BKK-nak ugyan végre sikerült kiírnia a közbeszerzést, ám úgy, hogy az azon részt vevő cégeknek tízéves referenciahatárt engedélyezett, holott a törvény világosan rögzíti a legfeljebb nyolcéves referenciahatárt. Emiatt a Közbeszerzési Hatóság visszadobta a tendert. Noha az ezt meghatározó törvény 2013-as, a nyílttársadalmi sajtó úgy tálalja az esetet, hogy a kormány csapdát állított a Fővárosnak. Megkérdeztük hát, miért titkolja a kormány, hogy van egy időgépe. Gulyás Gergely kijelentette, hogy a csapdás felvetés végképp besorolhatatlan már az összeesküvés-elméletek közé is, hiszen a baloldali kormányok idején ugyanez a referenciahatár öt év volt, és éppen a jobboldali kormány emelte fel nyolcra, ezzel szélesítve a verseny kereteit Karácsony Gergely szövetségeseinek hatalomgyakorlásához képest.

Ha már nem sikerült 7 hónapon át kiírni egy közbeszerzést, akkor legalább úgy írják ki utána, hogy az ne legyentörvénysértő. Ez a tiszteletteljes kérésünk, a bocsánatkérés mellett

– fogalmazott arra utalva, hogy Karácsony megvádolta a kormányt, miszerint konkrét cégeknek szeretné kijátszani a közbeszerzést. Azonban éppen olyan szóbeszéd járja, hogy Karácsonyék szándékosan szerencsétlenkednek a Lánchíddal, mert szeretnék kiprovokálni a kormányt, hogy magához vonja az egészet. Ezzel az lenne a főpolgármester csapatának szándéka, hogy lerázzák magukról annak a politikai terhét, hogy harcias baloldali önkormányzatként NER-közelinek titulált cégnek vagy cégeknek juttatnák a megbízást. A PestiSrácok felvetésére Gulyás azt mondta, a kormány továbbra is világosnak látja a jogi helyzetet, azt pedig fontosnak tartja, hogy nyílt, uniós közbeszerzési eljáráson fog eldőlni a győztes kiléte.

„Karácsonytól higgadtságot, Gyurcsánytól józanságot kérünk”

A momentumosok által a közelmúltban megvillantott ingatlanmegjelölések, magántulajdonok elkívánása, valamint a Gyurcsány Ferenc nyilvánosságra hozott, féktelen bosszúszomjával kapcsolatban úgy fogalmazott Gulyás, hogy a magyar belpolitika ellenzéki oldalán egyértelműen a DK elnöke a viszonyítási pont.

Még azoknak is Gyurcsány lett a viszonyítási pont, akik jóval később, fiatalon léptek be a politikába. Gyurcsány Ferencnek kell megfelelni ahhoz, hogy a majdani közös listaállításnál jó pozícióhoz lehessen jutni

– mondta. Szavai szerint a fenyegetőzés mindig a gyengeség jele, a stílus pedig egészen felháborító, ugyanakkor az őt övező ellenszenv miatt

nem biztos, hogy Gyurcsány Ferenc jár jól vele, ha ezt tesszük meghatározóvá a magyar belpolitikában. Karácsony Gergelytől higgadtságot kérünk, Gyurcsány Ferenctől pedig józanságot kérünk reggel, délben meg este.

A főpolgármesternek viszont egyelőre nem erénye a higgadtság, ugyanis a Pesti úti idősotthonban tartott, újabb vizsgálat által feltárt hiányosságok miatt most az állami ellátórendszerre próbálta áttolni a felelősséget. Gulyás Gergely szerint viszont panaszkodni lehet, de ha a Főváros nem képes biztosítani a biztonságos, törvényes működést egy intézményben, akkor adja át az államnak vagy valamelyik alapítványnak, egyháznak.

fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Nehezen lenne védhető, ha Szlovákia kettős gyakorlatot alkalmazna az állampolgársági törvényével

Megkérdeztük a minisztert, hogyan illeszkedik az egyre szívélyesebb magyar–szlovák viszonyba a szlovák állampolgársági törvény tervezett módosítása. A szlovák fél ugyanis enyhíteni tervezi az ellentörvényt, de továbbra is bejelentett magyarországi lakhelyhez, illetve munkahelyhez kötné az idegen állampolgárság engedélyezését szlovák állampolgárok számára. Ezzel egyidőben viszont a hírek szerint megkönnyítenék a külföldi szlovákok szlovák állampolgársághoz jutását, vagyis éppen azt könnyítenék meg a külföldi szlovákoknak, amit továbbra sem akarnak engedélyezni mások esetében.

Gulyás Gergely azt mondta, ha Szlovákia megadja a kettős állampolgárság lehetőségét a külföldi, például magyarországi szlovákok számára, az azt jelentené, hogy az eddigi álláspontját megváltoztatva, a magyar állásponttal ért egyet. A Miniszterelnökség vezetője szerint ugyanakkor furcsa és nemzetközi jogi fórumokon is nehezen megvédhető kettős gyakorlatot teremtene, ha Szlovákia lakhelyhez vagy munkahelyhez kötné a magyar állampolgárság szabad felvételét saját állampolgárainak, de ezek nélkül is megadná a szlovák állampolgárságot külföldi állampolgárságú szlovákoknak.

Elkötelezettebbek vagyunk a jogállamiság iránt, mint azok, akik folyton erre hivatkoznak

Claus Iohannis román államfő kijelentette, hogy az RMDSZ és a székely autonómiáért küzdők tehetnek a koronavírus-járvány romániai fellobbanásáról. Milyen értékközösség az az Európai Unió, amely ezt szó nélkül hagyja, de Magyarországot és Lengyelországot pénzügyi szankciókkal fenyegeti? – szegezték a kérdést a miniszternek.

Olyan közösség, amilyen ma az Európai Unió, ha jogállamiságról van szó. Az RU néhány állama és néhány politikai ereje arra használja a jogállamiság címszót, hogy politikai és ideológiai támadásokat indítsanak más értéket képviselő országok ellen. Ez ráadásul nemcsak az adott országokkal, hanem a jogállamisággal szemben is támadás. Mi a jogállam iránt elkötelezettek vagyunk, sokkal elkötelezettebbek, mint a folyton erre hivatkozó országok

– reagált Gulyás.

A Kormányinfó: A kormánytól retteg Karácsony Gergely, pedig csak a törvényekkel nem boldogul bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója