Kezdőlap Aktuális Friss felmérés: Trump megalázó vereséget szenvedne, ha most lenne az elnökválasztás

Friss felmérés: Trump megalázó vereséget szenvedne, ha most lenne az elnökválasztás

33
0

Lényegében megalázó vereséget szenvedne Donald Trump, ha most lenne az elnökválasztás – írja amerikai forrásokra hivatkozva a Portfolio.hu.

Azok közül a tagállamok közül, ahol a republikánus elnök 2016-ban nyert, többen ma már egyértelmű Biden-fölényt mérnek, és a hagyományosan republikánus tagállamok közül sok csatatér-állammá vált, azaz olyanná, ahol szoros verseny várható a győzelemért.

Az amerikai választási térkép a jelenlegi mérések szerint egyértelműen Joe Biden győzelmét vetíti előre Donald Trump jelenlegi elnökkel szemben. A járvány megjelenése és kezdeti gyors terjedése eleve rontotta Trump esélyeit, a rasszizmus elleni tüntetések pedig tovább rombolták az elnök népszerűségét – írja a lap.

Az elnök által közismerten gyűlölt CNN ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy az elnökválasztásig hátralevő három hónapban sok minden történhet még.

Az év elején látott minimális Trump-előny mindenesetre a választási térképen teljesen eltűnt, a szükséges 270 elektori szavazat jelenleg szinte elérhetetlen távolságra van a jelenlegi elnök számára.

Biden eközben magabiztosan vezet a hagyományosan demokrata államokban, a korábbi csatatér-államok közül több helyen is egyértelmű a fölénye, míg olyan államok is billegő tagállamokká váltak, ahol korábban megkérdőjelezhetetlen volt a republikánusok győzelme.

2016-ban például Pennsylvaniában és Michiganben is Trump diadalmaskodott, ezek azonban már nem csatatér-államnak, hanem a demokraták felé hajló körzetnek számítanak, az innen érkező 36 elektori szavazat így Bident segítené.

Jelenlegi számítások szerint 170 szavazatot szerezne a mostani elnök, ami nagyon messze van a megválasztáshoz szükséges 270-től.

Biden eközben 203 biztosnak tűnő elektori szavazatra számíthat jelenleg, 16 tagállamban és a fővárosban ugyanis nagyon kevés esélye van Trumpnak. Ehhez jönnek még azok a tagállamok, ahol Bidennek nagyobbak az esélyei, így

további 65 elektori szavazattal már 268-ra nőhet a demokrata jelölt elektori szavazatainak száma – azaz csak kettőt kell szereznie a további 100 elektort adó csatatér-államból, hogy győzzön.

A fényképek feltöltője és a cikk írója